NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

vineri, 26 decembrie 2008

DESPRE JURNALIŞTI ÎN MEDII OSTILE

Ar fi trebuit să scriu de cam multicel despre acţiunea de la Reşiţa. Nu mi-a ieşit! Din lipsă de timp şi... spaţiu. Repar acum această nedreptate, mulţumind public Alinei Dărăbăneanu, din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Caraş-Severin şi Adrianei Beţa, care va scrie mai jos:


Jurnalişti în medii ostile

Scris de Sinsp. Adriana Beţa

23 mai 2008


Debutarea secolului XXI cu amplificarea riscurilor de conflict şi prezenţa în zona de frontieră cu Balcanii de Est, zonă de instabilitate crescută în Europa, pun jurnaliştii în situaţia de a transmite informaţii cât mai corecte, întocmai şi la timp, ignorând pericolul existent în astfel de situaţii. Statisticile internaţionale au dovedit că 90 % dintre jurnaliştii care cad victime în astfel de situaţii sun jurnaliştii locali, care nu dispun de echipament de protecţie şi nu au beneficiat de un curs special de pregătire.
În acest context Inspectoratul Judeţean de Poliţie Caraş-Severin şi Asociaţia Tuareg Team cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin au demarat organizarea unor cursuri de bază, de pregătire a jurnaliştilor şi ofiţerilor de presă pentru lucrul în medii ostile.
Primul modul s-a desfăşurat pe parcursul a două zile, în 21.05-22.05.2008, urmărindu-se cu această ocazie conştientizarea celor două părţi cu privire la necesitatea existenţei unei colaborări reale şi eficiente între mass-media ş Deschiderea oficială a avut loc la sediul Consiliul Judeţean Caraş-Severin unde au participat Prefectul Judeţului Caraş – Severin:IOAN ANTON PAULESCU, europarlamentarul dr. SORIN FRUNZĂVERDE - vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Parlamentul European: deputatul MARIUS IRIZA – membru în Comisia de Apărare din Camera Deputaţilor, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Caraş – Severin, reprezentanţi ai I.S.U. Caraş – Severin, Centrul Militar, instructori şi cursanţi.
Partea teoretică a cursului s-a desfăşurat în incinta I.P.J. Caraş-Severin unde jurnaliştilor locali le-au fost prezentate situaţiile de risc în mediul ostil ( Cazul Kosovo) de către comisar de poliţie, GEORGE MARINESCU din cadrul I.P.J. Caraş –Severin,. Prezentarea situaţiilor de risc şi a celor de urgenţă de pe raza judeţului Caraş – Severin a realizat-o colonel MIRCEA IANCU din cadrul I.S.U. Caraş – Severin.

Unul dintre obiectivele acestei activităţi fiind şi familiarizarea jurnaliştilor cu mijloacele şi instrumentele de intervenţie şi protecţie în situaţii de conflict, lucrători ai D.P.I.R. din cadrul I.P.J. Caraş-Severin au prezentat categoriile de armament din dotare şi materialele de protecţie - situaţii şi tehnici de utilizare a acestora. Pentru o mai bună înţelegere, cursanţilor le-au fost exemplificate câteva speţe din activitatea curentă şi modalităţile de intervenţie în funcţie de specificul fiecăreia.

Avându-se în vedere că prezenţa în situaţii de conflict sau în medii ostile poate genera rănirea jurnaliştilor aflaţi în misiune sau a altor persoane prezente, dr. EMIL BUNDA din cadrul U.P.U. a Spitalului Judeţean Caraş – Severin a exemplificat, în scopul iniţierii participanţilor, câteva tehnici de acordarea a primului ajutor în astfel de situaţii.

Componenta practică a acestei activităţi s-a desfăşurat într-un poligon din apropierea Reşiţei unde, cu sprijinul corespondentului special al Radio România Actualităţi MARIO BALINT (jurnalist cu experienţă în misiuni internaţionale), cu cel al specialiştilor din cadrul I.S.U şi al lucrătorilor D.P.I.R din cadrul I.P.J. Caraş-Severin a fost simulată o zonă de conflict.

Cu această ocazie, personal specializat din cadrul I.S.U. Caraş-Severin a făcut prezentarea unor muniţii neexplodate găsite pe raza judeţului sub forma conţinutului şi modalităţilor de acţiune (grenade defensive, antitanc, proiectile de diferite calibre, obuziere).
Exerciţiile efectuate sub îndrumarea lucrătorilor D.P.I.R din cadrul I.P.J. Caraş-Severin au vizat 4 situaţii de bază: exerciţii de autoapărare împotriva loviturilor de cuţit, de par, a agresiunilor comise cu mâinile goale şi cu arme de foc; protecţia VIP-urilor (modalităţi de realizare şi interacţiune dintre echipa de protecţie şi jurnalişti); scoaterea unui jurnalist rănit aflat ostatic într-o mulţime ostilă şi pătrunderea dinamică într-un imobil în care se află reţinut un jurnalist.
La final cursanţii au primit diplome de participare din partea organizatorilor .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu