sâmbătă, 11 decembrie 2010
MOLDOVA-LEAKS RENUMĂRĂ VOTURILE
În ultimele zile s-au conturat cîteva certitudini “certe” şi cîteva care trebuie traduse pentru cei nedumeriţi. Prima certitudine vizibilă este că NU-MI DEPUN DOSARUL LA CONCURSUL DE DIRECTOR LA RADIO REŞIŢA! Deci, NU voi fi director! Cea de-a doua certitudine am anticipat-o la încheierea votului în Republica Moldova: voturile, probabil, vor putea fi renumărate! Spuneam asta după ce am citit mai multe opinii ale unor observatori socialişti din cadrul Uniunii Europene, prezenţi la Chişinău, care semnalau numeroase nereguli şi posibile fraude, dar şi venele îngroşate la gît cu care Monica Macovei susţinea corectitudinea procesului de votare din provincial istorică românească. Şi cînd argumentele Monikăi sunt exclusive vocale, e ceva putred în Danemarca! Unora l-i s-a părut că e putred la Paris, din moment ce Parisul glăsuia că România nu ar trebui să intre în spaţiul Shengen pentru că “nu recunoaşte frontierele cu Moldova”! Chestia cu recunoaşterea frontierelor e ceva istoric şi nu ethnic, dar declaraţia capătă mai multă claritate dacă o legăm de vizita la Moscova a înalţilor demnitari francezi, interesaţi de vînzarea Mistral-ului pentru flota rusească de la Marea Neagră. Deci, un simplu argument commercial în plus unde România a devenit, din nou, victimă colaterală! O ultimă certitudine este legată de scandalul planetar Wikileaks. Care este, de fapt, primul atac cybernetic masiv la vechea ordine mondială. Un război cybernetic de gherilă împotriva actualei ordini geo-politice, menit să accelereze transformările în care se află întreaga planetă. Un joc uriaş, cu mize incalculabile, în present, de către muritorii de rind, care privesc scandalul Wikileaks ca pe un fapt divers şi nu ezită să se bucure, spunînd: “le-a tras-o”!
În tot acest joc de mize mari, pe malurile Prutuilui se face jocul nostrum, tipic fanariot, cu mize, de cele mai multe ori, meschine şi chinuite. Eminentul analist Dan Dungaciu susţine că în Moldova politica este în strînsă legătură cu geopolitica, motiv pentru care excelentul analist moldav Victor Nichituş explică, într-un ultimo articol al său postat pe blog, legăturile geo-politice ale politicului de cartier moldovenesc. Iar prezenţa şefului Administraţiei Prezidenţiale ruse la Chişinău devine perfect explicabilă. Comuniştii moldoveni militează, mai ales, pentru aprofundarea relaţiilor cu partenerul strategic al Republicii Moldova, Federaţia Rusă, dar şi pentru întărirea statalităţii moldoveneşti. În demersul lor , ei se află relativ pe poziţii apropiate de cele ale Partidului Democrat, Partidul Social Democrat şi Partidul Umanist. Aceste trei partide au prezente în discursul lor politic aproximativ aceleaşi idei politice referitoare la aprofundarea relaţiilor de dezvoltare cu Federaţia Rusă. Partidul Democrat are semnat un document de colaborare politica cu formaţiunea politică aflată la guvernare în Federaţia Rusă, Partidul Rusia Unita – Edinnaia Russia, iar social democraţii moldoveni împreună cu umaniştii optează pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Vamală Euroasiatică. “Suma celor care consideră că Republica Moldova într-o formă sau alta trebuie să fie prezentă mult mai activ în spaţiul economic euroasiatic se ridică la 920 742 de cetăţeni moldoveni. (Am adunat la numărul cetăţenilor moldoveni cu simpatii pentru comuniştii moldoveni, numărul simpatizanţilor lui Marian Lupu, 15 454 de voturi care aparţin Partidului Umanist şi 10 136 de voturi obţinute de social democraţii moldoveni)”, scrie Victor. Pagina electornica a postul de radio Deutsche Welle a relatat că vizita şefului administraţiei prezidentiale ruse, Serghei Naraskin, nu face decît să întărească poziţia lui Lupu în aceste negocieri în contextul în care presa rusă a dat ca şi formată o alianţă între comuniştii lui Voronin şi PDM-ul lui Lupu. Nu este exclus ca ştirea RIA-Novosti să fi fost lansată intenţionat pe piaţă, pentru a întări poziţiile PDM la negocierile cu… liberal-democraţii lui Vladimir Filat, exclus de la întîlnirea cu Narîşkin!
La momentul actual, dacă renumărarea voturilor nu mai scoate cîteva mandate pentru PCRM, dacă ar face coaliţie, PCRM şi PD ar avea impreună 57 de mandate în viitorul Parlament. Ar putea alege conducerea Parlamentului şi ar putea desemna guvernul, însă nu le-ar ajunge 4 voturi pentru alegerea şefului statului. Voronin declarase anterior, tot pentru presa rusă, ca exclude “orice dialog cu regele contrabandei, Vlad Filat, şi cu absolventul spitalului de psihiatrie, Mihai Ghimpu” şi a declarat ca va găsi cele patru voturi necesare printre cei pe care i-a numit “nemernicii din partidul lui Filat”! Ceea ce mi se pare fezabil! Şi fezabil pare această variantă şi pentru oficialii europeni care se tot perindă în ultimele zile pe la Chişinău pentru a zădărnicii eforturile de cumpărare de voturi din partea Alianţei de Stînga a nababilor moldavi: Voronin (Oleg) şi Plahotniuc (Vlad)!
La finele întîlnirii tripartite, Serghei Narîşkin a explicat că “pentru Rusia sînt foarte importante relaţiile cu Republica Moldova şi, desigur, configuraţia politică în care se va guverna aici va influenţa atît politica internă, cît şi relaţiile cu partenerii externi, inclusiv cu Rusia. De aceea am avut consultări cu Marian Lupu şi Vladimir Voronin”. Bolnavă de spaţiul vital, Rusia se teme de apropierea frontierelor UE de Krimeea şi capabilităţile militare ruse de la Marea Neagră, iar în acest context AIE devine o ameninţare care vulnerabilizează Ukraina. Iar Ukraina este “călcîiul lui Ahile” pentru Rusia, în timp ce Moldova rămîne “călcîiul lui Ahile” pentru Ukraina, vecinul cel main e-prietenos al României!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu