marți, 3 noiembrie 2009
MARIAN LUPU ESTE DEJA PREŞEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA!
Preşedintele Partidului Democrat şi unic candidat la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Marian Lupu, este deja preşedinte al ţării, din punctul meu de vedere. El va fi ales oficial, probabil, chiar din primul tur, pe 10 noiembrie, cu 53 de voturi pentru din partea Alianţei pentru Integrare Europeană, al cărei fondator este(şi care a modificat Legea alegerii preşedintelui într-un mod aproape abracadabrant!!), plus cel puţin 8 voturi din partea Partidului Comuniştilor lui Voronin, deci, în total, 61 de voturi, suficiente pentru a-l trimite pe fostul preşedinte comunist al Parlamentului de la Chişinău, în fotoliul de şef al statului.Vorba lui Paul Wolfowitz: "Da, putem şi forţa reforma!...Alegerile, chiar şi cele falsificate, pot fi catalizatori ai unor schimbări pozitive"! Pentru mine, este un lucru bun: mă întorc în România!
Fără să fiu oracol, mă ghidez, totuşi, după semne! Sar peste faptul că vizita de la sfîrşitul săptămînii trecute, la Moscova, a fost făcută în urma lui Vladimir Voronin. Deşi, cînd e vorba de Moscova, nu există coincidenţe! Sar şi peste faptul că atît Voronin, cît şi Lupu, s-au întîlnit cu şeful administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Narîşkin, omul de încredere a preşedintelui Dimitri Medvedev! Dar, din relatarea vizitei sale la Moscova, ieri, la conferinţa de presă, am reţinut cîteva idei: cooperare parlamentară, între Moldova şi Rusia, cooperare demarată în perioada în care Lupu era preşedintele parlamentului moldovean, acord între Partidul Democrat din Moldova şi Edinaia Rossiia, partidul lui Putin, ambele cu statut de observator la Internaţionala Socialistă. Şi, nu în ultimul rînd, anunţul unei viitoare vizite la Bruxelles. Un balet extern care impun imaginea „creatorului” politicii externe a Republicii Moldova în următorii, cel puţin, 4 ani! De fapt, un adevărat „postludiu” la spectacolul puterii dat la summit-ul CSI. Vă reamintesc că atunci, Lupu s-a întîlnit cu Medvedev la reşedinţa de stat, rezervată şefilor de state, în timp ce preşedintele interimar al Moldovei, Ghimpu, s-a văzut cu preşedinţii CSI prezenţi la summit, în Salonul Roz de la Hotel Codru! Apoi, prezenţa lui Lupu la reuniunea preşedinţilor din CSI a fost un semnal clar al preluării puterii!
Prezenţa mediatorilor ruşi în acest spaţiu geo-politic controlat de sute de ani nu este întîmplător. Nevoia de stabilitate regională, în contextul unei Ukraine tot mai instabile, ameninţată de spectrul divizării, devine stringentă pentru interesul european al Moscovei.Pentru că,în ultimii 20 de ani, schimbările în natura statelor din Europa de Est au fost utile doar interesului naţional al SUA. Momentul este speculat perfect: SUA sînt blocate în Afganistan, Iranul nu dă semne că ar ceda, iar semnarea acordului de cooperare militară cu Columbia, şi plasarea a 7 baze militare în coasta lui Cheavez şi Venezuelei, au monopolizat atenţia în detrimentul Europei de Est! Şi apoi, o Moldovă braţ la braţ cu Rusia înseamnă şi dasvidania NATO!
Oricum, vă felicit, Domnule Preşedinte al Republicii Moldova, Marian Lupu! Totuşi, e bine să speri la tot binele din lume şi să te aştepţi la ce e mai rău!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu