NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

duminică, 11 septembrie 2011

DE ZECE ORI „nine-eleven”

Acum zece ani, pe la prînz, tocmai ieşeam din tura de ştiri de la Radio Timişoara şi, am sperat eu, puteam să dorm. Nu am adormit bine, cînd, în cameră a năvălit soţia mea, Ancuţa, la acea dată producător de actualităţi la aceeaşi instituţie publică, şi nu pompier, şi mi-a spus: „Scoală că a început războiul”! Era aproape adevărat! Peste o lună şi două zile, la 13 octombrie 2001, se lansa, la Cercul Militar din Timişoara, volumul „Primul război al mileniului”, pe care l-am scris împreună cu prietenul meu Raico Cornea, volum care s-a dovedit a fi o carte de succes şi care apărea sub moto-ul: „ORICE TRAGEDIE ESTE O PROVOCARE ŞI ORICE PROVOCARE ESTE O ŞANSĂ”. În naivitatea noastră de atunci nu aveam nici măcar să bănuim ce val de evenimente vor declanşa incidentele de la 11 septembrie.

Acum, după 10 ani de la acele întîmplări tragice, în primul rînd pentru poporul american, dar şi pentru ideea de securitate, de viaţă personală, de linişte, suntem cu toţii de acord că lumea nu a mai fost aceeaşi. Aerul a fost altul! Relaţiile internaţionale s-au transformat. A fost un moment de cotitură pentru America şi pentru lumea întreagă, dar şi o oportunitate folosită în consecinţă de cea mai puternică naţiune a Planetei.

La ora 8 şi 45 de minute, ora Americii, un avion de pasageri se prăbuşeşte peste unul dintre turnurile World Trade Center. 18 minute mai tîrziu, un al doilea avion de linie se prăbuşeşte peste al doilea turn al WTC şi explodează violent. Este ora la care în cele două turnuri se află la lucru aproape întreg personalul din cei 50.000 de lucrători. Îşi beau cafeaua în tihnă. Coşmarul nu poate exista decît în Nicaragua, Cecenia, Iraq sau Kosovo. Aici e America! Din 11 septembrie 2001, Lumea s-a schimbat radical. Incredibilul s-a produs. În locul celor două simboluri americane a rămas un crater imens!

În prefaţa scrisă la cartea amintită la început, dr. Nicolae Ţăran sublinia „convingerea autorilor” că 11 septembrie reprezintă „sfîrşitul ignoranţei” şi nu „sfîrşitul istoriei”! Terorismul, indiferent de cauzele care îl declanşează, rămîne lipsit de onoare! În Evul Mediu, cavalerii luptau şi mureau pentru onoare. Codul onoarei era venerat de fiecare bărbat adevărat. Asta presupune să lupţi cu adversarul tău ochi în ochi! Ori, despre ce onoare mai poate fi vorba cînd frustrările tale te împing să ucizi oameni nevinovaţi? Chiar dacă ei se află în spatele frontului? 11 septembrie 2001 a scos terorismul din „epoca romantică” şi l-a aşezat pe lista ameninţărilor directe şi brutale ale mileniului care tocmai începuse. Dar a şi sudat o societate americană care a pus patriotismul, drapelul, imnul şi naţiunea mai presus de orice simbol. Un mesaj transmis tuturor popoarelor lumii! Lecţa americană de patriotism se re-scrie în noul mileniu, de la 11 septembrie 2001!

P.S. Astăzi, suntem datori să nu-i uităm şi pe salvatorii care au acţionat la înlăturarea dezastrului de la Ground Zero: pompieri, poliţişti, pmc, paramedici, fema. Mulţi dintre ei au murit sau au fost otrăviţi de gazele toxice emanate de molozul mocnit.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu