sâmbătă, 19 iunie 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 139(43)

                                TEORIA CONSPIRAŢIEI


Criza economică globală şi cea europeană, dincolo de realităţile şi proiecţiile viitoare pe care le relevă în fiecare zi, dă naştere şi la speculaţii, care mai de care mai fanteziste, sau, din potrivă! Presa şi analiştii economici, agenţiile de rating şi simplii speculatori, reiau o sintagmă ce a făcut carieră pe 11 septembrie 2001: "de astăzi, lumea nu va mai fi la fel"! Cu siguranţă! Modul nostru de viaţă, cunoscut, se năruie sub ochii noştri. O adevărată apocalipsă ale cărei urmări nu vrem să le acceptăm. Ţările şi Uniunile, ca orice alte construcţii artificiale, nu sînt menite să dureze. România, în graniţele ei actuale, există doar din 1945, iar UE - de şi mai puţină vreme. Avem impresia că aceste construcţii sînt veşnice sau, mă rog, au o durată de viaţă de sute de ani. Ne-am înşelat! O ţară durează exact atîta vreme cît oamenii care o locuiesc fac alegeri bune. Europa, despre care am mai scris că este o construcţie dezarticulată, o colecţie eterogenă de politici naţionale, a ajuns la punctul în care nu mai e suficient să declari oficial un lucru ca fiind funcţional ca el să şi funcţioneze. Politica monetară obeză şi viciată, politica externă sau politica de securitate şi apărare comune sînt doar simple iluzii ale statelor comunitare!

Pe de altă parte, ambasadorul american Mark Gitenstein, remarca săptămîna trecută că, în România, numai 22% din populaţie lucrează în sectorul privat. 22% susţin restul de 78%! Putem trage de aici concluzia că asta este ceva absolut nesustenabil, deci nu mai poate continua aşa, ceva trebuie făcut. Este, însă, la fel de adevărat că doar politicile naţionale referitoare la muncă împiedică inversarea acestui raport.  6,8% din PIB, deficitul bugetar impus ţării noastre de către FMI, reprezintă media deficitelor bugetare ale ţărilor europene. Mai mult de jumătate dintre ele au deficite mult mai mari, unele ajungînd aproape la dublu. Mă refer la cele din zona euro! Şi totuşi, nouă ni se impune - politic, de fapt - o măsură absurdă. De ce? Se speculează că "unii" sînt supăraţi pe nivelul de impozitare mai scăzut într-unele dintre ţările Estului, considerîndu-l o concurenţă neloială faţă de "democraţiile consolidate". Aici se fac că nu înţeleg că statele care vor să crească, au nevoie de o povară fiscală mai mică. Iar "democraţiile consolidate" au nevoie de parteneri egali, şi nu doar de pieţe de desfacere.

Acestea sînt constatări care se desprind în mod firesc din analiza evoluţiei crizei la nivel european. Nici destrămarea zonei euro, dispariţia monedei europene, chiar a Uniunii, sau chiar dispariţia unor state aflate în incapacitate de plată nu sînt scenarii imposibile. Globalizarea impune revenirea, firească din punctul de vedere al istoriei, la "oraşele stat". Şi atunci, unde este teoria conspiraţiei?

Am citit ieri un text care, mărturisesc, m-a pus pe gînduri mai tare decît orice analiză referitoare la criză. Cică delirul acesta de a transforma uriaşa cantitate de bani virtuali în monedă reală, palpabilă, are la bază o motivaţie mult mai practică: Terra va suferi, într-o perioadă cuprinsă de la sfîrşitul anului 2011 la începutul anului 2014, de efectele unor explozii solare de-a dreptul devastatoare, anuntă oficialii NASA. Sistemele electrice vor fi distruse, sateliţii artificiali vor înceta să funcţioneze, zborurile vor fi întrerupte, iar Terra se va cufunda în întuneric după ce generatoarele de curent electric se vor supraîncălzi. Cel mai optimist scenariu este acela în care Terra va suferi doar cîteva ore din cauza furtunilor magnetice şi nu zile sau luni întregi, aşa cum prevede Dr. Richard Fisher, directorul departamentului de heliofizică din cadrul NASA. Cert este, avertizează cercetătorii NASA, că măsurile trebuie luate din timp pentru a preveni un dezastru de asemenea proporţii. Evident, tranzacţiile bancare vor cădea, sistemele bursiere, evaluările şi evidenţele creditelor. Cum în ultimii 10 ani cantitatea de bani virtuali tranzacţionaţi pe pieţele internaţionale a crescut exponenţial, producînd şi criza americană, transformarea lor în monedă palpabilă, de către speculatori, este un gest de înţeles care nu numai că îi pune la adăpost după apocalipsa energetică, dar îi va transforma în bancherii mondiali ai viitorului. Cine tranzacţionează bani virtuali? Statele, prin împrumuturile luate de la diferite bănci, pentru acoperirea cărora sînt obligate să emită monedă tipărită care este retrasă de pe piaţă de către speculatori, iar criza deficitelor va urma în cîteva luni, obligînd populaţia planetei să lupte cu finanţiştii şi să nu se pregătească pentru ce va veni de sus!

 Furtunile magnetice devastatoare se vor întampla în maxim 3 ani, atunci cînd Soarele va ajunge la maximul puterii sale, este mesajul îngrijorator al NASA. Potrivit Mediafax, oamenii de ştiinţă susţin că distrugerile vor afecta toată aparatura electronică, de la dispozitivele bancare şi cele din spitale, pînă la computerele personale şi Ipod-uri. Pierderile financiare s-ar ridica astfel, în urma valurilor fără precedent de energie magnetică, la mai multe mii de miliarde de dolari. "Ştim că va veni, dar nu putem estima exact cînd şi cît de rău va fi", afirmă Dr. Richard Fisher, directorul departamentului de heliofizică din cadrul NASA. "Primele vor cădea sistemele de comunicaţie, sateliţii şi sistemele de ghidare a avioanelor. Cît de curînd, vor urma dispozitivele electrice din bănci, spitale şi chiar şi cele din propriile noastre case. Vor fi probleme uriaşe pentru omenire. Largi părţi ale globului vor rămîne complet în întuneric, din cauza căderii sistemelor generatoare de energie, iar refacerea acestora va necesita mult timp", a adăugat acesta. Imaginaţi-vă viaţa fără televizor, radio, ştiri, muzică, chiar şi fără tramvaie sau automobile, ale căror sisteme de aprindere vor fi arse de imputul magnetic! Vor lipsi şi frigiderul şi centrala de apartament, chiar apa potabilă care nu va mai fi circulată de pompe, ca să nu mai vorbesc de becul electric! Dacă va fi iarnă, radiatoarele şi reşourile nu vor mai funcţiona! Poate nici ceasurile cu baterie, ca să nu mai vorbesc de computere, internet, telefoane mobile...

Academia Naţională de Ştiinte din SUA a avertizat în urmă cu doi ani că reţelele electrice, sistemele de navigare prin GPS, transportul aerian, serviciile financiare şi comunicaţiile radio ar putea fi afectate grav de o activitate solară intensă. Raportul Academiei arată că o furtună solară puternică ar putea provoca pe plan local pagube economice de 20 de ori mai mari decat uraganul Katrina, care a devastat New Orleans în 2005 şi a provocat daune în valoare de 125 de miliarde de dolari.

Richard Fisher a declarat că ar putea fi luate măsuri de precauţie, inclusiv crearea de sisteme de backup pentru spitale şi reţelele electrice. "Dacă şti că un pericol vine şi ai suficient timp să pregăteşti şi să iei măsuri de precauţie, atunci poţi evita dezastrul", a adăugat el. NASA utilizează zeci de sateliţi pentru a studia ameninţarea furtunii solare. Guvernul american a declarat că este conştient de ameninţare şi a început să elaboreze planuri de urgenţă pentru a reduce la minim efectele furtunii. În Marea Britanie, Registrul Naţional de Risc, înfiinţat în 2008 pentru a identifica posibilele pericole de pe teritoriul ţării, are de asemenea planuri privind măsurile care ar trebui luate în cazul unei întreruperi complete a livrărilor de energie electrică.

Cum vom reacţiona? Se va întoarce civilizaţia noastră în evul mediu? Sîntem, oare, pregătiţi să facem faţă la această provocare, nu la criza economică sau financiară care ne-a lăsat fără tichete de vacanţă, salar sau vacanţe la mare? Vom cere de la stat ajutoare pentru încălzire, pentru lumină, pentru conserve, pături, apă, saltele, spirt, petrol de lampă etc? Sau încet, încet, fiecare dintre noi se va pregăti pentru Marea transformare a civilizaţiei noastre? Poate că această teorie a conspiraţiei are şi o parte bună: aceea în care ne face să ne regăsim forţa interioară de a trece peste greutăţi, poate omenia, poate spiritul de sacrificiu, mult mai importante decît cotaţia leu-euro!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu