NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

vineri, 22 ianuarie 2010

HAITI, DEZASTRU, CURAJ, ARMATĂ, PRESĂ

Dezastrul din Haiti poate fi comparat doar cu ţunami sau cu Katrina. Extraordinar exemplul de solidaritate internaţională, cum este fantastică munca Crucii Roşii Internaţionale, poate cea mai mare provocare în cei 91 de ani de viaţă! Guvernele se mobilizează greu. Cehia a aprobat un ajutor de 2 milioane de coroane, adică 780.000 de euro, Obama a dat şi el din buzunar 15.000 de dolari, Guvernul României 50.000 de euro! Crucea Roşie Română, organizaţia „Salvaţi copiii” şi cîţiva jurnalişti au demarat o acţiune de strîngere de fonduri pentru supravieţuitorii din Haiti. Televiziunea naţională face ce face tot poporul român: se complace în laşitate şi neputinţă! Realitatea TV e din nou lider la astfel de acţiuni: Cristi Zărescu e acolo (bravo lui, ne-a halit pe toţi „specialii”!) şi organizează un teledon!
În rest, salvatorii din întreaga lume şi armata americană încearcă să pună ordine în haos! Trăiască operaţiunile CIMIC! Adică, Cooperarea civil-militară! Aceasta reprezintă o dimensiune a operaţiilor în care politica se derulează la nivel strategic, iar implementarea sa se face la nivelurile operativ şi tactic şi este în responsabilitatea comandantului, care va asigura corelarea acţiunilor militare cu cerinţele autorităţilor militare şi civile abilitate cu materializarea politicii de apărare. Legătura dintre militari şi agenţiile civile trebuie privită ca o formă de colaborare extinsă. Aceasta permite identificarea unor interese comune, previne dublarea eforturilor şi rezolvă lipsurile existente, prin măsurile generale de ripostă.
Cooperarea civil-militară are un rol vital în relaţiile cu necombatanţii pe timpul operaţiilor de tip JOINT multinaţionale, pentru prevenirea sau rezolvarea conflictului. Condiţiile şi presiunile politice impun necesitatea cooperării, care de obicei este mai redusă în timp de pace. CIMIC cuprinde atât specialişti CIMIC, cît şi personal cu mare experienţă militară, care poate explica exigenţele autorităţilor militare organizaţiilor civile şi invers. Datorită multitudinii organizaţiilor civile în teatrul de operaţii, realizarea libertăţii de mişcare este nemijlocit legată de abilitatea specialiştilor CIMIC în realizarea acestei libertăţi, prin modul în care mediază relaţiile între civili şi militari. Aceşti specialişti stabilesc nevoile populaţiei din zonă, a organizaţiilor civile, a autorităţilor – elemente necesare în realizarea unei planificări riguroase a operaţiilor.
Cam asta se întîmplă şi în Haiti, o ţară devenită protectorat internaţional în cîteva secunde!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu