NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

vineri, 17 septembrie 2021

REPUBLICA ERWIN ŢIGLA

 

Aseară, curtea interioară a Bibliotecii Germane din Reşiţa a fost arhi-plină. Oameni de cultură şi artă, feţe bisericeşti, oameni simpli l-au sărbătorit pe cel care a dat un sens acelui loc, care în Reşiţa de astăzi are ca punct de reper Kauflandul din Luncă. Un spaţiu multi-cultural şi ecumenic efervescent care a împrumutat masiv din personalitatea cratorului său. Erwin Ţigla împlineşte duminică, 19 septembrie, 60 de ani de viaţă, dar a sărbătorit 30 de ani de prezenţă în slujba semenilor. Erwin a fost catalogat drept o instituţie în sine!

S-au rostit sute de epitete la adresa lui Erwin. Aş fi putut să adaug şi eu cîteva. Caracterizarea cea mai scurtă şi plină de forţă se referă însă la ultimele luni: OMUL CARE A SALVAT REŞIŢA CULTURALĂ DE PANDEMIE! Este o propoziţie care spune totul despre Erwin, despre cei 30 de ani petrecuţi în mijlocul oamenilor, despre performanţele sale.

Erwin este un performer, dar nu a fost niciodată slugă! În nici o calitate pe care întrupat-o. Nu a fost militant. Nu a fost ANGAJAT! De altfel, în volumul lansat ieri, DESTĂINUIRI IV – DE 60 DE ORI ÎN FAŢA MASS-MEDIA, într-un interviu reluat din cotidianul ARGUMENT din 12 februarie 2012, realizat de Adalbert Gyuris, Erwin Ţigla spunea:”Cel puţin în scurta perioadă de cînd trăiesc în această lume, m-am confruntat cu diverse personalităţi literare angajate social-politic, care, în anumite conjuncturi şi situaţii date, au reuşit să profite din tot ce s-a putut. Şi astăzi trăim alături de astfel de oameni, care profită de anumite conjuncturi şi încearcă să iasă în evidenţă”.

Nu pot, la final, să nu remarc cuvîntul lui Gheorghe Jurma care sparge tiparele convenţionale şi atentează la instituţia Erwin Ţigla. Jurma are dreptate (pentru a n-a oară!!!). Erwin nu este o instituţie. Este o sumă de instituţii! O sumă de instituţii care au umplut spaţiile goale lăsate de absenţa instituţiilor oficiale. Absenţă remarcată şi ieri. Nici un dregător al locului nu a găsit de cuviinţă să fie prezent la manifestare, deşi oameni ca Erwin Ţigla duc Banatul Montan în eternitate, nu existenţa aproape jignitoare a acestor fiinţe cocoţate în vîrful puterii.

Personal, am găsit explicaţia absenţei acestor grohăitori falşi de la manifestare: ar fi fost o încălcare a suveranităţii! Pentru că, Erwin Ţigla este mai mult decît o sumă de instituţii. Este o Republică autonomă şi extrem de democratică. Republica Erwin Ţigla! Construită doar pe realizări perene, nu pe intrigi şi scandaluri de budoar.

La mulţi ani, Erwin!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu