joi, 13 ianuarie 2011
Osama Ben Laden şi Al Qaeda - agenţi electorali ai Democraţilor americani
La aproape 10 ani de război, motivul real pentru invazia Afganistanului scapă tot mai mult opiniei publice, dar şi militarilor din forţa de coaliţie. Vînătoarea miliardarului saudit Osama Ben Laden a scos în lumina reflectoarelor o altă lume, total neînţeleasă de Occidentul care îşi doreşte "în proprietate" terenurile aflate la răscrucea, nu numai geo-politicii mondiale în sec.21, dar şi la răscrucea civilizaţiilor. Într-o puternică scădere de popularitate pentru lipsa de fermitate politică pe plan intern, primul preşedinte negru din istoria Americii (şi ultimul!) are serioase probleme şi cu gestionarea politicii externe, în special cu Orientul Mijlociu şi Afganistan. Barack Obama declara, de curînd, după ce ani de zile, în calitate de senator, l-a criticat pe George W. Bush pentru "obsesia" acestuia cu sauditul terorist partener de afaceri de familie, că prinderea lui Ben Laden şi a locotenenţilor lui rămîne "o provocare la cel mai înalt nivel în scopul asigurării securităţii internaţionale" şi că este ferm convins că "teroriştii care au planificat şi au sprijinit atacurile de la 11 septembrie 2001 sînt în Pakistan şi Afganistan". O declaraţie goală, ca o găleată spartă, menită să motiveze desfăşurarea de forţe militare americane în regiune, într-un război mai lung decît Vietnamul, pe care Occidentul NU are cum să-l cîştige! Lansat pe "panta" declaraţiilor acoperitoare, Obama vrea să-şi neutralizeze eşecurile în politica internă printr-o frază, cel puţin amuzantă: "mai multe rapoarte ale serviciilor de informaţii arată că Al Qaeda plănuieşte din Pakistan un atac ce ar urma să aibă loc pe teritoriul SUA"!
De ce e amuzantă? Din simplul motiv că, deşi AFPAK-ul, despre care am tot scris pe acest blog, este arealul strategic, poate, cel mai periculos din lume, şeful CIA, Leon Panetta, îl contrazice pe liderul negru de la Casa Albă. Panetta a avertizat încă de la sfîrşitul anului 2009, că pe fondul progreselor înregistrate în Pakistan, chiar şi în regiunea tribală pashtună, liderii Al Qaeda ar putea să-şi transfere operaţiunile în locaţii "mai sigure", cum ar fi Yemen sau Somalia, state în care unele regiuni nu sînt controlate de autorităţile guvernamentale. La rîndul lor, forţele de securitate din Arabia Saudită şi-au exprimat, recent, îngrijorarea faţă de intensificarea activităţii Al Qaeda în Yemen. O intensificare a activităţii Al Qaeda este remarcată şi în Sudan, Liban sau Fîşia Gaza, unde "Baza" doreşte să-şi amplaseze baze logistice. Potrivit unor surse, agenţiile de securitate libaneze au fost deja informate cu privire la infiltrarea pe teritoriul libanez, dinspre Turcia, Grecia şi Siria, a unor "afgani arabi" sosiţi din Pakistan, dar şi despre existenţa unor locuinţe conspirative în nordul Libanului.
Date fiind aceste mutaţii pe scena războiului asimetric, întrebările fireşti sînt: ce strategie trebuie urmată?, şi ce mai facem în Afganistan, dacă greutatea misiunilor cade spre Pakistanul vecin? Încă din octombrie 2009, Secretarul de Stat al SUA, Hillary Clinton, şi premierul britanic Gordon Brown, şi-au exprimat dezamăgirea faţă de incapacitatea Pakistanului de a-i captura sau ucide pe liderii Al Qaeda, iar Leon Panetta, îşi exprimă speranţa că ofensivele militare din Waziristanul de Sud şi Valea Swat vor spori şansele SUA de a-l captura pe Osama Ben Laden şi, poate, a-i oferi încă un mandat la Casa Albă primului preşedinte negru (şi ultimul!) din istoria Americii!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu