vineri, 17 decembrie 2010
AIE 2 PÎNĂ LA REVELION, preşedinţi de la Kremlin şi dinozauri
Vladimir Filat, cel mai european premier pe care l-a avut Republica Moldova în ultimii 10 ani, se tot duce la Bruxelles să provoace declaraţii de susţinere a unor birocraţi care nu prea au cum să cunoască realităţile din teren, de acolo, din clădirile alea sinistre, uriaşe, ca nişte buncăre. Nici nu-i interesează. Ei primesc informaţii pe care inteligenţii lor le culeg, dar analizele decidenţilor politici europeni seamănă, mai degrabă, cu ignoranţa. Filat promite că în maxim 13 zile AIE Reloaded, iar un lucru e clar: comuniştii au sfeclit-o şi de această dată! Narâşkin, deşi a propus, nu a forţat, totuşi, constituirea unei coaliţii PCRM-PDM, cum greşit au speculat colegii din presă. Serghei a venit la Chişinău pentru a se asigura că "investiţia" Kremlinului rămîne de viitor! Adică, omul cel mai apropiat tandemului Medvedev-Putin rămîne în cărţi pentru funcţia de preşedinte, inclusiv cu sprijinul Comuniştilor cioroiului bătrîn! Presa de la Chişinău speculează că liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, s-ar afla la Moscova împreună cu numărul doi de pe lista deputaţilor democraţi, Vlad Plahotniuc. Cei doi ar plănui să discute cu Vladislav Surkov, primul adjunct al şefului Administraţiei prezidenţiale ruse. Plahotniuc şi-a confirmat vizita, spunînd însă că ar fi una de afaceri. Dar Lupu declarase luni că ar merge nu la Moscova, ci în Germania într-o vizită privată de cîteva zile. Foarte corect! Cea mai valabilă instrucţiune este cea primită "în centrală". Şi, probabil, a fost mare nevoie de ea în negocierile cu durul "contrabandist" Vlad Filat. Oricum, prin plasarea lui Marian Lupu în funcţia de preşedinte al statului, Moscova va rămîne cu un ochi vigilent în Moldova, indiferent de direcţia pe care o va lua această ţărişoară. Să mă explic, scurt şi vulgar!
Cioroiul Voronin a avut tupeul să respingă soluţionarea crizei Transnistriene şi să-l trimită pe Vladimir Putin înapoi, la Moscova, după ce acesta se pieptănase, parfumase şi spălase pe dinţi ca să vină la Chişinău. Afrontula a fost uriaş. Şi cum în zilele noastre nu mai poţi să dai buzna cu puşcociul pe străzi şi să-l razi pe micuţ de pe caldarîm, nici chiar la Chişinău (unde doar negustorii de vin se împuşcă, nu-i aşa?), în mintea Omului de la Kremlin s-a născut dorinţa de răzbunare. Aşa l-a crescut pe Marian Lupu (l-au crescut bine!), dizidentul comunist care doreşte o reformă radicală a stîngii în Republică şi care a refuzat 10 milioane de dolari ca să bată palma cu Voronin, conştient fiind că bătrînul cioroi o să-l ciugulească de viu cu bani cu tot, ca pe Prometeu. Lupu a fost preferatul lui Ghimpu pentru funcţia de preşedinte pe care l-a avut alături la summit-ul CSI de la Chişinău. Ba, mai mult, Lupu s-a comportat ca un şef de stat, folosind reşedinţa oficială la întîlnirea cu Dimitri Medvedev! Ceea ce, nu-i puţin lucru! Sper că nu-şi imaginează nimeni că într-un spaţiu ex-sovietic un lider apare aşa, pur şi simplu, din neant, ca o "emanaţie" a unei revoluţii de conştiinţă, eventual! De aceea, Lupu avea nevoie de instrucţiuni de la sursă, mai ales în ceea ce priveşte răspunsul la obrăzniciile lui Filat. La fel cum Vlad Filat a apărut brusc ca om politic, şi deşi cuvintele îi porneau greu din gură, şi-a tras partid şi a făcut şi scoruri de pomină! Filat este, însă, un produs al altei "firme"... Şi el, tot după instrucţiuni la sursă, în timpul negocierilor, mai ales despre cît să cedeze în faţa lui Marian Lupu!
Produsul Kremlinului, Marian Lupu, mai are un avantaj: este partenerul Edinaia Russia, partidul premierului-preşedinte Putin. Vladimir Putin. Agentul 001 al Noii Rusii, aflată, în mod firesc, într-un proces de consolidare a frontierelor, a vecinătăţilor, a intereselor şi puterii, după o perioadă de re-găsire a propriei identităţi. Dar, partener al Rusiei Unite este şi fostul preşedinte al Sovietului Suprem de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, liderul celui mai influent partid - Obnovlenie -,devenit deputat din nou, în urma alegerilor legislative de duminică. Şevciuk, care şi-a anunţat candidatura pentru preşedinţie, a intrat în actualul Parlament şi ar putea fi folosit de Chişinău în alegerile prezidenţiale care vor avea loc în 2011 în Transnistria. Este semnalul că Moscova s-a cam săturat de Igor Smirnov şi de gîndirea lui încremenită în perioada Războiului Rece. La fel ca în cazul lui VOronin, sînt convins că Kremlinul l-a "crescut" pe puternicul oligarh ca înlocuitor a lui Smirnov, la momentul potrivit. Iar Narîşkin a promis, la Chişinău, un avans al negocierilor în problema transnistriană. Evident, aceste negocieri vor avea loc la nivel de preşedinţi, între Marian Lupu şi Evgheni Şevciuc, sub atenta "mediere" a Rusiei Unite, un partid cu un alt tip de gîndire, modern, adaptat rapid noului secol, al "informaţiilor calde".
P.S. Din Sovietul Suprem de peste Nistru nu va mai face parte venerabilul fost-sindicalist Grigore Mărăcuţa, unul dintre deputaţii care au proclamat independenţa Republicii Moldoveneşti Nistrene la 2 martie 1990. Mărăcuţa a deţinut şi funcţia de preşedinte al Sovietului Suprem de la Tiraspol. La fel, din Parlamentul de la CHişinău nu mai face parte fostul primar AMN Serafim Urechean, fost şef pe linie de sindicat al lui Mărăcuţă, care, în perioada în care era primar, în 2004, mai precis, mi-a aranjat o întrevedere cu "distinsul" separatist. Asta e soarta dinozaurilor...
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu