marți, 29 iunie 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 149(33)

TRADIŢIA VALIZEI

Cu cît fiscalizarea, securizarea şi controlul tranzacţiilor financiare devin mai riguroase, cu atît "plata cu valiza" devine mai de bon-ton! Valizele cu bani au făcut diferenţa, întotdeauna. În afganistan, de exemplu, sute de valize cu bani i-au convins, în 2001, pe şefii de triburi să-i lase din braţe pe talibanii puşi pe fugă de armata americană. Fără acest "instrument de plată" grobian, soarta războiului ar fi putut fi altul. Este adevărat că din cînd în cînd Kandaharul, de exemplu, şi împrejurimile erau răscolite în căutarea sutelor de milioane de dolari care au cumpărat "cedarea de teritorii" în favoarea Coaliţiei americane. Şi la Kandahar, "capitala de suflet a talibanilor", aceste raiduri au devenit o permanenţă!

Se spune că peste trei miliarde de dolari au părăsit în mod ilegal Afganistanul în cursul ultimilor ani, într-o ţară afectată serios de traficul de droguri şi de corupţie, a relevat Wall Street Journal. Potrivit cotidianului, aceşti bani, ce reprezintă mai mult decît impozitele şi taxele vamale colectate anual de guvernul afgan, sînt declaraţi oficial înainte de a fi încărcaţi în valize şi puşi pe platforme la bordul unor zboruri ce pleacă de pe aeroportul din Kabul. "Toată această treabă mă duce cu gîndul la banii noştri din impozite, care sînt furaţi. Şi la opiu, bineînţeles", a declarat pentru Wall Street Journal un oficial american, însărcinat să ancheteze asupra corupţiei şi finanţării talibanilor. Conform anchetatorilor, aceste deturnări provin în parte, dacă nu în totalitate, de la proiecte umanitare finanţate de ONG-uri occidentale şi din contracte încheiate de forţele coaliţiei şi ale NATO prezente în ţară pentru asigurarea securităţii şi lucrări de reconstrucţie, în, deja celebrele PRT-uri! Dolari americani, riali saudiţi, rupii pakistaneze, coroane norvegiene şi chiar şi vechi mărci germane sînt deturnate în străinătate. "Valizele sînt încărcate în spatele avioanelor. Există o grămadă de persoane care duc valizele pline cu bani pînă în avion", a afirmat un responsabil american citat de cotidian. Potrivit anchetatorilor, înalţi oficiali afgani şi membri ai anturajului preşedintelui Hamid Karzai, printre care fratele acestuia şi cel al vicepreşedintelui său, Mohammed Fahim, ar fi implicaţi în aceste deturnări. Cei doi au negat însă că ar fi implicaţi în aşa ceva.

Afganistanul nu este singurul exemplu în care valiza face legea. Mai aproape de noi, Transnistria este incriminată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei ca fiind o "gaură neagră", în care se face trafic cu orice, iar sume mari de bani şi arme călătoresc cu valiza! O metodă deosebit de eficientă. Această "gaură neagră" reprezintă tocmai problema principală a parcursului european al Republicii Moldova. Dar, vor oare cetăţenii moldoveni în UE, sau doresc numai vizele acestei uniuni? Informaţiile mele îmi spun că singura tentaţie spre Vest o reprezintă VIZELE, EXCLUSIV, totodată acest spaţiu fiind identificat ca fiind de provenienţă a pericolului major la adresa stabilităţii personale: creştere de taxe şi impozite, majorarea preţurilor etc! În acest context, se pune întrebarea, dacă cetăţeanul de rînd din Moldova merită tot acest "balet politic" pe care l-a făcut preşedintele Mihai Ghimpu, într-o dovadă repetată de sinceritate şi verticalitate! Pentru că, UKAZUL prezidenţial care consfinţeşte ziua de 28 iunie ca zi a invaziei armatei sovietice în Basarabia, este, juridic vorbind, o spulberare a Pactului Ribbentrop-Molotov şi o întoarcere la statutul juridic dinainte de acesta. În consecinţă, Chişinăul renunţă la Transnistria, care se poate alipi, oricînd doreşte, Ukrainei. Astfel de scenarii au mai existat. Simţind momentul, Vitalia Pavlicenco, preşedintele PNL Moldova, a depus la Ambasada Germaniei o scrisoare adresată Angelei Merkel prin care îi solicită cancelarului german, ca împreună cu preşedintele rus Dimitrii Medvedev să anuleze consecinţele Pactului şi să permită Moldovei să se unească cu România! Îşi doresc asta moldovenii? Sînt ei pregătiţi să devină români? Îşi doresc asta românii? Sînt ei pregătiţi să primească noi teritorii? Întrebări care nu se pun niciodată atunci cînd doreşti să iei decizii istorice!

Renunţînd la Transnistria, Chişinăul poate stopa o parte importantă a fenomenului "valiza", chiar şi prin faptul că mulţi dintre "oamenii de afaceri" notorii, vor dori să părăsească noua ţară! Cu certitudine, însă, nu vor mai exista valize pornite din Transnistria (deci din Moldova!), care să ajungă în Kurdistanul Iraqian şi, apoi, în Heratul aflat la frontiera cu Iranul! Asta într-un circuit deja tradiţional. Că despre valizele cu bani plecate spre Kîrgîzstan, nu pot să mă pronunţ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu