NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

luni, 19 octombrie 2009

Zeci morţi în rîndul armatei pakistaneze de la declanşarea ofensivei anti-talibane


Liderii armatei pakistaneze au declarat că în urma ofensivei declanşate în urmă cu o săptămînă împotriva talibanilor din provincia Waziristan, au fost ucişi 60 de „terorişti". Pe de altă parte, trupele antiguvernamentale, susţin că numai în ultima zi de confruntări au anihilat 68 de soldaţi pakistanezi, anunţă CNN, preluat de BI Group. Purtătorul de cuvînt al talibanilor din Pakistan, Azam Tariq, a declarat că doar un luptător taliban a fost ucis şi alţi trei răniţi în ultima luptă. Acesta a precizat că forţele anti-guvernamentale folosesc arme obţinute în urmă cu circa 20 ani în urma confruntărilor cu armata sovietică, în Afganistan. Armata pakistaneză a lansat în urmă cu o săptămînă o puternică ofensivă terestră şi aeriană împotriva talibanilor din sudul provinciei Waziristan. Peste 28.000 de soldaţi pakistanezi au fost trimişi în zona de control a talibanilor pentru anihilarea acestora. Oficialii de la Islamabad au declarat că militarii nu vor interveni împotriva populaţiei civile.
"În unele zone, populaţia a ridicat steaguri albe, astfel că a fost lăsată în pace", se arată într-un comunicat al administraţiei pakistaneze, citat de Frontline-news.
Un oficial din armata pakistaneză a declarat că trupele guvernamentale au preluat controlul satului natal al liderului taliban Hakimullah Mehsud.
În prima zi de luptă patru soldaţi pakistanezi şi-au pierdut viaţa, iar alţi 12 au fost răniţi, potrivit aceleiaşi surse.
Potrivit oficialilor de la Islamabad, în sudul provinciei Waziristan se află circa 10.000-15.000 de militanţi Al Qaeda sau susţinători ai talibanilor. În urmă cu doar câteva zile, preşedintele american Barack Obama a decis suplimentarea ajutorului acordat Pakistanului în următorii cinci ani cu 7,5 miliarde de dolari. Deşi controversată, ofensiva anti-talibană a fost dictată de necesitatea obţinerii de noi ajutoare financiare din partea SUA, pentru care Pakistanul trebuie să rămînă aliatul loial al Americii în lupta împotriva talibanilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu