joi, 5 noiembrie 2009
Chişinău: Sondaje şi deputaţi bătuţi!
Partidul Comuniştilor ar acumula 48 de mandate, Partidul Democrat – 21 mandate, Partidul Liberal Democrat din Moldova – 16 mandate şi Partidul Liberal – 16 mandate. Acestea sînt principalele rezultate ale unui sondaj de opinie, făcut public astăzi, 5 noiembrie, de către IMAS.
Potrivit sondajului, PCRM ar acumula 29% dintre voturile alegătorilor, PD – 12,7%, PLDM – 10,2%, PL – 9,8%, iar AMN nu ar trece pragul electoral şi ar acumula 2,3%.
Pe de altă parte, ieri, 4 noiembrie, în jurul oreI 18:00, deputatul PCRM Ina Şupac a fost bătută în centrul Chişinăului de către trei domnişoare. Poliţia anchetează cazul. „Mă nedumereşte faptul că eu am fost ţinta acestor atacatori. Încă nu cunosc dacă m-au atacat pentru că doreau să ia de la mine careva lucruri valoroase sau pentru că sînt deputat în Parlament din partea PCRM. Aştept răspuns la aceste întrebări din partea organelor competente. Incidentul a durat cîteva minute, timp în care m-au doborât la pămînt fără ca să spună ceva. Mi-au luat geanta şi au fugit. Un bărbat, care era în trecere, a prins una dintre domnişoarele, care m-a atacat. Ulterior, a venit poliţia. Ea nu a dorit să-mi spună care au fost motivele, pentru care m-a atacat”, a spus deputatul PCRM. Deputatul PCRM a mai precizat că a găsit ulterior portmoneul şi alte cîteva lucruri personale.
Şupac a spus că nu ştie dacă există sau nu „o conotaţie politică” sau este „un lucru banal”, doar că este „şocată că e posibil să se întîmple aşa ceva în centrul republicii, care trebuie să fie, în primul rînd,o zonă de securitate.
În urmă cu cîteva săptămîni, autorităţile moldovene au dat publicităţii informaţii refritoare la existenţa pe teritoriul Republicii Moldova, a unei grupări anti-româneşti afiliată şi protejată de Partidul Comuniştilor din RM. Informaţia a fost intens mediatizată: Ideea antiromânească din Republica Moldova a adunat în jurul său cîţiva tineri, care au format gruparea underground AntiRo, care întruneşte între 15 şi 20 de membri şi promovează doctrina comunistă orientată împotriva a tot ce este românesc, scrie „Jurnal de Chişinău”. Potrivit publicaţiei, gruparea AntiRo se bucură de susţinerea comsomoliştilor (organizaţia de tineret a PCRM). AntiRo îşi adună membrii la Organizaţia comsomolistă de la Ciocana. Liderul şi fondatorul ei este tînărul controversat, membru al Organizaţiilor de Tineret al Partidului Comuniştilor (PCRM) Ciocana (un sector din Chişinău n.n.), Pavel Grigorciuc. De numele lui Grigorciuc se leagă şi cazul arderii drapelului românesc arborat la un spital din Chişinău. În nenumărate rînduri, Grigorciuc (cu origini ukrainiene, n.n.) a declarat că tricolorul moldovenesc şi stema actuală nu corespund realităţilor statului moldovenesc şi îi sînt străine. Mai mult decît atît, acesta a spus că ele sunt respingătoare. La fel ca şi liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, care a declarat că tricolorul „este un drapel fascist”. Tînărul comunist susţinea că drapelul şi stema actuală ar trebui schimbate cu unul care ar corespunde cu statalitatea Republicii Moldova şi propunea ca aceasta să preia steagul Moldovei de pe vremea lui Ştefan cel Mare, care era de culoare roşie, iar stema reprezenta un cap de zimbru. „Dacă Republica Moldova şi-a păstrat numele de la Ştefan cel Mare, ar trebui să preia şi însemnele de atunci, care vor consolida statalitatea ţării”, explica tînărul. În sprijinul acestei idei, Organizaţia comsomolistă din sectorul Ciocana a organizat un marş, cerînd ca însemnele de stat să fie schimbate prin referendum, mai scrie „Jurnal de Chişinău”, ziar cunoscut ca fiind apropiat de forţele liberale de la Chişinău.
Potrivit publicaţiei, Victor Catan, ministrul Afacerilor Interne, a declarat că unele organizaţii obşteşti sînt înregistrate legal, dar activitatea lor nu corespunde prevederilor legii. „Acestea doresc acum destabilizarea situaţiei politice, utilizînd în acest scop orice mijloace: invocă diferenţele de limbă, istorie, creşterea tarifelor şi altele”, susţine Catan.
Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea cauzelor şi consecinţelor evenimentelor de după 5 aprilie 2009 adresează un APEL PUBLIC către toate persoanele care dispun de informaţii veridice privind evenimentele ce au avut loc în centrul capitalei în aprilie 2009, precum şi în zilele ce au urmat. Apelul a fost făcut astăzi, de preşedintele Comisiei, deputatul Vitalie Nagacevschi.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu