marți, 19 iulie 2011

UE SE PREGĂTEŞTE PENTRU O REUNIUNE LA CEAI


Lucrez la casă, zilele astea, mai bat cuie, mai torn beton, mai prind nişte grinzi. Încerc, împreună cu ai mei, să construiesc ceva trainic, cu bani extrem de puţini. În consecinţă, m-am cam deconectat de brumul mediatic cu titularizări în învăţămînt, cu aritmetica penală nepedepsită din Camera deputaţilor, accidente etc şi încerc să selectez informaţia esenţială. Demers extrem de dificil din cauză că în România nu ai un canal media care să-ţi pună la dispoziţie informaţii cu adevărat importante care să te facă să te gîndeşti la viitorul tău şi al copiilor tăi! Şi totuşi...

Spania a restricţionat accesul românilor pe piaţa muncii, agenţiile de rating au trimis Irlanda şi Portugalia la gunoi, Italia e ca o grăsană care tocmai a luat două pastile de "vomitiv", Grecia cere euro-obligaţiuni, Germania zice că NU! În acest timp, "cancelara de fier" se întîlneşte cu Medvedev, destul de des în ultimul timp, NATO speră ca în 90 de zile să rezolve problema Libiei, Uniunea Europeană, la presiunile Franţei, a anunţat că singurii reprezentanţi legitimi ai poporului libian sînt... rebelii de la Benghazi, Rusia zice că e inadmisibil, dar pe dedesupt am informaţii că au deschis un canal "generos" de negociere, colonelul Ghadafi e ameninţat cu Curtea Penală Internaţională dacă nu se retrage în deşert, cu familia lui - americanii chiar astăzi încearcă să-l facă să renunţe la putere! -, aceeaşi Uniune Europeană - care promite marea cu sarea Republicii Moldova (mizînd pe amatorismul politicienilor de la Chişinău şi pe o relaţie privilegiată cu Rusia!) e absolut spectator la ce se întîmplă în Siria etc. Unde e România în acest tablou? Cam pe nicăieri! Diplomaţia lui Baconschi a dovedit demult că este de o incompetenţă, slugărnicie şi prostie absolut remarcabile! România e captivă în furtul - accidental spun eu! - a 80 de focoase de rachetă în timp ce un mecanic de locomotivă şpăgar vindea 75 de litri de motorină, atent păzit de jandarmi! Şi noi mai vrem în Shengen? Mă rog...

Vorbeam, însă de Uniunea Europeană care se comportă din ce în ce mai evident ca o sumă de colonii scăpate de sub control. Incapacitatea UE de a adopta o voce comună şi un interes unic sînt frustrante! Statele membre, mai ales cele nou intrate!, şi-au delegat o parte a competenţelor şi a suveranităţii naţionale în materie de economie, justiţie şi politică externă, pentru a le fi MAI BINE! Aceasta este ţinta oricărui Guvern legitim naţional: mai-binele cetăţenilor proprii! Ori, se constată că astăzi, Uniunea Europeană nu mai este SOLUŢIA ci este parte a problemei! În consecinţă, trebuie luate măsuri imediate şi dacă unitatea europeană nu mai funcţionează ar trebui să ne întoarcem URGENT la statul naţional! De altfel, chiar în timp ce clamează UNITATEA ţărilor din UE, Angela Merkel are întîlniri BILATERALE ruso-germane, încare, pe lîngă problemele energetice se mai vorbeşte, din cînd în cînd şi de Moldova! De fapt, am impresia că UE nu doreşte un conflict deschis lîngă frontierele sale, iar Medvedev ar sacrifica Transnistria dacă Moldova rămîne în interiorul spaţiului său vital. Cam acesta a fost şi mesajul transmis fostului preşedinte Voronin de emisarul Solana, cu puţin timp înainte de apariţia pe scena politică de la Chişinău a Alianţei pentru Integrare Europeană. Szarkozi declanşează un război în INTERESUL FRANŢEI, Marea Britanie, Olanda şi, acum, Spania, reglementează accesul muncitorilor români pe propriile pieţe ÎN INTERESUL NAŢIONAL, iar controlul la frontierele interne este reluat în acelaşi interes. Polonia - aflată la cîrma UE acum, declară că renunţarea la zlot şi adoptarea monedei Euro este un deziderat din ce în ce mai îndepărtat. Doar România o ţine leaura cu euro în 2015! Tot din motive politice NAŢIONALE, Franţa a forţat Germania să ţină la distanţă Turcia de aderarea la UE. Astăzi, deşi această aderare se mai regăseşte marginal în proiectul politic turcesc, "noul otomanism" transformă Turcia în noul lider de la Marea Neagră!

Personal, eu pariez pe Turcia, al cărei model economic şi politic mă fac să cred că în 10 ani ţara va fi cel mai important actor politic din regiunea Mării Negre şi Orientului Mijlociu! Analiştii economici, citaţi de BBC, consideră că puterea economică se deplasează dinspre Vest spre Est, iar aceasta va duce la modificări în evoluţia economiei mondiale. Economist Intelligence Unit, amintea despre riscurile care nu ne lasă să doarmim şi acestea "ar trebui să vă ţină nedormiţi şi pe voi"! Chestia cu muşchii de la creier ai Chinei nu e glumă! Creşterea economiei în ţările emergente, în special în China, coincide cu slăbirea celei din Vest, în special în SUA, şi va avea ca rezultat "un colaps al consensului, al modului în care sistemul monetar global va continua să evolueze" a spus Robert Ward, directorul EIU. Tensiunile vor rezulta în războiul valutelor, în care economiile importante se orienteză să devalorizeze propria valută pentru a creşte competitivitatea. Acest lucru face viaţa grea pentru ţările mici. Riscul ridicat de deflaţie în SUA, ar putea duce în pornirea tiparniţei de bani. Un risc suplimetar vine şi din presiunea inflaţionistă care apare în China şi în alte ţări din Asia, spuneau analiştii la sfîrşitul anului trecut! Departe de Uniunea Europeană, Turcia a conştientizat propria putere şi faptul că trebuie să-şi urmeze drumul singură! Turcia este ţara care a ieşit cel mai repede din criza globală, mondială, şi creşterea sa este exemplară! Bugetul pe 2011 prevede un deficit de circa 16,5 miliarde de euro, în contradicţie flagrantă cu recomandările FMI! Economia turcă a ieşit dintr-o gravă recesiune în ultimul trimestru al lui 2009, cu un PIB în creştere cu 6 la sută, după o contracţie de patru trimestre. Aceasta a progresat cu 5,5 la sută în cel de al treilea trimestru al lui 2010 în ritm anual, conform datelor oficiale. Este cel de al patrulea trimestru consecutiv de creştere. Creşterea a fost de 11,8 la sută în primul trimestru al lui 2010 şi de 10,2 la sută în cel de al doilea. La aceste "detalii" economice am putea adăuga o radicalizare a discursului politicii externe, în special în relaţia cu Israelul, cu beneficii economice în zona Asiei Centrale, dar şi o impunere de soluţii pentru Orientul Mijlociu şi Nordul Africii. Pan-Turcismul - o zonă economică preferenţială care ne duce cu gîndul la refacerea pe baze economice a Imperiului Otoman, este o realitate, iar relaţia cu Iranul deschide perspectiva de PILON DE STABILITATE în această zonă frămîntată. Pe de altă parte, în zona Mării Negre şi Asiei Centrale petroliere, Turcia a detronat supremaţia Rusiei. Ţară cu aproape 73 de milioane de locuitori şi a 17-a economie mondială, are una dintre cele mai mari rate de creştere din lume.

În acest răstimp, UE e preocupată de propria supravieţuire. Dacă zona euro intră în colaps, cazul Lehman Brothers va arăta ca o reuniune la un ceai"!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu