luni, 26 septembrie 2011

BOLLYWOOD-UL AFGAN


Militanţii islamişti au atacat duminică seară un complex american din Kabul despre care se crede că găzduieşte un birou important al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) pentru Afganistan, informează mass-media şi surse din cadrul administraţiei americane, relatează Reuters. CIA a refuzat să furnizeze informaţii despre acest incident, dar o sursă guvernamentală americană a confirmat că clădirea vizată în atac, considerată parte a complexului ambasadei americane din Kabul, găzduieşte foarte probabil şi birouri ale CIA. BBC a informat că s-au auzit focuri de armă duminică seară în acest complex. De asemenea, postul britanic a anunţat că un oficial american a confirmat că a existat un atac asupra imobilului în care înainte funcţiona Hotelul Ariana. Un oficial american a declarat pentru Reuters că a avut loc un atac împotriva unei clădiri folosite de guvernul american la Kabul, afirmÎnd că situaţia este în desfăşurare şi investigaţiile continuă. În urmă cu două săptămÎni, insurgenţi islamişti au lansat un atac asupra ambasadei SUA şi a cartierului general al NATO de la Kabul. Oficialii americani au acuzat reţeaua Haqqani, un grup de militanţi afgani cu baze în regiunea tribală din Pakistan, de comiterea acelui atac. În plus, s-a formulat şi acuzaţia că atacatorii erau în contact cu persoane aflate în legătură cu agenţia de informaţii pakistaneză. Imediat, autorităţile pakistaneze au negat orice posibile legături ale serviciilor speciale cu reţeaua Haqqani, însă nu au putut nega plauzibil interesul - de cle mai multe ori contrar celui american! - pe care Pakistanul îl are în ţara vecină. Însă, nu numai ISI şi Pakistanul au interese majore în Afganistan...

Ca într-un film indian de la Bollywood, în timp ce Pakistanul şi ISI acţionează nestingheriţi împotriva forţelor aliate, iar preşedintele Kharzai negociază de cîţiva ani cu talibanii pe care îi numeşte "fraţii mei răzvrătiţi", India investeşte masiv în Afganistan, care se arată extrem de prietenos cu această ţară. India este interesată ca Afganistanul să nu devină un nou sanctuar al terorismului islamic ce ar putea fi atraşi de hinduismul indian ca un magnet! Numai că ajutorul economic indian este perceput de către Pakistan, duşmanul tradiţional al Indiei, ca o tentativă a acesteia de a-l prinde în cleşte. În această cheie a complotului, ISI vede extrem de prost instalarea păcii şi a prosperităţii în Afganistan. Cred că ultimele atacuri din capitala afgană, atît cel împotriva ambasadei, cel de ieri, împotriva birourilor CIA, sau asasinarea lui Rabbani, toate vizînd obiective bine protejate!, au ceva din dramatismul filmelor indiene, însă nu au vizat obiective militare! De obicei, talibanii atacă obiective militare sau mai puţin protejate.

Haqqani, ascuns de Pakistan încă din 1980, îşi are baza în Waziristanul de Nord, unde beneficiază în siguranţă de banii şi ajutoarele din partea ISI, de susţinătorii, furnizorii şi aliaţii ISI din interiorul Afganistanului, şi nu este obligat, la fel ca talibanii afgani să colaboreze cu bandele de traficanţi de droguri, sau să stoarcă banii de la micii comercianţi. Deşi CIA cu flotila de drone continuă să ucidă regulat membrii grupării, pierderile suferite de Haqqani sînt minore. Liderul grupării este o figură extrem de populară printre triburile pashtune din sud-estul Afgan şi se bucură de loialitatea luptătorilor tribali de aici. În ciuda dovezilor copleşitoare, Pakistanul refuză să nege orice colaborare cu Haqqani. Afganistanul nu a avut niciodată relaţii bune cu Pakistanul care şi-a văzut vecinul doar ca un pion în politica sa externă, fapt care duce la îngreunarea proceselor de pacificare şi tranziţie din interiorul Afganistanului.

Ultimul raport NATO menţionează, cu oarecare urmă de mîndrie, că instruirea forţelor afgane de securitate a înregistrat un progres simţitor şi acestea sînt mai profesioniste. Profesionismul acestora s-a pus în evidenţă, din păcate, în momentul în care erau operaţionalizate anumite sub-unităţi care treceau direct în solda unor lideri militari locali, sau bande de droguri (care controlează o treime din PIB-ul Afganistanului!), crescînd capacitatea de luptă a acestor grupuri! NATO continuă operaţiunile anti-drog din Helmand, însă traficanţii rămîn, totuşi, extrem de puternici! În ciuda sumelor uriaşe de bani pompate de Comuntatea Internaţională în Guvernul corupt al Afganistanului, salariile polţiştilor şi militarilor sînt considerabil mai mici decît soldele oferite de baronii drogurilor sau liderii militari locali. În condiţiile în care sumele pentru salarii ar fi suplimentate, licitarea luptătorilor ar continua, posibil alte cîteva decenii! O altă problemă majoră a forţelor afgane de securitate şi NATO o reprezintă IED-urile sau minele anti-vehicul, utilizate de bandele de traficanţi, sau de liderii militari locali împotriva companiilor sau a comunităţilor locale ca mijloc de intimidare pentru plata taxelor de protecţie. Potrivit statisticilor, o treime dintre civilii afgani, sînt morţi din cauza acestor dispozitive! Pentru a soluţiona această problemă, NATO ar trebui să-şi extindă, pe deoparte, forţele sale EOD, iar pe de alta, să intensifice pregătirea specialiştilor afgani în domeniu, în paralel cu dotarea acestor forţe cu sute de roboţi şi detectoare de mine. Afganistanul are amplasate, încă, mii de mine din perioada sovietică, anii 1980, la care s-au adăugat şi cele plasate de talibani sau bandele teroriste.

Este un proces lung şi laborios de reclădire a unei naţiuni. Cum spuneam, o mînă de ajutor importantă oferă şi India, în ciuda opoziţiei deschise a Pakistanului, pentru că naţiunea afgană nu uită zilele sumbre ale regimului taliban. Din nefericire, toate tentativele de a ajunge la dorita pace au eşuat, iar istoria ne-a arătat duplicitatea aliaţilor pakistanezi, care au participat la procesul de pace. Nu o dată, atacuri violente au fost comise de talibanii care "s-au împăcat" cu Guvernul Karzai. Fără implicarea mai profundă a acestuia, NATO va eşua lamentabil în Afganistan. Karzai a dat dovadă de prea multă diplomaţie faţă de extremiştii care consideră că violenţa este necesară misiunii lor. A venit momentul să ia măsuri concrete pentru a întoarce pagina şi a salva ţara. Dacă nu, "naivitatea" politică de astăzi a Guvernului, sau complicitatea!, vor provoca, într-o zi nu prea îndepărtată, căderea ţării în haos total medieval. Ca într-un film prost de Bollywood!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu