duminică, 27 iunie 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 147(35)

RĂZBOIUL IRANIAN - SUPAPĂ DE REFULARE A CRIZELOR OCCIDENTALE!  



"În 2010 este debutul celui de-al treilea război mondial, care va începe în noiembrie şi se va termina în octombrie 2014". Este prevestirea bulgăroaicei Vanga, pe care unii lideri regionali se străduiesc să o pună în aplicare! Generalul rus Leonid Ivasov, vicepreşedinte al Academiei de ştiinţe geopolitice de la Moscova, citat de Agerpres, declara că "Pentagonul intenţionează să lanseze în curînd un atac masiv împotriva infrastructurii militare iraniene. Nu am nici o indoială că această operaţiune sau, mai precis această agresiune împotriva Iranului, va avea loc'', a afirmat generalul Ivasov.

De altfel, Teheranul a declarat deja stare de război la frontiera sa de nord – vest, forţele Gărzilor Revoluţionare fiind comasate în regiunea Mării Caspice, informează agenţia Debka. Autorităţile de la Teheran susţin că Statele Unite şi Israelul se pregătesc să atace instalaţiile nucleare iraniene, forţele militare ale celor două state fiind concentrate în bazele militare şi aeriene din Azerbaidjan. Anunţul a fost făcut marţi, de generalul de brigada Mehdi Moini, comandantul Gărzilor Revoluţionare din zonă, care a precizat că “mobilizarea este un răspuns la prezenţa trupelor americane şi israeliene la graniţa de vest”. Moini a adăugat că o serie de state din vest alimenteză conflictele etnice pentru a destabiliza situaţia din regiune. Conform agentiei Debka, o serie de surse iraniene au indicat că în ultimele zile, Israelul ar fi transferat, în secret, un număr mare de bombardiere cu reacţie în bazele din Azerbadjan, prin Georgia, iar forţe speciale americane sînt concentrate şi ele în zonă, fiind pregătite pentru a declanşa un atac împotriva Iranului. Este cunoscută teoria potrivit căreia forţele israeliene ar trebui să lanseze un atac preventiv pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arme nucleare. Scenariul a fost re-amintit jurnaliştilor de Shabtai Shavit, fost director al Mossadului.

Pe de altă parte, un fost agent al CIA în Gărzile Revoluţionare din Iran a confirmat că actuala administraţie americană a ordonat constituirea unei masive structuri de forţe navale în Golful Persic, nucleul acesteia fiind Grupul de Luptă nr.10, condus de portavionul “USS Harry S. Truman”.
12 nave de luptă americane au trecut prin Canalul Suez beneficiind de protecţia unui puternic dispozitiv de securitate egiptean. La ora actuală, navele militare americane se află în Marea Roşie.  Alte patru nave de război au primit ordin să se îndrepte spre aceeaşi zonă, pentru a se alătura grupului menţionat. Anterior, americanii au simulat, împreună cu militari francezi şi britanici, lovituri aeriene şi navale comune, inclusiv cu decolări ale avioanelor de vînătoare franceze de pe “USS Harry S. Truman”. Ştirea de ultimă oră este că Germania a trimis nave de război spre Marea Arabiei, care vor acţiona sub comandă americană. Atît SUA, cît şi Israelul şi-au repoziţionat submarinele nucleare în regiune. Forţe speciale americane şi israeliene acţionează de mai mulţi ani în interiorul Iranului, în adîncime, pentru a identifica ţintele potenţiale şi a lua pulsul populaţiei, în legătura cu voinţa acesteia de a răsturna regimul actual.

Ar fi interesant de ştiut dacă doar criza economică este cea care a "ordonat" micşorarea numărului de militari români în contingentul din Afganistan cu peste 300, sau mai sînt şi alte raţiuni discutate în CSAT. Putem specula că România pregăteşte un batalion care să se alăture coaliţiei conduse de SUA împotriva Iranului! Dar de ce s-ar ataca Iranul anul acesta? În primul rînd pentru că Israelul doreşte ca statul islamic să nu devină deţinător de arme nucleare, care i-ar pune în pericol însăşi existenţa. În al doilea rînd, criza economică mondială pare să-l fi convins pe preşedintele pacificator Obama să se alăture planurilor Israelului. Acelaşi motiv par să îl aibă şi statele europene implicate, în special Franţa şi Germania. Cît despre România, pot să spun că probabil doar flerul politic excepţional al lui Traian Băsescu ar face ca ţara noastră să fie parte din viitorul conflict, care ar anihila criza de nervi şi de autoritate din politica internă a României. Nu este exclus ca un alt război de nişă să fie utilizat ca supapă de refulare a tensiunilor acumulate pe teritoriul european, şi pe care anumite voci de la CHişinău îl prevăd "cu maximă acurateţe"!

Cu certitudine, pentru România, un posibil război cu Iranul ar modifica percepţia opiniei publice asupra situaţiei dezastruoase şi ar repoziţiona jucătorii politici interni, într-o bună tradiţie ce părea uitată, că politica externă face politica internă! Un nou conflict internaţional nu este imposibil, în următoarea perioadă, el avînd şi rolul de eliberator de tensiuni sociale fără precedent, dar şi pe acela de declanşator al mecanismelor de redresare economică!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu