NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

luni, 10 octombrie 2022

STRATEGIA RUSIEI, ÎN TREI PAŞI

 

Ca simplu cetăţean, plătitor de taxe şi impozite - biruri samavolnice aplicate pe cocoaşa mea de neam contemplativ, ghiiiniiion! - care stau şi privesc la televizor sau citesc pe FB cum ne chimizează “ăştia” cu avioane “că d-aia e dîrili pă cer” şi mă pricep la toate, povestea asta cu invadarea Ukrainei de către Rusia seamănă tot mai mult cu bancul ăla în care unu aduce calul şchiop, orb şi subnutrit la tîrg să-l facă de ruşine! Cam tot aşa a decurs “operaţiunea specială” rusească pe teritoriul Ukrainei! Vajnica armată rusă nu a reuşit nici o singură operaţiune notabilă din punct de vedere militar! Sigur, remarca e deplasată, dar în ton cu acest paragraf…

Armata rusă a mişcat pe teritoriul Ukrainei, trupe, într-o logică de neînţeles. A pierdut nava amiral MOSKVA, care s-a transformat în timbre şi tricouri, a pierdut teritorii cucerite iniţial fără prea mult effort, sau “rezolvate” din punct de vedere militar, de contractorii companiei Wagner sau cecenii lui Kadîrov şi, mai mult ca orice, a pierdut războiul informaţional şi de imagine care o va afecta pe termen lung şi foarte lung…

În decurs de două săptămîni, două acţiuni de sabotare a infrastructurii critice care are legătură tangenţială cu războiul din Ukraina au fost aplaudate frenetic de o propagandă reprobabilă, al cărei primitivism este susţinut de activişti rudimentari: conductele North Stream au fost aruncate în aer şi un atentator sinucigaş, aflat la bordul unui camion încărcat cu explozibili, s-a detonat pe podul peste strîmtoarea maritimă Kerci. Personaje influente, care înfierau aceste practici în Orient, s-au trezit aplaudînd la scenă deschisă! Sigur, alături de cei care cred cu tărie şi propagă această credinţă, aproape biblică!, cum că Rusia şi-a operat singură sabotajele! Sigur, în această logică, următorul pas al Moscovei ar fi detonarea unei bombe nucleare tactice în “buncărul secret” al lui Putin de sub Kremlin…

Trei scurgeri au fost raportate la conductele de gaze North Stream 1 și 2 în apropierea Suediei și Danemarcei. Moscova a redus fluxul de gaz prin North Stream 1 în primele luni de război și a suspendat complet activitatea gazoductului începînd din luna august. Prin Nord Stream 2 nu se trimisese nimic înainte de suspendarea activității în februarie. Ambele gazoducte conțin, însă, gaz sub presiune. North Stream AG, compania care operează gazoductele, a precizat că pe 27 septembrie trei puncte ale Nord Stream 1 și 2 au suportat daune fără precedent și că nu este clar cînd vor putea fi reluate operațiunile normale. Din moment ce Europa nu importă în momentul de față gaz prin aceste conducte, impactul acestui incident asupra aprovizionării curente este zero. Dar, cel puțin Nord Stream 1, rămînea o posibilă opțiune dacă Rusia decidea să reia importurile prin acest gazoduct. Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Ukrainei, acuză Moscova că a înscenat un atac terorist împotriva Uniunii Europene „pentru a destabiliza situația economică din Europa și a cauza panică odată cu venirea iernii”. În loc să închidă robinetul de gaz, simplu şi eficient, Volodea se hotărăşte, brusc, să-l arunce în aer. Greu de crezut, dar face parte din logica naraţiunilor de genul: centrala nucleară de la Zaporojie e a noastră, dar ne bombardăm singuri pentru că sîntem idioţi!

În toiul speculațiilor și teoriilor despre originea exploziilor ce au distrus gazoductele North Stream 1 și 2, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a declarat că acest sabotaj – așa cum este catalogat de aproape întreaga presă și lume politică occidentală – este o „uriașă oportunitate”. Blinken a făcut această afirmație în timpul unei conferințe de presă la care a participat împreună cu omoloaga sa din Canada. Vorbind despre exploziile de la gazoductul din Marea Baltica, Blinken a spus: ”Cred că este important să arătăm limpede că aceste conducte – North Stream 1 și North Stream 2 – nu transportau gaz spre Europa la acel moment. North Stream 2 nu a fost operațională vreodată, se știe bine asta. North Stream 1 fusese închisă de săptămîni, din cauză că Rusia a folosit energia ca pe o armă”. ”Una peste alta, aceasta este și o uriașă oportunitate. Este o oportunitate uriașă pentru a elimina o dată pentru totdeauna dependența de energia din Rusia și de a nu mai fi afectați de transformarea energiei în armă de către Vladimir Putin, pentru a-și promova modelele imperiale”, a spus Blinken. Într-un interval de cîteva secunde, șeful diplomației SUA a folosit de trei ori cuvîntul ”oportunitate” atunci când a vorbit despre exploziile de la conductele Nord Stream. În timpul aceleiași conferințe de presă, secretarul de Stat a spus că SUA au devenit ”cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate către Europa”, subliniind că administrația Biden îi ajută pe liderii europeni să ”reducă cererea de gaz” și ”să treacă la tranziția spre energia regenerabilă”.

Un comentariul publicat de revista The American Conservative arată: ”Ne putem da seama cu siguranță în ce fel sabotarea North Stream este benefică pentru SUA. De la început, Statele Unite nu au dorit construirea conductei North Stream, pentru ca asta ar fi făcut Europa și mai dependentă de gazele din Rusia. Este perfect rațional din punct de vedere american. Însă, dacă Washingtonul a sabotat aceste conducte în toiul războiului dintre Ukraina și Rusia, ar însemna o escaladare a acestui conflict. Gîndiți-vă: dacă Rusia nu poate să livreze gaze spre Europa chiar dacă ar dori să o facă, pentru că aceste conducte sînt afectate grav, asta înseamnă că va fi mult mai greu să ajungi la pace în Europa. Asta pare să fie în acord cu obiectivele politice ale Washingtonului. Nu înseamnă că Washingtonul este responsabil pentru acest sabotaj, însă sînt multe motive pentru care SUA, nu Rusia, ar fi urmărit aruncarea în aer a conductelor”. Am citit, am citat!

Sîmbătă dimineaţa, pe la 6:00, o explozie puternică a zguduit Podul peste Strîmtoarea maritimă Kerci, care leagă Crimeea de Rusia, iar prima ipoteză este că un camion a fost detonat în timp ce traversa podul, făcînd publice imaginile surprinse pe camerele de supraveghere. Bucurie ineptă şi fără margini în mijlocul celor care “condamnă cu fermitate” atentatele sinucigaşe ale Statului Islamic, de exemplu.

Însă, dacă priveşti imaginile de pe camerele de supraveghere, ceva nu se leagă... Într-o filmare, care surprinde o parte din pilonii podului, se vede cum trece camionul și are loc o explozie, dar chiar în același moment cu deflagrația pe imagini se văd niște valuri şi trombe de apă care lovesc podul. Unii internauți au opinat că acolo ar fi fost o ambarcațiune-capcană care s-a detonat imediat cum a ajuns sub pod. BBC citează un expert în explozibili din armata britanică ce spune că explozia ar fi putut fi provocată de sub pod. „E o capodopera a sabotajului clandestin. Un atac bine planificat de dedesubt poate fi cauza”, spune expertul, potrivit BBC. „În cazul demolării structurale, planific întotdeauna un „mecanism de prăbușire” care permite ca greutatea structurii să facă cea mai mare parte a lucrării.”, mai spune expertul citat. Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui ukrainean, a sugerat că Ukraina ar fi fost implicată: „Crimeea, podul, începutul. Tot ce este ilegal trebuie distrus, tot ce a fost furat trebuie returnat Ukrainei, tot ce aparţine ocupaţiei ruse trebuie expulzat”. La rîndul său, Ministerul Apărării din Ukraina a comparat momentul cu distrugerea crucișătorului Moscova: „Crucişătorul Moscova şi Podul Kerci, două faimoase simboluri ale puterii ruse în Crimeea ukraineană, au fost doborîte. Ce urmează, rusnacilor?”

Sabotajul vine simultan cu o serie de dezvăluiri, făcute de surse de înalt nivel de la Washington, vizînd incapacitatea industriei militare americane de a asigura și în viitor, în același ritm, aprovizionarea cu muniție de înaltă precizie a Ukrainei. Dacă dezvăluirea este corectă, atunci înseamnă că nu numai resursele militare ale Moscovei sînt pe cale de a se epuiza în acest război, ci și rezervele Statelor Unite, de armament de înaltă precizie. Pînă în prezent, Statele Unite au livrat armament și muniție Ukrainei în valoare de 16,8 miliarde de dolari, evident pe “împrumuturi” ce vor trebui recuperate!!!

Între timp, pentru a mai potoli excesele de panică ale trolilor din lumea întreagă, furnizarea energiei electrice la centrala nucleară Zaporojie (ZNPP), situată în sudul Ukrainei, a fost reluată duminică, după ce în ajun întreruperea a făcut necesară trecerea pe diesel, transmit Reuters şi DPA. Anunţul a fost făcut de directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.

Nu ştiu care va fi reacţia oficialilor de la Moscova după această nouă umilinţă. Compania militară privată Wagner şi trupele cecene ale lui Ramzan Kadîrov acuză deschis conducerea militară rusă de incompetenţă! Cert este că toată această “invazie” pare o glumă proastă! Cu 190.000 de soldaţi, instruiţi şi nu prea, cu tehnică şi logistică de exerciţiu nu poţi desfăşura acţiuni pe o linie a frontului de mai bine de 2000 de km! Dacă invadezi, ai nevoie de cel puţin 3 la 1, raportul forţelor umane pe teren, ai nevoie să scoţi din luptă centrele de comandă şi control, liniile de aprovizionare, hub-urile de armament şi muniţie importate, carburantul… nimic din toate acestea nu s-a întîmplat! Kievul e neatins, HIMARS-urile zboară nestingherite, Javelin-urile au devenit comune, iar Zelensky face glume pe seama lui Putin… extrem de ciudat!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu