NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

marți, 11 octombrie 2022

PLOAIE DE FOC PESTE UKRAINA

 

Serviciile de urgență ukrainene au transmis un avertisment privind raiduri aeriene în Ukraina, marți, la o zi după atacurile rusești de pe tot teritoriul ţării. "Avertisment! În timpul zilei, există o mare probabilitate de lovituri cu rachete pe teritoriul Ukrainei”, se scrie în aplicaţia pe telefon. Asta în timp ce, ambasadorul Ukrainei la Minsk, Ehor Kizim, a fost convocat la sediul Ministerului de Externe din Belarus, unde i-a fost înmînată o notă diplomatică, din cauza “planurilor autorităţilor de la Kiev de a ataca Belarusul”, gest care ar declanşa o ripostă din Nord, iar armata ukraineană a lansat mai multe proiectile HIMARS, azi noapte, asupra podului Antonovskiy, cel care trece peste Nipru și face legătura cu Kersonul. Podul Antonovskiy este unul dintre cele două puncte de trecere rutieră peste Nipru prin care Rusia își poate aproviziona sau retrage forțele pe teritoriul pe care l-a ocupat la vest de rîu. Această zonă include orașul Kerson, care este important din punct de vedere politic și simbolic pentru Rusia. Cursurile inferioare ale Niprului reprezintă o barieră naturală, calea navigabilă avînd în general o lățime de aproximativ 1000 de metri. La fel ca în cel de-al Doilea Război Mondial, controlul trecerilor peste Nipru va deveni probabil un factor cheie în rezultatul luptelor din sudul Ukrainei. De partea cealaltă, trupele rusești au lansat atacuri în Kiev, Odessa, Krivoi Rog, Rivne, Jitomir, Dnipropetrovsk și Lvov.

Ieri, luni, 10 octombrie 2022, chiar în timp ce scriam textul publicat, Rusia a lansat peste 100 de rachete şi drone kamikadze asupra marilor oraşe din Ukraina. Potrivit lui Yury Ignat, purtătorul de cuvînt al Air Force Command al Forţelor Armate Ukrainene, “mai mult de 30 NU au fost interceptate”. Forţele aeriene ukrainene şi unităţile de apărare antiaeriană ale Forţelor Terestre ale Forţelor Armate ale Ukrainei au distrus 56 de ţinte aeriene, şi anume 43 de rachete de croazieră şi 13 UAV-uri.

Au fost momente de surpriză maximă între militari şi ore de panică totală între civili, ca şi cum nimeni nu s-ar fi aşteptat ca Rusia să răspundă “aroganţei speciale” care a vizat Podul Kerci. Au fost lovite elemente de infrastructură critică şi hub-uri militare, respectiv centrale energetice, noduri de alimentare, depozite de carburant, combustibili, muniţii şi arme de provenienţă occidentală, centre de comandă şi control etc. Au rămas fără electricitate regiunile: Lviv, Poltava, Sumy, Kharkiv, Ternopil, Jitomir, Khmelnitsky, Lutsk şi Rivne, iar în majoritatea oraşelor au fost probleme cu alimentarea cu apă şi accesul la Internet.

Oraşele vizate şi infrastructura a fost avariată în: Kiev, Dnepropetrovsk, Kharkiv, Zaporojye,Ternopil, Odessa, Krivoy Rog, Lvov, Jitomir, Rivne, Nikolaev, Krapivnitsky, Kremenchuk, Konotop. Cernăuţiul a scăpat, din nou! Au fost avariate sau distruse sediul central al Serviciilor de Securitate Ukrainene (SBU – desemnat de către Rusia drept autorul actului de sabotaj asupra podului Kerci!), clădirea Parlamentului, unele surse vorbesc de preşedinţia ukraineană, Departamentul agenţiilor de aplicare a legii, Misiunea de Observare a UE, o clădire ce adăpostea secţia de vize a Ambasadei Germaniei la Kiev, clădiri administrative la Lvov, Burshtynska – în regiunea Ivano- Frankivsk. O rachetă a căzut la peste 850 de metri de Ambasada României provocînd furnicături sub limbă maxime la Bucureşti! Metrourile din Kiev şi Harkov au fost oprite. Iuri Zaskoka, șeful Departamentului de poliție cibernetică ukraineană a fost ucis în urma atacurilor armatei ruse asupra Kievului. Mașina sa a fost lovită de o rachetă pe bulevardul Taras Şevcenko.

Ploaia de foc abătută asupra Ukrainei s-a lăsat îndelung aşteptată, atît de unii observatori externi, cît, mai ales, de criticii de la Kremlin. Valul de lovituri vine la două zile după ce Rusia a numit un general notoriu pentru brutalitatea sa, drept primul său Comandant General pentru operaţiunile din UKraina, numit de presa din Rusia „Generalul Armaghedon”. Generalul Serghei Surovikin, 55 de ani, veteran al războiului din Afghanistan şi al celui de-al Doilea Război Cecen, a condus campania militară rusă din Syria în 2017. Printre cei care au salutat numirea lui Surovikin se numără Evgheni Prigojin, fondatorul Wagner, și liderul cecen Ramzan Kadîrov. Ambii bărbați au exprimat anterior critici dure la adresa conducerii militare a Rusiei, după cum scriam şi ieri. Presa rusă scrie că Surovikin este adeptul folosirii loviturilor cu rachete pe scară largă. Acum, începe să miroase a război în Ukraina…

Războiul despre care scriu este vizibil purtat între NATO, o coaliție de 40 de state care apără Ukraina, şi Rusia, cu mîna ukrainenilor. Vreau să fac o distincţie foarte clară între personajele acestei tragedii fără margini, care este războiul: din punctul meu de vedere avem patru, sau cinci, categorii de actori. Prima categorie este reprezentată de necăjitul popor ukrainean în capul căruia cad rachete şi băieţi tineri şi săraci, care nu se cunosc şi nu se urăsc, se ucid reciproc, pentru ca nişte babalîci putred de bogaţi, care se cunosc şi se urăsc visceral să devină tot mai bogaţi (sic!). La această categorie, ca un apendice, pot adăuga refugiaţii necăjiţi care au luat drumul Moldovei sau României. Sînt şi din aceştia! A doua categorie este reprezentată de luptătorii ukraineni, cu uniformă sau fără, cu uniforma distribuită de stat sau cumpărată personal din piaţă, care, indiferent de situaţie, merită respectul şi preţuirea cuvenite! Ei sînt LUPTĂTORII care au creat legenda invincibilităţii Ukrainei! A treia categorie o reprezintă profitorii de război şi refugiaţii de lux care au împînzit Europa, panaramele şi traficanţii care sfidează cu maşini de sute de mii de euro şi averi colosale, iar a patra categorie o reprezintă clica politică de la Kiev, direct responsabilă de ce se întîmplă în prezent şi care face profituri fabuloase de pe urma acestui război şi a morţilor din primele două categorii. Cu cît mai mulţi morţi, cu atît mai mulţi dolari! Nu e nici o rimă, dar e corect şi real, iar eu prin prisma acestei imagini sînt de acord cu denazificarea oligarhiei actuale. Ca de altfel, a oricărei oligarhii care face bani pe suferinţa umană sau animală!

Obiectivul demilitarizării Ukrainei înseamna pentru armata rusă anihilarea armatei ukrainene. Aproximativ 70% din forțele armatei ukrainene, antrenate și dotate de forțele NATO timp de opt ani!, erau comasate în marile orașe ukrainene din estul țării unde aplicau tacticile războiului urban ce au creeat legenda AZOV, despre care, şi despre context, am mai scris! Astfel, mari unităţi sînt la: Kiev (3 milioane locuitori), Harkov (1,5 milioane locuitori), Mariupol (450 mii locuitori), Melitopol (150 mii locuitori), Kerson (300 mii locuitori), Odessa (1 milion locuitori). Armata rusă a încercuit și asediat aceste mari orașe deoarece aici sînt comasate grosul trupelor ukrainene, fiind irelevant din punct de vedere militar controlul cu trupe la sol a imensului spațiu rural din estul Ukrainei. Acest spațiu este oricum controlat aerian, aceasta fiind explicația pentru hărțile prezentate în mass media și care nu reflectă un avans teritorial spectaculos!

Deci, să revin! Războiul ăsta între NATO şi Rusia a depăşit majoritatea liniilor roşii trasate de echilibrul geo-politic stabilit la finalul celui de-Al Doilea război mondial. Mai trebuie trecută linia nucleară, spre care Zelensky tot împinge situaţia, în toate formele. Sper că mai există minţi lucide care nu vor trece acest prag! Deşi… În tensiunea generată de război, poate fi greu de identificat o cale de încheiere a conflictului. Mai ales cînd ai ştiri de pe cîmpul de luptă, reacţii diplomatice, emoţie generată de plîngerea victimelor şi de soarta refugiaţilor. Toate aceste aspecte sînt copleşitoare! Şi sînt, credeţi-mă pe cuvînt! Dar, ca să vezi clar şi limpede, e bine să nu te laşi copleşit de emoţii, să faci un pas în spate şi să analizezi situaţia din teren ca pe o hartă. Puţini oameni pot să prezică viitorul cu acurateţe, însă e clar că situaţia post-conflict se va schimba radical şi lumea se va reaşeza pe alţi piloni. Europa va fi altfel şi raporturile între state vor fi altele. Nu ştiu cine desenează viitorul, dar sper să fie normal!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu