NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

sâmbătă, 9 octombrie 2010

FRUSTRĂRI LA REBUILDING THE NATION!


Un val de frustrare pare să cuprindă "cercul unu" de securitate de la Washington şi Pentagon în legătură cu Afganistanul, iar demisiile şi scuzele se ţin lanţ. Incapacitatea armatei americane şi NATO de a diminua şi stopa violenţa, atacurile talibanilor şi a reconsidera poziţia faţă de zobna tribală din Pashtunistan îi face pe înalţi oficiali să pună, din nou, sub acuzare firmele private de securitate, dovedite vitale în noile tipuri de război care se derulează sub ochii noştri.

Nu mai puţin de 29 de camioane cisternă aparţinînd NATO au fost incendiate, în această dimineaţă, în urma unui atac susţinut de grupuri înarmate în sud-vestul Pakistanului, informează AFP. Acesta este al şaselea atac de acest fel produs în puţin mai mult de o săptămînă, iar frecvenţa lor creşte îngrijorător periclitînd aprovizionarea cu carburant a trupelor. Atacul s-a produs în regiunea Mittri, la 180 de kilometri sud-est de Quetta, capitala provinciei Balouchistan, regiune foarte bogată în petrol şi gaze naturale de la frontiera cu Iran şi Afganistan. Este interesant şi ciudat în acelaşi timp cum aceste convoaie, vitale pentru derularea în bune condiţii a operaţiunilor militare, nu beneficiază încă de o protecţie sporită! Pe de altă parte, un guvernator afgan şi alte 14 persoane au fost ucise ieri într-o explozie violentă produsă la o moschee din nordul Afganistanului, a anunţat un responsabil al poliţiei locale. Natura exploziei, ce s-a produs în oraşul Taluqan, capitala provinciei Takhar, nu a fost încă stabilită.

La Washington, consilierul lui Barack Obama pentru securitatea naţională, generalul James Jones, îşi va părăsi funcţia, iar preşedintele american l-a desemnat pe adjunctul său, Tom Donilon, pentru a-l înlocui, au anunţat vineri înalţi oficiali americani, citaţi de AFP. Această demisie, dezvăluită de înalţi oficiali care au vorbit la adăpostul anonimatului, ar fi o nouă plecare marcantă din echipa preşedintelui Obama. Retragerea din funcţie a generalului Jones este aşteptată pînă la încheierea anului, iar anumite zvonuri vorbesc despre nemulţumirea şi frustrarea acestuia faţă de faptul că nu fost perceput ca făcînd parte dintre apropiaţii preşedintelui. Deci, nu a existat încrederea! Potrivit AFP, generalul Jones a jucat un rol-cheie în noua strategia din Afganistan şi Pakistan, anunţată de Obama în decembrie 2009, şi a parcurs mii de kilometri în lume pentru a apăra poziţiile americane.

Eşecurile strategiilor aplicate în Afganistan îi fac pe înalţii funcţionari să caute pricini tuturor. Cei mai vizaţi sînt contractorii privaţi, cu care preşedintele Obama nu a avut o relaţie "strălucită" încă dinainte de a fi preşedinte. AFP transmite că fonduri americane destinate plătirii agenţiilor private de securitate în Afganistan au ajuns în mîinile liderilor de război şi ale rebelilor talibani, afectînd eforturile de război şi alimentînd corupţia, potrivit unui raport difuzat joi de Senatul american. Potrivit unei anchete a comisiei de apărare din Senat, guvernul american s-a dovedit incapabil să-i verifice pe angajaţii unor contractanţi privaţi care lucrează pentru autorităţile americane în Afganistan, deşi contractele se ridică la miliarde de dolari şi rezultatele sînt catastrofale. Raportul relevă în special că societatea ArmorGroup, o filială a grupului britanic G4S, care acţionează şi în România, a făcut apel, în cadrul unui contract cu Armata americană a aerului, la liderii de război, inclusiv la sprijinul talibanilor, pentru a recruta gărzi de securitate.

Aceaste motivaţii mi se pare irelevante, mai ales în contextul în care preşedintele afgan, Hamid Karzai, demarează convorbirile de pace cu talibanii, iar politica oficială a Pentagonului şi NATO este de a atrage "bunăvoinţa" talibanilor moderaţi. Există, cu siguranţă, înalţi oficiali americani care condamnă utilizarea de resurse pentru companiile de pază şi securitate, însă operaţiuni altele decît războiul sînt efectuate de către acestea - tocmai pentru a permite US Army să lupte la capacitate maximă! - iar aceste companii nu pot fi lăsate în fundul gol!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu