joi, 10 iunie 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 130(52)

                                                   NASOL!




De ieri, prima de risc a României (CDS) a atins cel mai mare nivel din aprilie 2009: 416,6 puncte. România ocupă locul trei în topul celor mai riscante ţări din Europa şi locul 8 în lume! Ţara noastră a reintrat în top zece al celor mai riscante economii din lume, pe fondul creşterii puternice a primei de risc în ultimele zile. CDS-ul României a atins cel mai ridicat nivel din aprilie 2009. Din Europa, doar Grecia  şi Ucraina sînt considerate de investitori mai riscante decît ţara noastră.

Pe ansamblu, investitorii şi analiştii îşi pierd încrederea şi în capacitatea Europei de a controla criza datoriilor de stat, potrivit unui sondaj Bloomberg. Investitorii şi analiştii pierd încrederea în capacitatea Europei de a controla criza datoriilor de stat sau în preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, reiese dintr-un sondaj efectuat de Bloomberg. 73% dintre respondenţi apreciază că incapacitatea de plată a Greciei este probabilă. Doar 23% dintre investitorii şi analiştii contactaţi de Bloomberg se aşteaptă ca fondul de urgenţă de 750 miliarde euro creat de liderii UE să menţină Zona Euro nedivizată şi să prevină o situaţie de incapacitate de plată a unui guvern din regiune. Peste 40% dintre participanţii la sondaj anticipează că Grecia va părăsi zona euro. "Există un risc clar de despărţire a zonei euro", consideră directorul executiv al Odey Asset Management Londra, Geoff Marson. Odey, subsidiară a grupului Guersney, administrează active de şase miliarde de dolari. Totodată, încrederea investitorilor şi analiştilor în preşedintele BCE a scăzut puternic din ianuarie pînă acum. BCE a sprijinit pachetul de urgenţă convenit de liderii europeni prin achiziţionarea de obligaţiuni de stat emise de Grecia şi alte guverne din zona euro. Mai puţin de jumătate dintre respondenţi îi acordă lui Trichet un rating nefavorabil în sondajul prezentat miercuri, în timp ce numai 41% îl văd într-o lumină pozitivă. În ianuarie, Trichet era apreciat favorabil de 60% dintre participanţi, cu doar 27% din voturi negative. Bursele din întreaga lume, dar şi moneda euro, au scăzut puternic din cauza crizei datoriilor de stat care a cuprins zona euro. Euro a pierdut 17% faţă de dolar de la începutul acestui an. Peste 60% dintre respondenţii la sondajul Bloomberg estimează că euro va continua să scadă faţă de dolar în următoarele trei luni. Euro se tranzacţiona la finele şedinţei de marţi, la New York, în jurul nivelului de 1,1973 dolari, după ce a atins de mai multe ori în ultimele zile minime ale ultimlor patru ani, sub pragul de 1,19 dolari. Sondajul Bloomberg este realizat trimestrial, iar cea mai recentă ediţie a fost efectuată săptămîna trecută după ce au fost intervievaţi 1.001 de investitori, analişti şi traderi dintre clienţii Bloomberg. Aceste clasamente şi analize ce par sofisticate, reprezintă, de fapt, pentru cei ce ştiu să le desluşească, o "hartă" de atac al speculatorilor.

Tensiunile economice de pe plan extern, cumulate cu incertitudinile politice din România au determinat o creştere a primei de risc a României cu aproape două treimi de la începutul lunii iunie. Conform Reuters, prima de risc pentru datoria suverană a României a ajuns, ieri după-amiază, la 416 puncte, în creştere cu aproximativ două treimi faţă de nivelul de la sfîrşitul lunii trecute. CDS-ul României nu a mai atins un nivel atît de ridicat din aprilie 2009. Investitorii consideră mai riscante decât România şapte ţări din lume, dintre care două europene. Potrivit CMA DataVision, România se află pe locul opt în topul global al ţărilor cu cea mai mare probabilitate de a intra în incapacitate de plată. Mai riscante decît ţara noastră sînt considerat doar Venezuela şi Argentina, din "Conul Sud-American", Grecia, cu mari probleme, Pakistan-ul, aflat, după înlăturarea de la putere a generalului Perverz Musharaf, într-o înfruntare permanentă între "civilizaţiile" aflate pe teritoriul său, prins între India nucleară şi Afganistanul medieval, Ucraina, recent re-intrată sub aripa protectoare a Kremlinului, Dubai-ul diamantelor şi Iraq-ul sfîşiat de război. Top zece este completat de Portugalia şi Bulgaria. Prima de risc măsoară costul asigurării împotriva falimentului suveran şi determină, de asemenea, randamentul cerut de investitori de pe plan extern pentru a cumpăra eurobond-uri. Pe de altă parte, CDS-ul influenţează şi costul finanţării externe a companiilor şi băncilor din România, deoarece creditorii străini majorează dobînda pe măsură ce riscul macroeconomic este tot mai mare. La această oră, după cum arată clasamentele şi evoluţia din ţară, falimentul Guvernului Boc şi căpoşenia lui Băsescu, fără coerenţă, fără stabilirea priorităţilor aruncînd pe piaţă doar vorbe goale, România poate intra în incapacitate de plată pînă în luna februarie 2011! Sînt gata să fac pariu!

Highest Default Probabilities
       
Entity Name       Mid Spread       CPD (%)
Venezuela                  1515.81     62.52
Argentina                   1213.53     54.37
Greece                         776.46     47.05
Pakistan                       806.60     41.64
Ukraine                        664.69     36.44
Dubai                          475.04      27.58
Iraq                             436.30     26.08
Romania                      409.23     24.71
Portugal                      326.51     23.86
Bulgaria                      382.16     23.39

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu