vineri, 6 noiembrie 2009

COINCIDENŢE LA CHIŞINĂU


Astăzi, exact la 7 luni, fără o zi, de la evenimentele din 7 aprilie, catalogată de mulţi drept o tentativă de revoluţie portocalie, Parlamentul Republicii Moldova, a votat cu majoritate de voturi, 52, pentru numirea în funcţia de Guvernator şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie a Băncii Naţionale a Moldovei, pe un mandat de 7 ani, a lui Dorin Drăguţanu, expert în audit financiar. Partidul Comuniştilor din Republica Moldova nu a votat candidatura din partea Preşedintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu, şi agreată de Alianţa pentru Integrare Europeană, deputatul Igor Dodon motivînd acest refuz prin faptul că Drăguţanu nu îndeplineşte condiţiile legii pentru a ocupa această funcţie: activitate neîntreruptă de minim 10 ani în sistemul bancar şi nu în audit financiar.
La o primă vedere, Dorin Drăguţanu are toate ingredientele unui tînăr de succes. Şi chiar este! La doar 35 de ani (este născut pe 19 martie 1974 la Chişinău, căsătorit, 2 copii) Drăguţanu devine cel mai tînăr guvernator al unei Bănci Naţionale din Europa şi va avea responsabilităţi uriaşe: păstrarea echilibrului financiar şi macro-economic, pe o piaţă serios scuturată de criza internaţională şi sensibilă la atacurile speculatorilor, vezi „damblagirea” cursului în ziua alegerilor! În iulie 1996, obţine licenţa în economie, specializarea Bănci şi Burse de Valori, cu lucrarea: „Dezvoltarea Pieţelor Monetare din România”, la Universitatea „Al.I.Cuza” din Iaşi. Referitor la această perioadă de studenţie românească, deputaţii comunişti din Parlament l-au acuzat de legături cu serviciile româneşti de informaţii. Guvernatorul a negat, însă i-ar fi greu să cunoască contactele cu agenţii sau ofiţerii acoperiţi, mai ales că serviciile de informaţii monitorizau atent comunităţile de studenţi din Republica Moldova. Asta şi ca o consecinţă a mutării structurilor FSB şi GRU în Moldova, din Bulgaria condamnată să intre în structurile UE şi NATO! După un stagiu bancar scurt, la filiala din Chişinău a Bankcoop România, tînărul Drăguţanu este recrutat de compania ICS PricewaterhouseCoopers din Moldova, întîi ca asistent de audit. În 7 ani de activitate a fost promovat pînă la funcţia de Manager Superior în Departamentul Audit. În 2005 a fost transferat la PwC Serbia unde a deţinut, pînă astăzi, funcţia de Director în Departamentul Audit. În această calitate a condus numeroase misiuni de audit în sectorul financiar-bancar şi de asigurări, dar şi din sectoare strategice precum: telecomunicaţii, metalurgie, industrie alimentară, din: Albania, Bulgaria, Serbia, Muntenegru, precum şi la Banca Centrală din Kosovo. A fost membru al Grupului Tehnic al PwC pentru instrumente financiare în Europa Centrală şi de Est şi responsabil de Managementul Riscului în Departamentul de Audit al PwC Serbia. De 4 ani este şi analist financiar pentru investitorii străini din sectorul financiar în...România! Un CV impresionant, care-l recomandă direct pe tînărul guvernator Drăguţanu ca asasin economic al prestigioasei companii PwC cu o experienţă de 100 de ani în piaţă, una din cele „4Mari” care au contribuit direct la izbucnirea crizei financiare globale şi la reaşezarea capitalurilor după anii de glorie a capitalismului total şi statului minimal, propăvăduit încă din anii 50 de Milton Friedmann, la Universitatea din Chicago!
Poate şi de aceea, deputatul PCRM Iurie Munteanu l-a întrebat pe noul guvernator dacă este o rotiţă al acestui angrenaj declanşator al crizei mondiale şi dacă este întîmplătoare alegerea sa astăzi în fruntea Băncii Naţionale a Moldovei, după teatrul jucat cu o lună în urmă, cu alegerea lui Corneliu Ghimpu, director al „Victoriabank” şi nepot al Preşedintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu, care este şi unchiul primarului Chişinăului Dorin Chirtoacă (Octavian Cotescu să trăiască...!). Munteanu nu aspus în plen, dar s-a gîndit că fostul manager al unei companii de audit din SERBIA, ar putea avea vreo legătură cu cetăţenii SÎRBI arestaţi şi eliberaţi, cu ocazia tentativei de revoluţie portocalie de la 7 aprilie. Că organizaţia studenţească OTPOR, din SERBIA, a antrenat pentru manifestaţii şi lupte de stradă pe toţi studenţii şi liderii portocalii din România, Georgia şi Ukraina, pe care Vladimir Voronin nu dorea să-i lase să intre în Moldova în acele zile de aprilie! Poate nu e întîmplător că o parte din companiile auditate de PwC se află pe lista sponsorilor organizaţiilor portocalii şi a societăţii civile „deschise”, apropiate de democratul George Soros, care şi-a plasat oameni în fruntea unor servicii secrete, ministere, consilieri prezidenţiali sau euro-parlamentari, în Ţările Portocalii riverane Mării Negre!
Pînă la urmă, ideologia este doar un pretext al înfruntării, ceea ce contează este banul şi înrobirea naţiunilor de către organismele financiare mondiale! Acest lucru se face cu specialişti de mare valoare, precum Guvernatorul Drăguţanu, şi cu companii „independente şi agreate” de audit, evaluare şi analiză economico-financiară precum PwC!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu