NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

vineri, 14 octombrie 2011

Afganistan: avantajul analfabetismului


În Afganistan, în cursul lunilor iunie, iulie şi august, un numar record de IED (dispozitive explozive improvizate, bombe, de obicei, pe marginea drumului) au fost folosite de bandele de terorişti islamici, traficanţi de droguri şi talibani împotriva trupelor americane şi NATO. Acestea, au cauzat 1297 (4,9 la sută dintre ele letale) de incidente. A fost nevoie de 5088 IED pentru a provoca aceste victime, ceea ce înseamnă că au fost folosite 76 IED să omoare un soldat american sau un puşcaş marin, sau 3,9 IED pentru a provoca un incident! Interesant este că, ststistic vorbind, anul trecut, doar 3 IED erau folosite pentru a provoca un incident, şi aproximativ 30 de IED să omoare un soldat străin! Aşa cum s-a întîmplat şi în Iraq, campania IED este pe drumul cel bun! Glumesc, desigur!

Numărul mare de Dispozitive Explozive Improvizate, regăsite în ultima statistică, se datorează mai ales faptului că în ultimul an trupele NATO s-au aflat într-o continuă ofensivă şi, deci, s-au aflat mai expuse la IED în zonele ce nu au putut fi curăţate anterior. Majoritatea incidentelor produse s-au datorat minelor, mai uşor de plantat şi mult mai greu de evitat. Din păcate, minele provoacă mai multe victime din rîndul civililor, ast şi pentru că talibanii şi traficanţii de droguri nu le îndepărtează pe cele neexplodate şi nici nu marchează terenul pe care acestea se află! Pe de altă parte, reducerea de 0,9 procente se datorează dispozitivelor de detecţie anti-mine şi protecţiei sporite a personalului. 80% dintre victimele militare ale IED se deplasau cu Hummer sau camioane şi numai 15% cu MRAP. În urmă cu doi ani, aproximativ două treimi din totalul incidentelor din Afganistan se datorau IED-urilor. Astăzi, datorită MRAP, procentul s-a redus la o treime!

Dispozitivele Explozive Improvizate sînt cea mai eficientă armă pe care talibanii o folosesc împotriva trupelor străine. În afară de incidente, răniri şi chiar moarte, cauzează o scădere a moralului trupelor, dar şi mari probleme în recrutarea de afgani care să servească în Forţele de Securitate. Glumind, din nou, pot spune că singurul aspect pozitiv al acestor IED îl reprezintă contribuţia talibanilor la sprijinirea "economiei naţionale" afgane, deoarece aceştia trebuie să plătească cele mai multe dintre persoanele care observă, stabilesc sau plasează aceste dispozitive în interiorul clădirilor, sau pe diferite rute. Acelaşi lucru se întîmpla şi în Iraq!

Un alt aspect favorabil NATO şi ISAF îl reprezintă... analfabetismul! Serviciile secrete americane au interceptat mesaje electronice şi scrise despre construirea IED, despre echipele de plantare, în care liderii talibani critică subordonaţii lor pentru munca neglijentă! Se pare că, talibanii au aceeaşi problemă cu Armata şi Poliţia afgană: cei mai mulţi afgani sînt analfabeţi, iar talibanii recrutează, în principal, din cadrul membrilor triburilor rurale, grupuri cu cele mai mici rate de alfabetizare! De aici şi nivelul scăzut de competenţă tehnică! Doamne ajută!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu