miercuri, 27 iulie 2011
STATUL NAŢIONAL ŞI MARKETINGUL EXTREMEI DREPTE
Sîntem cu toţii în criză economică şi socială, iar în astfel de vremuri, mitul „cetăţii asediate" şi cel al străinului „infiltrat în cetate" funcţionează de minune! Norvegia - alături de celelalte ţări nordice - este văzută, în multe dintre clasamentele cu care presa ne-a obişnuit, drept o societate aproape perfectă, o campioană a bunei guvernări, a ordinii, bunăstării şi civilizaţiei. Masacrul de vineri ridică, însă, numeroase semne de întrebare. "Sînt poziţii (exprimate de atentator!) care coindcid sută la sută cu poziţiile exprimate de unele mişcări care deja au început să cîştige alegerile în Europa. Mişcările care spun astfel de lucuri obţin 20 la sută din voturile a 400 de milioane de locuitori ai Europei. Cel puţin 100 de milioane gîndesc aşa", spune Mario Borghesio, unul dintre liderii Ligii Nordului din Italia, partid care face parte din coaliţia de guvernare". Mai concret, Ugo Maria Tassinari, expert italian în subiecte privind extremismul de dreapta, afirmă că "asistăm la un fundamentalism al secolului XXI, care se revoltă împotriva modernităţii nemiloase, afişînd o identitate susţinută de crucea creştină, legăturile de sînge germanic, cultul zeului scandinav al războiului, Odin, şi de legendele eroice ale Nibelungilor”. Este perfect adevărat că extrema dreaptă pune umărul la stabilitatea guvernelor de centru-dreapta, într-o perioadă de criză a „centrului" politic în întreaga Europă, primind, în schimb, cîteva satisfacţii simbolice: mai o suspendare a acordului Schengen, mai o măsură anti-străini, mai o declaraţie împotriva Uniunii Europene. Din Franţa şi pînă în Ungaria şi Bulgaria, din Norvegia şi pînă în Italia, extrema dreaptă susţine, practic, tacit, guvernele inbcapabile să se adapteze, politic, noilor realităţi. Vorbim, practic, de o ipocrizie generalizată în care Szarkozi, de exemplu, condamnă ideologia lui Le Pen, dar o adoptă fără nici o remuşcare. În aceste condiţii, discursurile extremiste sînt evitate în public, dar acceptate în alcovul puterii fals pudibonde. Nemulţumit de absenţa dezbaterilor publice pe temele sale preferate, gestul ucigaş al norvegianului poate fi considerat o acţiune de marketing! Dacă pînă joia trecută doar internetul găzduia dezbateri referitoare la non-multikulturalism, iată că de vineri, întreaga mass-media europeană găzduieşte această temă...
Potrivit estimărilor recente, în Norvegia ar exista doar aproximativ 2 000 de adepţi ai grupării de extremă dreapta. În întreaga Europă, cîteva zeci de mii, oficial! În Germania, extremismul de dreapta al zilelor noastre este reprezentat tot mai puţin de imaginea musculosului ras în cap şi tatuat şi tot mai mult este adoptat portretul vecinului simpatic şi bine îmbrăcat. Ce ne spune asta? Ei bine, că portretul extremei drepte a migrat de la categoria socială a excluşilor social, la cea a clasei de mijloc, puternic afectate de criza economică, de emigraţie şi de politicile populiste ale guvernelor, de dobînzile neruşinate ale băncilor şi de agresivitatea multi-naţionalelor. Norvegianul a investit 300.000 de euro în publicarea manifestului său de 1200 de pagini! Duşmanii lor sînt toţi cei diferiţi din punct de vedere rasial, naţional sau religios (musulmani, evrei), precum şi acei ”alţii” care distrug bunăstarea spirituală a unei naţiuni: bancherii, directorii corporaţiilor internaţionale, globaliştii şi guvernele care nu înţeleg pericolul iminent sau chiar îi susţin pe ”ceilalţi”. În Statele Unite, criza a adîncit diferenţele de venituri dintre albi, afro-americani şi hispanici. Veniturile nete ale albilor sînt cu 20% mai mari decît cele ale afro-americanilor şi cu 18% mai mari decît cele ale hispanicilor, iar diferenţele ar putea creşte, crede Timothy Smeeding, profesor la Universitatea Wisconsin-Madison. În Europa, criza economică nu favorizează deloc partidele de stînga. Marii profitori ai crizei se arată a fi reprezentanţii dreptei naţionaliste şi ai extremei drepte. Ei au găsit deja vinovaţii: străinii, globalizarea, Uniunea Europeană! Partea foarte proastă a lucrurilor este că nu se întrevede încheierea crizei. Un al doilea val al crizei este anunţat la orizont! Noii extremişti "de mijloc" îşi doresc o revoluţie împotriva globalizării, aici întîlnindu-se cu ideologiile post-moderniste promovate de "indignaţii" spanioli şi nu numai, dar şi cu anarhiştii greci! În condiţiile în care conceptul de Uniune Europeană a eşuat lamentabil, iar capacitatea ei de a oferi bunăstare cetăţenilor săi este, dovedit, inexistentă,toate cele trei curente îşi doresc revenirea statului naţional puternic şi suveran! Este şi teza promovată la Tuşnad de premierul maghiar Viktor Orban!
Ca o dovadă a incapacităţii sale de răspuns rapid la provocările dure ale prezentului, UE încă studiază situaţia creată în Norvegia, deşi, cum spuneam şi zilele trecute, comisarul european pentru politică internă ştia încă de anul trecut, din vară, despre noile ameninţări şi vulnerabilităţi. Raportul Europol a atras atenţia că atitudinile sau acţiunile exagerate ale extremei dreapta au devenit din ce în ce mai profesioniste, iar adepţii lor au început să se folosească de Internet din ce în ce mai mult, autorecrutarea şi radicalizarea atingînd cote îngrijorătoare. La rîndul său, în raportul anual anti-terorism, poliţia norvegiană avertiza şi ea asupra faptului că există o creştere considerabilă de grupări anti-musulmane, ceea ce "ar putea duce" la violenţă. Polonia, care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului de miniştrii, a convocat o întîlnire a grupului de lucru pentru anti-terorism . Agenţia europeană Europol a format deja o echipă de oameni "pentru a studia care ar putea fi posibilele legături ale ucigaşului Anders Behring Breivik cu alte grupări de extremă dreaptă din Europa". Astăzi, miercuri, 27 iulie, cabinetul comisarului Malmstrom a anunţat că va pregăti un document legat de creşterea atitudinilor extremiste în Europa şi pericolul lor înaintea viitorului consiliu din septembrie. Deci, Europa "ia o poziţie dură", la fel ca în cazul Libiei sau a Orientului Mijlociu! Breivik nu a acţionat singur, anunţa luni seară BBC. Chiar el a spus că a acţionat împreună cu alte două reţele care îi împărtăşeau convingerile puternic anti-musulmane!
ROMÂNIA este, ca de obicei, în alt film, alt secol, altă planetă. Un stat în criză economică, cu o clasă politică avînd ca principală preocupare răfuiala fără sfîrşit, cu instituţii necredibile, fără valori şi fără modele, nu va avea şanse să reziste vremurilor ce vor veni şi atunci, să nu ne mirăm dacă interlopii vor guverna cu sabia pe străzi! La noi, extremismul se manifestă prin creşterea infracţionalităţii copiilor de bani gata - deci, tot clasa de mijloc - în complicitate cu organele statului, sau diverse formaţiuni politice dominante, cu o mass-media degenerată, incapabilă să pună în discuţie cu adevărat fenomenele profunde ale societăţii, mulţumindu-se să sfîşie, isteric, personajele de paie din prim-planul politicii actuale. Un caz aparte îl reprezintă, însă, IOANA LUPEA, pe TVR INFO, care moderează dezbateri cu adevărat interesante, profunde, cu invitaţi specializaţi şi nu spectaculoşi, folosind un limbaj, de moderator, care dovedeşte că fata asta a citit şi altceva decît ultimele ştiri mondene, sau stenogramele lui Vanghelie, care este! Emisiunea de aseară, despre cazul din Norvegia a fost o adevărată lecţie de talk-show!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu