miercuri, 29 decembrie 2010

O MESERIE DE KKT!


Am fost la fel de nedumerit, amuzat şi apoi indignat, de persistenţa menţiunii de VULNERABILITATE, în Strategia de Securitate Naţională, lipită presei din România. Adică, jurnalismul românesc, admiţînd că este ŞI de proastă calitate, este o meserie de KKT! O astfel de idioţenie ar trebui să nască, în mod logic, un Minister al Informaţiilor, după modelul iraqian al lui Saddam Hussein, pe care l-am gustat din plin în 2003: "Vrei să munceşti azi? 50 de dolari"! Ministerul ar pute fi condus chiar de către Iulian Fota, sau de Lăzărescu, sau chiar de Baconschi după ce zboară de la Externe! Scuze! Baconschi NU zboară de la externe! Şi dacă zboară, zboară spre Cotroceni (cică e pila lui Merkel!)! Ce dacă a fost ambasador la Paris şi tocmai Parisul ne-a sărutat franţuzeşte pe Shengen? Ce dacă diplomaţii aruncaţi în posturi prin Europa nu au măcănit primii despre măsurile împotriva României? Eu zic aşa: dacă nu intrăm în martie în Shenghen, FRUNZĂVERDE E DE VINĂ! Să-şi dea demisia! Că era popular şi l-a atacat "necolegial" pe bietul Baconschi! Evident, toate aceste kkturi nu vor apărea în presă. Presa va fi "responsabilizată" pentru a nu mai constitui o vulnerabilitate.

Lăsînd gluma la uşă, chiar făcută prost şi inconştient, meseria de jurnalist rămîne una dintre cele mai periculoase din lume! De aceea mă străduiesc ca în fiecare an cel puţin 10 colegi să urmeze cursuri de perfecţionare. Că jurnalismul NU este o meserie de kkt, care va dispărea atunci cînd vor unii, o dovedeşte şi statistica internaţională. Cel puţin 105 jurnalişti au fost ucişi în timpul serviciului în 33 de ţări în 2010, mai puţini, însă, decît în 2009, potrivit statisticilor făcute publice presa din întreaga lume. Anul 2010 a fost "mai puţin sumbru" decît 2009, cînd 122 de jurnalişti au fost găsiţi morţi, după un masacru în Filipine ce viza un candidat pentru alegerile locale. Însă, cifra pentru 2010 este mai mare ca cea din 2008, cînd au fost ucişi 91 de jurnalişti. Mexicul, cu 14 jurnalişti ucişi în ciocnirile violente dintre autorităţi şi traficanţii de droguri, şi Pakistanul, cu 14 jurnalişti ucişi, mai ales în zonele frontaliere din Afganistan, au fost în 2010 cele mai periculoase ţări pentru mass-media. Honduras s-a plasat pe locul 3 în clasament, cu nouă jurnalişti ucişi, urmată de Iraq, cu şapte jurnalişti ucişi. Printre cele mai riscante ţări pentru mass-media figurează mereu Filipine (6 morţi), Rusia (5 morţi) şi Columbia (4 morţi). Alţi doi jurnalişti au murit în Afganistan, unde doi reporteri francezi ai canalului de televiziune France 3 sînt reţinuţi de aproape un an în estul ţării, unde staţionează şi o parte din forţele franceze. În Republica Moldova, ne-au ratat la mustaţă, chiar dacă în luna aprilie intimidările s-au ţinut lanţ! Doru Dendiu ştie foarte bine ce spun!

În condiţiile de mai sus, o întrebare pare să revină, din ce în ce mai des, ca o obsesie, în mintea şi pe buzele fiecărui jurnalist român: „Ce e mic, rău, negru, urît şi bate la uşă”? Răspunsul e la fel de neprietenos: „Viitorul”! Dimineaţa, înainte de a pleca la serviciu, sau seara, cînd obosit de viermuiala de peste zi ţi-ai dori o lume numai a ta, constaţi cu amărăciune că tranziţia în care te zbengui nu e ceva trecător, că existenţa e ceva la limita hazardului şi că singurele certitudini sînt, şi de acum încolo, schimbarea şi nesiguranţa! Analiştii şi observatorii afirmau prompt că după 11 septembrie 2001 lumea nu va mai fi aceeaşi. Şi chiar nu mai este lumea pe care o ştiam! Au crescut numărul şi intensitatea crizelor, conflictelor asimetrice, situaţiilor de urgenţă. Toate acestea s-au suprapus peste crizele tale, deja existente: criza de identitate, de autoritate, culturală, economică, socială, educaţională, din sănătate, din apărare, criza bunului simţ, criza generaţiilor, criza instituţiilor, criza de încredere, criza politică, criza de securitate. Chiar şi instituţiile care fac parte din Sistemul Naţional de Apărare pierd treptat din încredere, incapabile să se apere de atacurile constante la care sînt supuse, dar şi mîncate pe interior de un cancer teribil. Societatea românească contemporană pare să-şi fi pierdut busola şi minţile! Lumea aşezată şi predictibilă pe care o cunoşteai a dispărut peste noapte, lăsînd, în locul ei, incertitudineşi frica zilei de mîine. Şi, mai presus de toate, constaţi cu amărăciune, că nici nu ai cui să spui, să mărturiseşti, temerile şi angoasele tale. Eşti singur, într-o societate de oameni singuri, care-şi vede fiecare de propria luptă pentru supravieţuire. Coeziunea socială nu mai există, solidaritatea se manifestă din cînd în cînd, compasiunea apare mai rar. Societatea în care te-ai născut nu mai există! Trăieşti acum într-o societate destructurată, incapabilă să se opună agresiunilor interne şi externe de orice fel! România este o ţară eşuată! Cel puţin, din punct de vedere social!

„Prăbuşirea” unor state din cauza proastei guvernări, condiţiilor economice precare (Atenţie România!), tulburărilor sociale etc., răspîndirea conflictelor de tip etnico-religios, precum şi inconstanţa relaţiilor transatlantice rămîn o realitate a mediului de securitate actual. Dar, despre toate acestea, ar trebui să citeşti în presă. În presa ta zilnică! Care presă? Presa din România este oglinda societăţii. Ori, într-o societate destructurată, presa este aşişderea! După o perioadă de pionierat în care jurnalismul românesc a însemnat mai mult terapie post-comunistă, iată că a venit „timpul profesionismului”, ar spune deontologii. Mass-media s-a împărţit, destul de repede în trusturi, corporaţii şi presă locală. Corporaţiile la rîndul lor, sînt de două feluri: cele străine şi cele cu capital românesc. Pentru consumatorul de media din România, însă, acestea nu sînt decît de două feluri: bune şi proaste! Puţin îi pasă de interesele trusturilor care se află în spatele ştirilor sau campaniilor de presă. Nici nu are timp să se gîndească la aest lucru. Îşi dă seama totuşi că actul jurnalistic este din ce în ce mai slab. La televizor urmăreşte, sau varianta mişcată a tabloidelor, sau false vedete, pline de ifose, grasiate şi tîmpe care pun întrebări prestabilite cu grijă în aşa fel încît discuţia din studiourile televiziunilor de ştiri să nu cumva să alunece într-o direcţie care nu mai este convenabilă proprietarului. Jurnalismul de slabă calitate este o realitate! O realitate întreţinută chiar de breasla noastră! Din păcate! Organizaţiile de media, atîtea cîte sînt, puţine, nu pot influenţa, şi nici nu şi-au propus, actul urnalistic. Şi asta pentru că, ani de zile, deontologii presei româneşti au încercat să ne convingă că presa nu mai este cureaua de transmisie între societate şi conducători! Presa are menirea primordială de a distra! Ori pentru distracţie, nu e nevoie de multă specializare! Aşa au dispărut cea mai mare parte dintre specialiştii presei autohtone. A fi jurnalist specializat pe justiţie, securitate, economie, cultură, era sinonim cu a fi jurnlist comunist! Presa centrală, economică, culturală, sportivă, a atras o mică parte dintre jurnaliştii specializaţi. Restul, însă, s-au pierdut în noul mecanism de a face presă în România. Astăzi, presa e anti PDL şi pro PDL. Adică, "o vulnerabilitate" şi "responsabilă".

Presa locală este cea mai afectată de aceste transformări. În ultimii ani, ziarele şi-au redus numărul şi tirajele, proprietarii au „sărăcit”, ziariştii locali au devenit mai vulnerabili şi mai puţini. Despre independenţa presei se vorbeşte numai la şcoală! Dacă vei căuta, rar vei găsi în provincie un jurnalist care să-ţi spună că e specializat pe un anumit domeniu. Cei mai mulţi au în portofoliu mai multe domenii, majoritatea fără nici o legătură între ele. Ca să nu mai vorbesc de contra-modelul promovat la Radio Reşiţa (post al SRR!) conform căruia aceeaşi persoană scrie ştiri, moderează o emisiune socială şi prezintă programul de muzică populară! Un specialist, evident, costă! Ori, în presa locală salariile sînt la limita supravieţuirii, iar oferta de candidaţi impresionantă. Noile facultăţi de jurnalistică au pregătit, în ultimii ani, forţă de muncă pentru această „industrie”, iar posturile de conducere se lasă moştenire, din tată în fiică, precum în Coreea de Nord, la radioul public, pe banii contribuabililor! În aceste condiţii, profunzimea actului jurnalistic a dispărut aproape definitiv, iar presa se face vinovată, şi ea, de situaţia gravă în care a ajuns societatea românească.

Cu toate acestea, cred că jurnalismul de specialitate este necesar şi obligatoriu. Criza prelungită în care ne aflăm impune „naşterea” unor jurnalişti de criză. Dacă la nivelul presei centrale există cîţiva reporteri specializaţi pe situaţii de urgenţă, conflicte armate, sau dezordini sociale, la nivelul presei locale, astfel de specializări se regăsesc mai greu. În ultimii 20 de ani, au fost puţine tentative de a specializa jurnalişti în astfel de domeniu. E adevărat, nici interesul jurnaliştilor sau conducătorilor de redacţii a fost pe măsură. Amplificarea CRIZEI la nivel naţional şi mondial, implică, însă, urgent, adoptarea de măsuri excepţionale, inclusiv din partea mass-media românească. Lipsa instruirii adecvate în domeniul siguranţei, al mediului ostil şi al situaţiilor de urgenţă, nu mai este neglijenţă ci ignoranţă criminală! Pentru că, acţiunile jurnalistice „empirice” pot amplifica crizele deja existente, sau pot provoca noi crize, unele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti. Dar, pentru toate acestea, nu este nevoie de un Minister al Informaţiilor, şi nici ca mass-media să fie considerată o vulnerabilitate de către preşedintele tuturor românilor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu