marți, 25 ianuarie 2011

DOMODEDOVO


Unul, sau doi atentatori sinucigaşi s-au aruncat în aer, ieri, pe Aeroportul Internaţional Domodedovo, din Moscova, ucigînd cel puţin 35 de persoane, au anunţat oficialii citaţi de RIA Novosti. Martorii spun că au văzut doi terorişti care s-au aruncat în aer în timp ce pasagerii ieşeau din zona sosiri, la 15.40, ora României. Ministerul Sănătăţii din Rusia a anunţat că 35 de persoane au murit şi peste 150 au fost rănite în al doilea atentat care a zguduit Moscova în mai puţin de 12 luni. Bomba detonată ieri, pe Aeroportul Domodedovo din Moscova, echivalentă cu puterea a cinci kilograme de trinitrotoluen (TNT), avea în structura sa elemente metalice pentru a-i mări eficienţa, au declarat surse din structurile de forţă, citate de RIA Novosti. Angajaii au spart zidul dintre aeroport şi zona Sosiri, pentru a le permite pasagerilor să scape. Premierul Vladimir Putin a fost informat, iar preşedintele Dmitri Medvedev a promis asistenţă rudelor persoanelor ucise şi a anunţat că şi-a amînat deplasarea la Forumul economic mondial de la Davos. Potrivit agenţiei Rosbalt, FSB ştia că un atentat era în pregătire, dar căuta teroriştii în Zelenograd, lîngă Moscova. După moartea, aparent accidentală, în apropiere de Moscova, în decembrie 2010, a unei femei care confecţiona o bombă, anchetatorii au descoperit pista celor trei presupuşi organizatori ai atentatului de ieri, originari dintr-o mică republică din Caucazul rusesc. Capul unuia dintre presupuşii autori al atentatului sinucigaş de la aeroportul Domodedovo a fost găsit la locul exploziei, a anunţat o sursă din poliţie citată de agenţia Interfax, care precizează că este vorba de un bărbat "de tipologie arabă", în vîrstă de 30-35 de ani, relatează Reuters.

Securitatea a fost sporită pe celelalte aeroporturi ale capitalei şi la metrou, lovit în martie 2010 de un alt atentat comis de două shahide cecene.
În august 2004, alte două femei kamikaze s-au aruncat în aer în două avioane care decolaseră de pe aeroportul din Moscova.

Deşi FSB-ul pare să aibă, cel puţin pînă în prezent, o pistă caucaziană a atentatului de ieri, nu mi se pare deplasat să discutăm şi de posibilitatea unei "piste afgane", mai ales că reîntoarcerea Rusiei în Afganistan crează mari probleme insurgenţei talibane. Pe de altă parte, să ne amintim că preşedintele afgan, Hamid Kharzai, a întreprins o vizită oficială la Moscova în 20-21 ianuarie, la invitaţia preşedintelui rus Dmitri Medvedev. A fost semnat un acord de cooperare economică între cele două ţări, iar cei doi preşedinţi au spus că îşi vor extinde colaborarea şi că Rusia ar putea participa la importante proiecte economice în Afganistan, printre care conducta de gaze turkmene care va trazita Afganistanul către India! Afganistanul vede în Rusia nu numai un vecin, ci şi un partener de prim plan, a declarat liderul afgan Hamid Kharzai. Kharzai a subliniat că Rusia este apropiată de Afganistan nu numai din punct de vedere istoric şi geografic, ci şi pe plan economic, Potrivit lui Kharzai, schimburile economice între cele două state au tendinţa de a creşte, şi anul trecut au fost de aproape 500 milioane de dolari. Firmele ruseşti refac sistemul energetic al ţării. În toamna trecută a fost pus în funcţiune un hidroagregat modernizat la hidrocentrala „Naglu” şi se aşteaptă ca partea afgană să propună reconstruirea unor alte obiective mari de infrastructură. În această iarnă în Afganistan s-a înregistrat un deficit de produse petroliere din cauza întreruperilor livrărilor din Iran. Kabulul a făcut apel la Moscova să regleze aprovizionarea ritmcă, iar în perspectivă să ajute la construirea propriilor rafinării.

Implicarea Rusiei în Afganistan este, indirect, şi de natură militară. La mijlocul lunii noiembrie 2010, în marja summit-ului NATO de la Lisabona, Guvernul rus a aprobat un acord cu Alianţa care permite transportul de provizii în Afganistan pe teritoriul rus. De asemenea, acordul permite şi tranzitul vehiculelor blindate şi altor echipamente din Afganistan înapoi în Europa.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu