NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

duminică, 3 mai 2009

JURNAL DE CHIŞINĂU. Ziua a 12-a. DESPRE 3 MAI, ZIUA LIBERTĂŢII PRESEI


Cu ocazia Zilei Internaţionale a Libertăţii Presei, astăzi, la Chişinău, a avut loc un amplu miting de protest împotriva acţiunilor de intimidare a jurnaliştilor şi de subminare a institutiilor mass-media, declanşate de autorităţile comuniste din Republica Moldova după alegerile generale din 5 aprilie. Mitingul a fost organizat de Organizaţiile Nonguvernamentale de Media de la Chişinău, în frunte cu Uniunea Jurnaliştilor din Republica Moldova, prezidată de Valeriu Săhărneanu. Ploaia mocănească am crezut că va avea cîştig de cauză, mai ales că la ora 12, ora anunţată pentru începerea mitingului, în faţa Operei abia dacă se adunaseră cîteva pîlcuri de bătrîni. De o oră, de cînd bobinez în jurul obiectivului, nu prea văd jurnalişti. Văd, în schimb, trei maşini de filaj. Pe flancul stîng, un BMW, seria 7, pe flancul drept un Opel Vectra, iar în frontal un Hyunday. În spatele Casinoului, un Land Rover nou cu doi bărbaţi în uniformă. În faţa parcului, două maşini de poliţie şi 6 poliţişti în patrulă. În parc, remarc grupuri-grupuri de filaj, 3, X9 oameni dotaţi cu aparate de filmat şi foto, pe cele trei laturi. Mai sînt şi cei care supraveghează intrările în parc, 6 la număr, şi spatele, 2X4 persoane. Doi băieţi de la o firmă de Pizza vorbeau şi ei pe mînecă. În total, cam 50 de persoane pe care le-am remarcat. Ceilalţi... Di cei aproximativ 2/300 de participanţi la miting, aproximativ 50 erau la supraveghere. Vine şi presă. Camere video, aparate foto. Camere – 6, aparate – 10, mai puţine chiar decît ale băieţilor şi fetelor de ordine! Debutul mitingului a fost o mostră de curaj, nebunie şi sfidare! S-au lansat la difuzoare cîntece despre Basarabia, Basarabie frumoasă/ Pregăteşte-te mireasă/ Că-ţi aducem peţitor/ Mîndrul nostru tricolor etc şi restul, parcă pentru a da apă la moară voronienilor! Ici-colo, cîte un bătrîn şterge o lacrimă. Adevărul e că muzica îţi destupă izvoarele simţămintelor naţionale! Periculos, însă!

Participanţii la Miting au acuzat autorităţile comuniste de la Chişinău de atacarea şi intimidarea presei independente din Republică, dar şi a jurnaliştilor din România, Ukraina şi Georgia, în perioada evenimentelor din 6-7 aprilie. Prerşedintele Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova, Valeriu Săhărneanu a cerut public, scuze jurnaliştilor români pentru modul în care au fost trataţi de autorităţile de la Chişinău.

În raportul de anul acesta, Organizaţia Freedom House plasează Republica Moldova între ţările unde nu există libertate de exprimare, iar informaţia este manipulată. Conform unui raport independent, 1 milion de copii ale ziarului Comunistul, oficial al PCRM, au fost tipărite în 5-7 aprilie şi a fost distribuit gratuit masiv pe întreg teritoriul ţării. Tirajul obişnuit al ziarului este 35.000, în timp ce internetul, principala platformă de exprimare a presei independente din Republică, a fost întrerupt!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu