NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

vineri, 31 martie 2017

NA PASAŞOK!

Obiceiul vechi, rusesc învăţat la Chişinău încă de pe vremea cînd "beam cu comuniştii", presupune ca la plecarea din "ospeţie" să mai bei, la "botul calului", adică în uşă, îmbrăcat şi în picioare, cu o mînă pe clanţă şi una pe pahar, încă 100/200 de grame de votcă! Efectul asupra oaspetelui, şi aşa îmbibat cu alcool, este cel al unei lovituri de baros şi, evident, necesită un taxi pentru deplasarea spre domiciliu, indiferent de distanţă.

Na-pasaşok-ul este un rămas-bun bărbătesc, aspru, care se răzbună, însă, pe cei care pleacă! Din acest considerent, probabil, cei care ar trebui să plece se agaţă cu unghiile să rămînă, chiar dacă, în beţia puterii au crezut că sînt veşnici, s-au pişat în oala cu sarmale şi în capetele celor ce s-au apropiat prea mult.

În ultimul timp, cam după ce justiţia s-a pronunţat în defavoarea conducerii superioare, am observat o tentativă de revenire la normalitate atît în ceea ce priveşte organizarea, viziunea editorială (pe alocuri!), cantitatea de abuz diseminată pe cap de truditor etc. Ba mai mult, pe site-ul srr.ro, o serie de anunţuri de angajare, iar pe holurile institutiei, apare şi dispare cîte un anunţ de promovare internă. Într-o instituţie condusă cu "rigoare, în respect faţă de banul public şi ascultător", în care redactorul are 2.400 de lei, iar un manager 14.000 de lei, normalitatea lucrurilor e semn de stabilitate şi statornicie. Iar ocuparea unor posturi rămase vacante ani buni, ar trebui să bucure pe toată lumea! Numai că, după cum aflăm din precedente, "concursul se ţine joi iar postu-i ocupat de marţi", evident, de cine trebuie: "Domnul Ovidiu Miculescu, în calitatea sa de Președinte Director General al Societății Române de Radiodifuziune a intervenit în activitatea unor comisii de cercetare disciplinară prealabilă și comisii de examen, direct sau prin interpuși, pentru a obține rezultatele dorite de dânsul. Am fost membru în mai multe astfel de comisii, care au executat fără crâcnire cele solicitate. Filozofia după care se ghidează a exprimat-o clar într-o videoconferință cu managerii redacționali din Societatea Română de Radiodifuziune: “Noi îl dăm afară și apoi ne judecăm, un an, doi, dar nu ne mai deranjează”. Una dintre ele a fost comisia de concurs pentru postul de redactor șef la Radio România Reșița, când domnul Miculescu a transmis clar dorința ca învingătoare să fie Laura Sgaverdea, în defavoarea Oanei Cenan Glăvan. Unii membri ai comisiei au făcut o departajare firavă între cele două, eu, Florin Brușten, dar fără a se opune și a judeca după propria conștiință, la alții reaua credință a fost evidentă. Documentele concursului stau mărturie", scrie managerul de la Radio Timişoara, jurnalistul onest şi cu coloană vertebrală Mihai Anghel, într-o PETIŢIE avînd drept obiect "faptele domnului Ovidiu Miculescu, comise în calitatea sa de Președinte Director General al Societății Române de Radiodifuziune", adresată încă din 26 noiembrie 2015!, Senatului României, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii, Comisia pentru cultură şi media; Camerei Deputaților, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii şi Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă!

La nivel central se scot la concurs posturile de  redactor şef al postului Radio România Actualităţi – Direcţia Programe; redactor șef al Redacției Informații – Radio România Actualități – Direcția Programe; redactor şef adjunct al postului Radio România Actualităţi – Direcţia Programe; şef serviciu la Serviciul Buget – Prognoză – Direcţia Economică. Sînt posturi care, în mod normal, ar fi trebuit ocupate imediat ce CONDUCEREA instituţiei s-ar fi instalat pe scaunele din piele. Dar, nu! Există un mecanism al interimatului, repetabil, care ţine în şah producţia editorială prin persoana celui dependent de "pohta ce pohteşte" Înalta Poartă. Astfel, redactorul-şef este mereu hărţuit iar cînd vine vremea, se organizează concurs şi cîştigă cine trebuie: un apropiat al Înaltei Porţi care trebuie să aterizeze, na-pasaşok, într-un loc sigur! Ne putem aştepta ca unii membri ai Comitetului Director, sau zeloşi lideri de sindicat să candideze şi chiar să "cucerească" aceste funcţii sigure, în contextul terminării ospeţiei!

În teritoriu, la Reşiţa studioul local - promovat ilegal regional! - condus de managerul de top Laura Sgaverdea îşi duce povara gloriei. Să fii lider de audienţă cu toate inepţiile manageriale promovate în ultimii ani, nu e de ici de colo, semn că au mai rămas jurnalişti de radio neatinşi de fervoarea schimbării cu orice preţ promovată de sus-numita. Nici chiar omul-negru, Sergiu Taban cu al său site de top, Reper24.ro, care a scris cu "rea-credinţă" dorind să se răzbune pe Diva de la Doman şi să distrugă instituţia, publicînd "neadevăruri", cum ar fi, de exemplu, chestia cu mica înţelegere a pavelelor din propria curte. Astfel, atingerea adusă onoarei sale prin afirmaţii neadevărate afectează probitatea, buna-credinţă, corectitudinea morală şi spiritul de echitate şi dreptate de care dă dovadă în planul profesional şi al relaţiilor interumane, conducînd la o dezaprobare morală din partea opiniei publice, a ascultătorilor"... "cît şi a angajaţilor şi a persoanelor care se adresează instituţiei pe care o conduce. Pîrîtul"... "a urmărit distrugerea reputaţiei reclamantei"... "şi conturarea în opinia publică a unei imagini negative a sa şi a instituţiei publice pe care aceasta o conduce".

Na, ca să se spele de păcate, după ce Poliţia a lăsat-o fără permis prinzînd-o în localitate cu trei cifre! - dar, ce ar fi un lider adevărat fără viteză de deplasare? - Mama tuturor Managerilor (este o figură de stil ce ilustrează măreţia personajului. A fost utilizată în istorie. Ex: "Mama tuturor bătăliilor") mai aprobă o acţiune pe la sate, deşi tuna şi fulgera pe această temă, mai angajează definitiv oameni - după model central - ba, chiar aduce colaboratori externi, după ce a dat afară cîteva zeci! Şi nu orice colaborator, chiar un jurnalist cu nume: Dan Popoviciu, de la care aflăm că va fi realizatorul emisiunii interactive Ascultă cum te ascult. O avea nevoie acel tronson orar de revenire în audienţă? O fi căzut sub nivelul broaştei? Nu ştim, nu deţinem informaţii! Cert este că există posibilitatea, însemnată, ca Popoviciu să crească audienţa!

Şi, totuşi, nu pot să cred că e doar atît... Na pasaşok, Mama tuturor Managerilor îşi calculează exact ieşirea din scenă...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu