MARŢI, TREI CEASURI RELE. PENTRU CINE?
Toată lumea urmăreşte, cu sufletul la gură, votul de astăzi, din Parlament, pentru sau împotriva moţiunii de cenzură. Miza este uriaşă pentru cîteva milioane de români: tăierea cu 15% a pensiilor şi cu 25% a salariilor angajaţilor la stat. Mai urmează o serie de ajutoare sociale care se diminuează. Şi asta în timp ce românii, şi nu numai, văd la televizor risipa uriaşă de bani publici. Statul PDL este risipitor, mare iubitor de lux şi extrem de arogant. Furia populară este firească! Singura mea nedumerire este de ce această furie este consumată individual, de fiecare, eventual în baie? Eventual căutînd circumstanţe atenuante: lasă, săracii, tu crezi că Boc e vinovat?, e corupt?, e hoţ, îmbuibat etc? Nuuuuuuuu! Sincer, nici eu nu cred că Boc ar fi vreun corupt! În primul rînd că, mai mult ca sigur, e un om cinstit! Singurul lucru care îl reproşez lui Emil Boc este SLUGĂRNICIA! LIPSA TOTALĂ A DEMNITĂŢII ŞI ONOAREI! Nu am văzut în viaţa mea un bărbat care să înghită atîta kkt fără să reacţioneze! Nu am citit nici în istorie şi nici în cărţile marchizului De Sade! În alte zări, de soare pline, un astfel de bărbat îşi făcea de mult harakiri, sau murea în duel! Emil Boc, nu! Este sluga perfectă! Priviţi-l. Înregistraţi pe DVD imagini cu el! Învăţaţi-vă băieţii să fie Bărbaţi, cu onoare, demnitate şi curaj! O N O A R E ! Un cuvînt ciudat! Decît să trăieşti 100 de ani ca o oaie, mai bine o singură zi ca un tigru!
Problema asta cu onoarea nu o are numai Emil Boc, ci şi foarte mulţi dintre cei care se declară nemulţumiţi de măsurile luate de gaşca BB! Onoarea şi demnitatea se dovedesc a fi absente din structura noastră genetică! Revoltaţi de duminică, sindicalişti part-time sau protestatari de frica nevestei au oferit un spectacol jalnic telespectatorului. E clar că greutăţile nu sînt chiar aşa de mari, iar revolta este una tip sifon, care trece pînă la colţul blocului! Plus că e bine să ai pe cine înjura! Dar, repet ce am scris în urmă cu cîteva zile: dacă nu ar exista STATUL? Dacă ar dispărea? Aţi fi pe cont propriu? E o schimbare radicală a modului de viaţă! Dar, personal, cred că important este INDIVIDUL şi nu STATUL. El, Omul trebuie salvat şi nu El, Statul, corupt, găunos, arogant şi impotent! Funcţia socială a statului român este cea mai precară din UE (ca procent din PIB), dar şi ca pondere din buget. Rezultatul acestei subfinanţări este amplificarea costului social al crizei, degradarea serviciilor publice de bază şi creşterea neîncrederii în instituţiile publice.
"Politica de tăiere a salariilor şi pensiilor conţine riscul de a continua cu creşterea impozitelor şi taxelor, fapt care ar duce la o reproducere a situaţiei sociale din 1989, atît ca sărăcire, cît şi ca explozie a tensiunilor sociale! Iesirea din criză impune o explorare imaginativă a opţiunilor"! Acestea sînt concluziile Raportului social al Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române (ICCV). Vorba aia, în timp ce toată planeta lucrează cu specialişti, noi lucrăm cu Boc, iar acum, în ultimul ceas, s-a trezit şi Academia Română, o altă instituţie amorfă care trăieşte undeva, în Olimp, în loc să aplice în lumea reală, mai ales în aceste perioade istorice dificile! "Statul s-a retras din economie acolo unde era vital nevoie de el, dar s-a implicat distorsionant ca un partener corupător şi demotivator în zone gri, care au devenit veritabile găuri negre de scurgere a resurselor existente. Reforma statului nu este scăderea lui. Sărăcia nu este o problemă doar a individului, ci şi a colectivităţii. Ea se manifestă prin degradarea şi demoralizarea resursei umane, reprezentînd totodată sursa principală a delincvenţei şi violenţei. Este o responsabilitate colectivă creerea de locuri de muncă, profesionalizarea şi motivarea forţei de muncă. O societate divizată economic şi politic, printr-o competiţie, lipsită de o moralitate elementară, pentru putere, din resursa esenţială a prosperităţii devine un factor al blocării ei. Există o politică constantă de dezagregare a sistemelor publice de educaţie şi sănătate atît prin subfinanţare, cît şi prin decredibilizare prin exemple negative generalizate. Se constată o puternică orientare politică de privatizare a acestor servicii, cu toate consecinţele lor sociale negative. Efectul probabil este accentuarea polarizării sociale, în timp ce segmentul sărac, în extindere, este condamnat la o educaţie precară şi o stare de sănătate tot mai sărac susţinută. Din discursurile publice se prefigurează o opţiune care tradusă în activitatea practică se va dovedi catastrofală - prosperitatea se poate realiza printr-o accentuare a polarizării sociale şi un dispreţ faţă de largi segmente sociale în pragul săraciei: excluşii din economie, pensionarii, copii, bolnavii şi chiar bugetarii". Excelent rechizitoriul ICCV, dar puteam să-l scriu şi eu! Mă aşteptam de la reprezentanţii Academiei Române la SOLUŢII ECONOMICE pe termen scurt, mediu şi lung! Da, ştiu! PUTEREA AR TREBUI SĂ DEA EXAMEN DE COMPETENŢĂ! Şi ar trebui să cadă cu nota 7,62! Sau 5,45 - mi-e indiferent!
Dar, asta repede, pentru că ne aşteaptă crize economice şi mai grave, pînă ce liderii lumii vor cădea de acord asupra unor reforme eficiente. Una dintre ele este dezmembrarea băncilor uriaşe, a declarat Nouriel Roubini, economistul care a anticipat criza financiară globală, această Cassandră a economiei globale. “Pieţele financiare internaţionale sînt extrem de îngrijorate de Grecia, însă situaţia acestei ţări reprezintă doar vîrful icebergului. Marea Britanie, Irlanda, ba chiar Statele Unite şi Japonia vor avea în viitor probleme din cauza deficitelor lor bugetare ridicate. Poate că nu anul acesta, însă pînă la urmă se va întîmpla”, a declarat Nouriel Roubini. În cadrul unui interviu pentru publicaţia germană Der Spiegel, economistul care predă la Universitatea New York a mai precizat şi că “crizele sînt încrustate în codul genetic al capitalismului”. “Multe elemente vitale acestui sistem economic, precum inovaţia şi asumarea de riscuri, declanşează frecvent colapsuri. Astfel că viitorul ar putea fi mult mai rău decît criza prin care am trecut”, a avertizat Roubini.
Potrivit economistului, pentru a evita un astfel de scenariu, liderii lumii trebuie să adopte reforme economice cu adevărat eficiente, una dintre ele fiind dezmembrarea băncilor-mamut. El a subliniat că salvarea băncilor cu banii statului, fapt petrecut în Statele Unite, prezintă riscul de a crea “bănci zombie”, ţinute artificial în viaţă. Soluţia este împărţirea băncilor gigantice în segmente mai mici, pentru ca un eventual faliment să poată fi suportat de economia unei ţări, fără să fie nevoie de intervenţia statului. În ceea ce priveşte situaţia UE, Roubini este de părere că moneda unică europeană a fost o idee bună, însă aplicată prost, prin acceptarea prea multor ţări în zona euro. "Un nucleu mic de ţări omogene din punct de vedere economic şi stabile din punct de vedere fiscal ar fi constituit o uniune monetară mult mai de succes. Problema este că odată acceptate, statele nu pot ieşi din zona euro fără să producă pagube însemnate".
Observaţii de bun simţ! Nu trebuie să fii economist ca să observi că ţările lumii au devenit remorcile băncilor comerciale, iar soarta a milioane de oameni de pe planetă este în mîinile cîtorva indivizi care joacă o ruletă rusească cu fiecare dintre noi, fără să le pese. Şi, Atenţie! Speculaţiile de pe pieţele financiare ar putea anula cîştigurile economice obţinute în urma reducerilor cheltuielilor bugetare şi a altor măsuri de austeritate! La fel se întîmplă şi în România! Dar, Boc e prea laş să recunoască deschis acest lucru! Preferă ca astăzi să pună jugul pe gîtul a milioane de români pentru ca o mînă de profitori să bea aceeaşi şampanie franţuzească! Dacă mai are un miligram de onoare, joi vom putea citi în ziare că "Premierul Emil Boc s-a sinucis în cabinetul său din Palatul Victoria trăgîndu-şi un glonţ în cap"!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu