NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

miercuri, 31 decembrie 2008

IRAQUL SCHIMBĂ REGULILE COALIŢIEI

Începînd din această noapte, de la ora 0, intră în vigoare Rezoluţia 1959 a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite care prevede încheierea mandatului Forţei Multinaţionale sub comandament american în Iraq.

Potrivit Parlamentului şi Preşedinţiei Iraqiene, Guvernul irakian va trebui să semneze înainte de finalul acestei zile acorduri bilaterale cu guvernele din România, Marea Britanie, Australia şi Estonia, precum şi cu NATO, pentru menţinerea a circa 6.000 de soldaţi pînă la jumătatea anului 2009. Salvadorul, singura ţară din America Latină care şi-a trimis trupe în Iraq, va încheia retragerea celor 200 de militari ai săi pînă la sfîrşitul acestei zile.

În ceea ce-i priveşte pe militarii români aflaţi în teatrul de operaţii Iraq, aceştia vor desfăşura, în perioada 1-5 ianuarie activităţi în interiorul bazelor, pînă la definitivarea acordului bilateral, potrivit unui ordin al Ministerului Apărării Naţionale.

Surse neoficiale de la Baghdad au confirmat că negociatorii români au părăsit, în cursul serii de ieri, capitala iraqiană după o lungă rundă de negocieri. Aplicarea acordului politic bilateral de securitate între Iraq şi România nu se poate face într-o zi si ramân de lamurit numeroase detalii militare.

În sudul Iraqului, militarii Batalionului 341 Infanterie, Rechinii Albi, vor continua, în primele zile ale anului 2009, instrucţia de infanterie cu Batalionul de trupe speciale din cadrul Diviziei 10 Iraqiene, cantonate la Nassiriyah, misiune ce se desfăşoară în incinta bazei.

Si în cele aproape 400 de baze sau posturi pe care le au americanii în Irak, comandantii se pregatesc pentru noua situatie de dupa intrarea în vigoare a acordului de securitate semnat de Washington si Bagdad, separat de restul ţărilor din Coaliţie.

Pe de altă parte, mîine este prevazuta o ceremonie de transfer de putere la palatul republican, fosta resedinta prezidentiala a lui Saddam Hussein. Ocupat din 2003 de fortele americane si ambasada Statelor Unite, acest palat gigantic, cu fatade de culoarea nisipului, va fi predat autoritatilor irakiene. Edificiul este considerat de irakieni un simbol al ocupatiei americane.
Începând din 1 ianuarie, controlul si responsabilitatea securitatii în zona internationala vor apartine Guvernului irakian.

2 comentarii:

  1. Hi there just wanted to give you a quick heads up. The text in your article
    seem to be running off the screen in Internet explorer.
    I'm not sure if this is a formatting issue or something to do with browser compatibility but I figured I'd post to let you know.
    The design look great though! Hope you get the issue solved soon.
    Cheers

    Here is my weblog how to lose Weight

    RăspundețiȘtergere
  2. Wow, this post is pleasant, my sister is analyzing such things, thus I am going to
    convey her.

    My website: fun free games

    RăspundețiȘtergere