NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

luni, 20 septembrie 2010

VIZIUNE ŞI VIZIONARISM


Dracu m-a pus să citesc noul număr al FP! Pe lîngă revelaţia pe care am trăit-o citind o temă despre care m-am exprimat cu mai multe luni în urmă - revenirea la oraşele stat! -, m-a cuprins furia pe lipsa de "revelaţii" ale actualilor diriguitori naţionali. Nu expansiunea în sine a megalopolisurilor mă impresionează efectiv, ci viziunea autorităţilor locale despre dezvoltarea urbei în următorii 20/30 de ani, în comparaţie cu lipsa totală de idei şi voinţa de a privii înainte a autorităţilor noastre. România şi oraşele ei vor rămîne condamnate la cel mai negru Ev Mediu contemporan! Dacă vii cu trenul de la Timişoara la Reşiţa, seara, şi priveşti lung pe fereastră, ai impresia că intrii într-un tunel al timpului. Privesc şi eu la Reşiţa, de mai bine de o lună de zile de cînd m-am întors din Est! Un mare nimic! O mare piatră de moară în care nu se mişcă nimic, oamenii trăiesc în letargie şi resemnare. Autorităţile locale se bat cu cărămida în piept că au amenajat două parcuri industriale şi acum aşteaptă investitorii să pice ca proştii, în timp ce batalioane de delegaţii chinezeşti au împînzit planeta pentru a atrage investiţii în oraşele de peste 25 de milioane de locuitori! India, cunoscută în urmă cu 10 ani pentru filmele lacrimogene şi mizeria de nedescris concurează la titlul de ţară cu cea mai rapidă dezvoltare în sec 21! În următorii 10 ani suprafaţa construită în India va fi egală cu suprafaţa Kuweit-ului!

România, cu o politică internă haotică, se străduieşte să fie creator deliberat de context geopolitic Europa Centrala şi CSI! Prin declaraţii îndrăzneţe şi uneori belicoase, Romania forţează să aibă propria politică în regiune, să facă regulile jocului, chiar dacă este membru NATO şi UE şi chiar dacă duce o lipsă extremă de lideri. Această libertate provine, însă, doar din parteneriatul strategic cu SUA, libertate evidenţiată şi de geopolitologul rus Alexandr Dughin în "Basarabia, valea Fergana şi teama de România". După 1999, de la dizolvarea Yugoslaviei, România a devenit cea mai puternică ţară din regiune,care, în comparaţie cu vecinii săi, are capacitatea militară şi de securitate de a dovedi acest lucru. Populaţia României este cît a Bulgariei, Serbiei şi Ungariei luate un loc, iar perspectiva unirii cu Basarabia (încă 4 milioane!) creşte puterea de influenţă a ţării. Într-o analiză din februarie 2010, Stratfor numeşte România candidatul perfect al SUA de reducere a influenţei Rusiei în Europa.
Fiind deja un partener-cheie al Statelor Unite, cu cele patru baze americane, România va gazdui şi elemente ale viitorului scut antirachetă. Acest lucru va furniza României o apărare strategică ce îi va extinde, teoretic, şi mai mult influenţa politică în regiune. Liderii politici şi militari americani au făcut o prioritate din consolidarea relaţiilor cu România şi, potrivit unui diplomat occidental, "românii au devenit cei mai buni prieteni ai Americii în regiunea Mării Negre", relateaza Los Angeles Times, în ediţia electronică, o poartă perfectă spre Caucazul de Nord şi cel de Sud. Există, de asemenea, discuţii ca SUA să folosescă România ca loc de antrenament pentru candidaţii la angajare în poliţia afgană, lucru deloc imposibil ştiindu-se faptul că misiunile româneşti ANA Training au fost încununate de succes. "Soldaţii români sînt cunoscuţi pentru agresivitate şi pentru că nu cedează într-o luptă chiar dacă sînt depăşiti ca număr şi dotare, mai scrie Los Angeles Times, care însă nu spune nimic despre tăierile de salarii şi solde din Armata Română!

Toate aceste avantaje strategice ale României sînt depăşte de dificultăţile uriaşe cu care se confruntă ţara şi, mai ales de lipsa de viziune a conducătorilor ei. În timp ce companii americane îşi tranzacţionează asteroizi pentru viitorul minerit spaţial, în Valea Jiului Guvernul Boc mai închide trei mine, iar premierul cu coasa continuă să taie din pensii şi salarii! Dar, vorba aia: "Să trăiţi bine"!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu