PRECIPITAŢII LA MAREA NEAGRĂ
În ultimul timp, lucruruile se precipită în zona Mării Negre, care nu mai e doar balta pe malul căreia Soci-ul, Albena sau Nisipurile de Aur dădeau cu tifla Mamaiei româneşti. Insula Şerpilor, hidrocarburi, războiul georgian, cîteva conflicte îngheţate şi bancul marinăresc cu "Marea Neagră lac rusesc", în care viziunea era cea a unei Românii pe post de poliţist bun, în filmul ăsta, au agitat spiritele pînă departe de ţărmurile însorite ale marelui rezervor de hidrogen sulfurat. Viziunea "coerentă" a politicii româneşti la Marea Neagră o vom înţelege dacă admitem că în rolul lui Rambo l-am distribuit pe Fernando de la Caransebeş, sau rezolvînd ecuaţia simplă, cu o singură necunoscută: două fregate fără submarin egal cu nici un submarin fără nici o fregată! Din păcate, aceeaşi politică "consecventă" face, România, şi în ceea ce priveşte Republica Moldova şi gurile Dunării, cu întreaga lungime românească a fluviului, de 1050 km! Dar, asta e o altă discuţie, deşi legată de Marea Neagră şi Marea Nordului!
Pînă la stabilirea unei viziuni coerente româneşti, miniştrii Apărării din Federaţia Rusă, Ukraina şi Turcia intenţionează să creeze o nouă alianţă, numită „Tratatul de Apărare Marea Neagră”, relatează mass-media rusă, citînd surse oficiale de la Moscova, preluate de agenţia de presă KARADENIZ PRESS. Deşi majoritatea documentelor ce deschid calea pentru noua alianţă regională au fost concepute încă din 2003, alegerea preşedintelui ukrainean Viktor Iuşcenko, în 2005, a amînat crearea noii organizaţii pentru o lungă perioadă de timp, au adaugat sursele citate. Contactat de agenţia KARADENIZ, Ministerul Afacerilor Externe de la Ankara a negat, însă, existenta unor astfel de tratative turco-ruse. În ultimi ani, Turcia a încercat să convingă ministerul rus al apărării să lanseze discuţii bilaterale, declarînd că Ukraina se va alătura ulterior, a mai subliniat mass-media locală moscovită. Acum, că Ukraina are un nou preşedinte, Kievul este pregătit să coopereze cu Moscova şi Ankara, consideră experţii ruşi. Şeful statului major turc, generalul Ilker Basbug, este aşteptat în luna iulie la Moscova, cînd oficialii celor două state vor finaliza detaliile alianţei, iar în august ar putea fi deja semnate protocoalele. Motivele Rusiei pentru crearea unei noi organizaţii militare în regiunea Mării Negre rămîn legate de accesul nestingherit în Mediterana, dar şi de controlul rutelor de hidrocarburi din bazinul Caspic. De asemenea, parteneriatul ruso-turc va tempera pretenţiile României şi Bulgariei la rezervele de petrol din platoul Mării Negre, relatează mass-media rusă. Mai mult, Rusia va avea motive suplimentare de a-şi manifesta rezervele pentru prezenţa navelor militare americane în Marea Neagră, concluzionează mass-media rusă, care nu spune nimic despre modernizarea flotei ruse la Marea Neagră, achiziţionarea de nave franceze Mistral şi altele!
Anunţul Moscovei vine la scurt timp după ce fostul comandant al Flotei ruse de la Marea Neagră, amiralul Vladimir Komoedov, declara că Federaţia Rusă vrea să instaleze baze militare în apropierea frontierei Ukrainei cu România, ca răspuns la extinderea NATO în estul Europei. Crearea de noi baze militare ruseşti ca răspuns la bazele americane din România şi Bulgaria va fi posibilă după modernizarea flotei militare ruse din Crimeea, a adăugat sursa citată. Printre locurile unde pot fi amplasate obiectivele militare ruseşti, susţine Komoedov, se numără localităţile Nikolaev, Odessa şi „probabil, Delta Dunării, unde Ukraina şi România au dispute teritoriale”. Ukraina a decis deja să prelungească staţionarea Flotei ruse la Sevastopol cu 25 de ani. Surse din Ministerul Apărării de la Kiev, citate de „Segodnia” , susţin că Ukraina vrea să reactiveze baza militară din Bolgrad, aflată la doar cîţiva kilometri de frontiera cu România. Experţii ukrainieni şcoliţi de către NATO (adică, un fel de "băieţii buni" pro-occidentali de la Kiev!!!) au declarat că motivul reactivării bazei ar fi "pretenţile teritoriale ale României asupra insulei Maican de pe braţul Chilia". Nu vreţi să citiţi versiunea "băieţilor răi"! Evident că baletul diplomatic al Germaniei faţă de Moldova, care vizează, într-un fel, rezolvarea diferendului transnistrean fără, însă ca Rusia să se supere şi să iasă din joc, chiar posibila aderare a Moldovei la UE, dar fără Transnistria (consecinţă a Pactului Ribbentrop-Molotov anulat de facto prin decretul Preşedintelui Ghimpu referitor la semnificaţia zilei de 28 iunie 1940!) are legătură directă cu sporirea numărului de baze în zona Mării Negre. Rusia, Ukraina şi Turcia au început prospectarea rezervelor de hidrocarburi din Marea Neagră, care ar putea fi estimate la cîteva sute de milioane de tone de petrol şi miliarde de metri cubi de gaz, declara recent, ministrul rus pentru resurse naturale Iuri Trutnev. „Estimările noastre au un grad ridicat de probabilitate. Este prematur să pomenim de cifre concrete, dar ar putea fi vorba de cîteva sute de milioane de tone de petrol”, a afirmat Trutnev. Ministrul rus a ţinut să precizeze că astfel de prospecţiuni durează între trei şi şapte ani, iar tehnologiile moderne sînt capabile să elimine riscurile de natură ecologică în procesul de extracţie, potrivit Izvestia.
Strategia României la Marea NEagră seamănă izbitor de mult cu strategia României la Polul Sud: adică nu există! Dacă la Polul Sud, România deţine o bază de cercetare primită cadou din partea Rusiei, iar exploratorul polar Negoiţă se zbate de unul singur să menţină tricolorul în sudul îngheţat, fără vreun ban de la Guvernul român, oricare ar fi el!, la fel şi în Marea Neagră, doar Bogdan Aurescu a tulburat apele, în favoarea noastră, acoperit, însă, de băşina mult prea sonoră a sloganului prezidenţial cu Marea NEagră lac rusesc, şi mai era, parcă ceva cu România la Marea Neagră... atît de profund că îmi scapă! Nu, nu erau turiştii Elenei Udrea care fugeau la BUlgari! Sigur, lăsînd gluma la oparte, mă întreb dacă anunţul, de presă!!!, al unei noi alianţe militare la Marea Neagră nu este generat şi de disensiunile dintre Turcia şi Statele Unite, în cadrul NATO, pe marginea disputelor cu Israelul, iar această nouă alianţă să fie o formă de şantaj la adresa vechilor parteneri strategici! Sau dacă, aşa cum previziona STRATFOR, Turcia a intrat într-o nouă eră, cea de putere regională proeminentă, gardian al evoluţiilor din Orientul Mijlociu, Iran, Marea Caspică, Marea Neagră, Caucaz şi Balcani, de care depinde DIRECT accesul Rusiei la Marea Mediterană, pe fundalul situaţiei dificile, de criză, în care este Grecia acum - principal factor de echilibru al NATO pe relaţia cu Turcia în Mediterana de Est cu control la Suez, Orientul Mijlociu, Cipru şi strîmtorile spre Marea Neagră! Interesant este că preşedintele Traian Băsescu va vizita Turcia în toamnă, după ce avioanele militare de transport israeliene au fost acceptate să utilizeze ca bază România, tocmai ca o alternativă în disputa cu Turcia! Cam izolat internaţional preşedintele Băsescu, cam lipsit de viziune şi reacţii la Marea Neagră, Moldova, Balcani, Afganistan, UE, NATO, Nabucco, SouthStream etc!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu