vineri, 24 aprilie 2009

Jurnal de Chişinău. Ziua a 3-a. INTIFADA DIN 7 APRILIE „Revoluţia bolovanilor”

În numărul său de astăzi, cotidianul MOLDOVA SUVERANĂ, publică un text semnat de Teofil Kaminski, analist militar(!), sub titlul: „Cum şi de cine a fost pregătită lovitura de stat din 7 aprilie”. Nu vreau să „polenizez” cu analiştii militari ai ziarului moldav, care, evident, acuză România de implicare în debandada din 7 aprilie, dar, repet, cred că forţa noastră informativă şi operativă în Republica Moldova NU ERA CAPABILĂ DE O ASTFEL DE ACŢIUNE MASIVĂ! Acolo s-au folosit camioane cu pietre, nu un bolovan-doi, sticle incendiare, coordonatori de grup, operatori sms şi mail şi alte asemenea „forţe” care depăşeşte ca număr tot ce avem noi în RM!

Pe de altă parte, după cum scrisăi deja, fostul secretar general al NATO, Javier Solana, aflat şi el în an electoral, a venit la Chişinău să-i propună preşedintelui Voronin Parteneriatul Estic, o nouă gogoriţă a Uniunii Europene. Evident, parteneriatul poate deschide uşi importante Republicii, iar Preşedintele Voronin l-a aceptat imediat. Nu e de neglijat faptul că anterior întîlnirii, cei doi înalţi demnitari au avut întîlniri separate cu oficiali ai Federaţiei Ruse. Potrivit unui comunicat de presă al Preşedinţiei Republicii Moldova, preşedintele Vladimir Voronin s-a întîlnit ieri cu ambasadorulul rus la Chişinău, Valeri Kuzmin. Preşedintele a apreciat înalt susţinerea morală şi politică acordata părţii moldoveneşti de către autorităţile Federaţiei Ruse, personal de către şeful statului rus, Dmitri Medvedev. Preşedintele moldovean şi ambasadorul rus au mai discutat despre preţurile la gazele naturale ruseşti şi despre resursele energetice, precum şi problema unui posibil împrumut financiar din partea Moscovei, mai indică acelaşi comunicat.
La rîndul său, Agenţia de presă Novâi Reghion a transmis că, înainte cu o zi de a se deplasa la Chişinău pentru a lua pulsul evenimentelor ce au urmat alegerilor parlamentare din Republica Moldova, Javier Solana a avut joi, la Bruxelles, consultări cu ministrul adjunct de externe al Rusiei, Grigori Karasin, şi cu secretarul adjunct al Consiliului Securităţii Rusiei, Iuri Zubkov, negociatorul-şef al Moscovei în problema transnistreană. Cu această ocazie, părţile au discutat despre situaţia creată în Republica Moldova, încercând să identifice modalităţile prin care Rusia şi Uniunea Europeană ar putea acţiona împreună în vederea stabilizării situaţiei din această ţară, precum şi a continuării eforturilor destinate reglementării transnistrene, normalizării situaţiei din Osetia de Sud şi Abhazia, cele două provincii separatiste georgiene a căror independenţă a fost recunoscută de Moscova la 26 august anul trecut, a indicat într-un comunicat Ministerul rus de Externe. La discuţiile lui Javier Solana cu Karasin şi Zubkov a participat şi reprezentantul special al UE în Republica Moldova, Kalman Mizsei. Deci, toate drumurile duc la Moscova şi nu la Bucureşti, cum i-ar place preşedintelui jucător! Şi pentru că mizele sînt economice, trebuie să spun că singurul săptămînal de publicitate şi mică publicitate din Chişinău, are 158 de pagini şi apare în limba rusă! Pentru că aici, afacerile se fac RUSEŞTE! Tinerii vorbesc despre viitorul lor RUSEŞTE! Bătrînii citesc „Moldova suverană” şi suspină după soviete, iar 3 % din populaţie, intelectuali literaţi vorbesc cu obidă în suflet despre România Mare şi limba română! În afacerea REPUBLICA MOLDOVA, România este, cel mult, chibiţ! Şi aşa va rămîne! Poate pentru a-şi vedea lungul nasului, Mihnea Constantinescu, propus să ocupe postul de ambasador al României la Chişinău, nu a fost acceptat de către autorităţile din Republica Moldova. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului român de Externe, Alin Şerbănescu, nota verbală transmisă de autorităţile de la Chişinău nu conţine motivele pentru care s-a solicitat autorităţilor române numirea unei alte persoane decât Mihnea Constantinescu pentru funcţia de ambasador. Sursa citată a mai precizat că, în scurt timp, Ministerul Afacerilor Externe va anunţa măsurile pe care le va lua în urma acestui gest al autorităţilor moldovene.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu