Preşedintele Vladimir Voronin a prezidat astăzi şedinţa Comisiei Naţionale pentru Integrare Europeană. La fel ca România, Moldova e gata să facă sluş numai să fie aproape de Uniune. Numai că, Voronin s-a prins că în spatele delegaţiilor şi a vorbelor frumoase, în spatele zîmbetelor şi a pampoanelor de fitze, Uniunea Europeană e gata să tragă pe linie moartă Republica Moldova cu acest Parteneriat Estic. În consecinţă, generalul a decis ca Ministrul de Externe va merge, pe 7 mai, la semnarea acestui parteneriat! Nici nu se putea altfel, dat fiind faptul că Moldova se află într-o stare de agregare dificilă cu Autoproclamata Republică Transnistreană, ce deţine un segment important din economia Republicii Moldova şi chiar sprijină, cu forţe de represiune comuniştii de la Chişinău. Pe de altă parte, Tiraspolul, în afara celor "40% din industria R.Moldova" mai are şi un complex militar bine pus la punct. Apropos, care dintre numeroasele comisii de bune diligenţe europene a verificat situaţia economică reală de astăzi? Cine poate afirma cu cifre verificate că într-adevăr, acolo, s-ar afla 40% din industrie? Voi folosi, în acest text, de aceleaşi cifre, pe care le are preşedintele Voronin. În plus, de la aceiaşi sursă, extrase din rapoartele lunare ale Ministerului Apărării de la Chişinău.
În caz de necesitate, autorităţile Transnistriei sînt apte să pună sub arme peste 20 mii de oameni. Cel puţin! Să nu mai vorbim de faptul că unităţi de cazaci din Rusia vor veni în ajutor cu tehnica şi cu oameni. Cîţi? Cîţi vor trebui! Astăzi, unitatea nr.10 de cazaci este dislocată în: Tiraspol, Dubăsari, Camenca, Râbniţa, Grigoriopol, Tighina şi Slobozia. Imaginaţi-vă că fiecare dintre aceste unităţi se completează cu noi sosiţi (oameni şi tehnică ) - slavă Domnului - hotarele sînt transparente! Doi: În Transnistria există mai multe întreprinderi care fabrică armament. Deocamdată ajunge nu numai pentru propriile unităţi militare, ci şi pentru vînzări. De menţionat că majoritatea unităţilor de infanterie sînt înarmate cu AKM (Kalasnikov modernizat) şi nu doar cu AK. Trei: În Transnistria există întreprinderi destinate reparaţiei tehnicii militare. Republica Moldova nu are aşa ceva! Patru: În Transnistria exista mai multe şcoli de reciclare a cadrelotr militare, unde în calitate de profesori fac orele profesionişti buni din ex-KGB-ul şi armata rusă. La toate acestea mai putem adăuga: aviaţia militară transnistreana contra elicopterelor Republice Moldova, care nu numai ca nu sînt prevăzute să aibă armament, ci nici nu sînt complete cu cele necesare pentru a zbura. Deşi au fost cumpărate de ministerul aparării prin firma "Mals", dupa ce aceeaşi instituţie a vîndut avioane militare. Iată, structura detaliată (?) a forţelor paramilitare din Transnistria:
I. "Ministerul apărării":
1. Patru brigăzi de infanterie, dislocate în Tiraspol, Tighina, Râbniţa, Dubăsari.
2. Batalionul separat de tanchişti, satul Hlinoaia
3. Unitatea antiinfanterie, Tiraspol
4. Unitatea de artilerie, Parcani
5. Unitatea separată de aviaţie, Tiraspol
6. Unitatea de genişti, Parcani
7. Baza de reparaţie a avioanelor, Tiraspol
8. Centre de instruire şi reciclare (3): Tighina, Colbasna, Afanasiefca.
9. Depozitul de armament de la Colbasna.
"Ministerul Apărării" dispune de: Tancuri T-64 - 18 bucăţi TAB-uri (diferite modele) - 69 bucăţi. Tunuri "Gaubits-122" – 18, Tunuri 85mm – 12, "Alazan" – 3, Lansatoare de mine - 69,
...plus armament mai mărunt, inclusiv antitanc, şi arme personale gen Kalasnikov - 15 mii. Aviaţia include: 6 elicoptere MI-8T, 2 - MI-2, un avion AN-26, 2 - AN-2, două - IAK-18. Elicopterele MI-8T sînt dotate cu lansatoare de rachete. Personalul "Ministerului Apărării" numară circa 4500 oameni pe timp de pace.
II. "Ministerul de interne":
1. Batalionul "Dnestr" - circa 500 de oameni. 2. Nouă secţii de miliţie - circa 450 oameni.
III. "Ministerul securitatii de stat":
1. Batalionul "Delta" 2. Detaţament de cazaci 3. Detaşamente de grăniceri - Tiraspol, Camenca, Râbniţa, Dubăsari, Grigoriopol, Tighina, Slobozia. 4. Posturi de frontieră - 44.
Batalionul "Delta" se completează, în caz de necesitate, pînă la 2000-2500 de oameni.
IV. Corpul Armatei populare - şapte batalioane, dislocate în Rîbniţa, Grigoriopol, Dubăsari, Tiraspol, Chiţcani, Tighina, Parcani. Batalioanele respective numară circa 2000 de oameni, dintre care circa 70% au experienţă militară.
V. Oastea căzăcească de la Marea Neagră, reprezentată prin unitatea nr. 10: 7 detaşamente, situate în Tiraspol, Camenca, Râbnişa, Dubăsari, Grigoriopol, Tighina, Slobozia.
Cu o astfel de „comoară” în spate, a fos deosebit de simplu să se facă un simplu „test” în 6-7 aprilie. (m-am uitat la imaginile de la manifestaţie. Zeci de tineri, cu Tricolorul românesc legat la frunte, vorbe o rusă impecabilă şi o libă română execrabilă. Tinerii moldoveni vorbesc o limbă română literară!)