sâmbătă, 22 ianuarie 2011
SOLUŢIA KENAN EVREN?
FOTO:bbc
Trei persoane şi-au pierdut viaţa, aseară, în capitala Albaniei, în urma confruntărilor dintre poliţişti şi susţinătorii opoziţiei, care manifestau împotriva guvernului, relatează BBC. "17 poliţişti şi soldaţi sînt răniţi, dintre care trei grav, iar 22 de civili sînt răniţi", a declarat pentru AFP unul dintre medicii spitalului din Tirana. La protest au participat circa 20.000 de persoane. Confruntările au durat trei ore. Poliţia a folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene, reuşind să preia controlul asupra buleverdelor centrale din Tirana.
“Sindromul Tunisian” pare să se răspîndească spre Nord şi nu spre Est, aşa cum anticipau observatorii Lumii Arabe. Albania de astăzi nu este diferită faţă de Tunisia, unde un guvern autoritar şi corupt a fost răsturnat în urma unei revolte populare, scrie publicaţia albaneză „Shekulli", citată de „Courrier International". Tînăra generaţie albaneză are de ales între şomaj şi emigrarea în Europa. Pentru a obţine un loc de muncă trebuie să dea mită sau să se „lipească" de un partid politic, la putere dacă este posibil. Criza economică a afectat grav statul, sute de mii de albanezi şi-au pierdut locurile de muncă, mii de firme au dat faliment, preţurile la bunurile de consum şi servicii au crescut în mod nejustificat. Ca şi în Tunisia, poporul albanez nu s-a putut bucura de miracolul economic pe care Berisha susţine că l-a înfăptuit în ţară în timpul mandatului său. Şi în Albania, ca şi în Tunisia, profiturile şi alte venituri generate de economia publică şi banii contribuabililor i-au îmbogăţit pe înalţii funcţionari şi anturajul acestora.
Din cauza situaţiei economice precare, a corupţiei şi crimei organizate endemice cu care se confruntă, pînă la cele mai înalte nivele ale administraţiei, dar şi a legăturilor “mafiote” între acestea, nu este exclus ca “revolta” să se extindă şi în Kosovo, Macedonia sau Bosnia-Herţegovina.
Albania este membră NATO şi şi-a depus candidatura pentru aderarea la UE în 2009.
Soluţia “rezolvării” acestor probleme pare a fi cea aplicată la 12 septembrie 1980, în Turcia, de către Generalul Kenan Evren: după o guvernare de dreapta, anti-socială şi coruptă, care a decimat pătura mică şi mijlocie de comercianţi şi a scăpat inflaţia de sub control, Evren a dat o lovitură de stat, a desfiinţat partidele politice şi Constituţia din 1961, a luat măsuri radicale de reformă economică şi în justiţie şi a redresat situaţia ţării care astăzi este cea mai puternică economie de la Marea Neagră!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu