NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

miercuri, 8 februarie 2012

DE CE VOR REVENI LA PUTERE COMUNIŞTII

Zilele acestea mi-am amintit de o discuţie lungă şi frumoasă, stropită cu bere pe terasa Hotelului "Codru" din Chişinău, cu prietenul meu Alexandru Dorogan. Sandu îmi spunea că înainte ca Moldova să se întoarcă la "Ţara mamă" ar fi bine ca românii să-i cunoască valorile culturale incontestabile, calităţile şi performanţele excepţionale şi să nu fie tratată ca "fiul rătăcitor lipsit de educaţie". I-am dat dreptate. Şi îi dau şi astăzi! Domnia Sa, director al Radio Moldova şi un remarcabil om de cultură, este un mare român! L-am cunoscut în 2004 datorită lui Val Ţigău, pe vremea cînd Sandu, împreună cu alt remarcabil jurnalist moldovean, Arcadie Gherasim, conduceau destinele postului de radio al Primăriei Chişinău, înfiinţat de primarul de atunci, venerabilul Serafim Urechean. De atunci şi pînă astăzi multe lucruri senzaţionale s-au petrecut pe malul stîng al Prutului, atît de surprinzătoare încît unii observatori inteligenţi ar verifica autenticitatea informaţiilor cu detectorul de minciuni! Eu, care nu fac parte dintre aceştia, mă uit ca bou la tot ce se întîmplă în Moldova, oarecum mai detaşat după ce am fost "pasat" de oamenii de bine care doresc un viitor luminos etc, etc. Să mă ia dracu pe mine dacă înţeleg de ce a pierdut PCRM-ul alegerile? Şi dacă-mi aduc aminte de ziua de 9 mai 2010, cînd la Memorial au fost peste 200.000 de oameni, indiferent ce vor spune „agenţiile independente”! PCRM este singurul partid serios de la Chişinău! Să mă explic:

La nivelul Alianţei pentru Integrare Europeană, niciodată lucrurile nu au mers bine. Cînd era bătrînul Urechean pe acolo, îi mai îmbrobodea, îi mai tempera, împăciuitor, dar "degrabă profitoriu", cum ar spune cronicarul. Dovadă şi postul călduţ de la Curtea de Conturi care, dacă peste Moldova nu vine un tsunami japonez, îi asigură o bătrîneţe liniştită şi o înmormîntare cu afet de tun şi salve! Primul preşedinte post-comunist, românul liberal Mihai Ghimpu, după ce şi-a exercitat mandatul cu curaj şi demnitate, a hotărît să tracă în spatele "generaţiei pragmatice". Astăzi, liberalismul pe unde scurte şi românismul "trade and fairy" produc "bani pentru partid" după metoda băsesciană deja brevetată în România, iar Mihai Ghimpu se mai regăseşte, doar ca principal susţinător al lui Marian Lupu, actualul preşedinte interimar. Sigur, statura îl recomandă pentru această demnitate, chiar şi pregătirea politică, mai are probleme doar cu aliaţii de guvernare care nu înţeleg să renunţe la "pohta ce-au pohtit" de dragul liderului (formal!) al Democraţilor moldoveni, apropiaţi de PSD-ul românesc. Scriam încă de anul trecut că bătrînul vulpoi politic Diacov pregăteşte un nou lider în prsoana magnatului Vlad Plahotniuc. Astăzi, după ce previziunile s-au adeverit, sînt voci care spun tare că Plahotniuc şi-ar dori şi funcţia de preşedinte de republică. Acuma, ar trebui să fiu jegos să-l acuz pe omul de afaceri de mai ştiu eu ce, de vreme ce primul ministru, liderul PLDM, Vlad Filat nu face nici un secret din faptul că ar dori să fie liderul unei republici prezidenţiale în care să fie şi premier şi preşedinte. Poate chiar să conducă precum la propria firmă, la discreţie, fără să dea socoteală Cabinetului, sau Parlamentului, sau cetăţenilor. Dorinţa de putere şi de înavuţire a lui Filat este atît de mare, încît gesturile pe care le face sînt greu controlabile. Precum „dialogul” cu Başkanul găgăuz… Aştept momentul în care îl vor lăsa nervii!

Pe partea stîngă, a opoziţiei, noul lider al PCRM va fi, cu siguranţă, Iurie Muntean! El aduce partidului acel front revoluţionar pierdut în perioada regimului Voronin! Fost sportiv de performanţă, charismatic, bun vorbitor şi ataşat de analiza economică, Iurie Muntean poate duce PCRM în VIITORUL guvern al Moldovei, construit în mintea lui Vlad Filat ca o alianţă între PLDM şi PCRM pentru a da lovitura de graţie singurului partid pro-occidental 100%, PL-ul lui Ghimpu, rămas în viaţa politică aşa cum îi spun iniţialele: peleu, în următoarea perioadă, sau după alegerile anticipate ce vor avea loc cu siguranţă! Sigur, Iura va avea nevoie de marketing! Onestitatea nu duce la nimic! Îmi amintesc o dispută între Stalin şi Troţki. Ultimul îi reporşa gruzinului că a profitat de boala lui Lenin pentru a ajunge la putetre, iar Stalin i-a răspuns revoluţionarului de profesie că DA, ca să nu profite Troţki de moarte sa! Cred că Muntean NU profită de „moartea” lui Voronin, dar este mai îndreptăţit decît Dodon, care a stat, pînă acum, să vadă în ce parte curg apele, sau Tkaciuk, considerat ideologul partidului. Muntean este tînăr, hotărît şi experimentat. Poate să se desprindă de arhitectura clasică, comunistă, şi să fie o surpriză plăcută electoratului comunist din Moldova, şi nu numai! Poate atrage de partea sa dezamăgiţii AIE şi populaţia rusofonă aflată lunile acestea în plină ebulaţie. Eu pariez pe Muntean ca lider!

Am spus-o de nenumărate ori (Abu, citeşte din urmă!!!) că marea problemă a moldovenilor e... Moldova şi balansul lasciv, aproape sexual, între UE şi Rusia! Pe de altă parte, lipsa de coerenţă în acţiunile României în Est este proverbială. După ce Traian Băsescu şi-a pus toate "oo"-le într-un singur coş, cel al preşedintelui român Mihai Ghimpu, am sperat că politica României faţă de Moldova se va umple de fermitate! Din păcate, nu a fost aşa! Iar eşecul României în Moldova se poate imputa preşedintelui Băsescu şi şefului SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, care a adoptat o strategie greşită în acest spaţiu complicat. Accentul pus de SIE pe ACADEMISM nu a dat rezultate într-un spaţiu mai mult al acţiunii directe decît al mesajelor subliminale. Interesant este că în interviul publicat de ADEVĂRUL, în 27 ianuarie 2012, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, fost consilier prezidenţial (!) al lui MIhai Ghimpu, îmi dă dreptate, deşi cu cîteva luni în urmă se plasa net pe o poziţie contrară! Astăzi, eminentul cunoscător al spaţiului Estic recunoaşte că politica Românească în Moldova a fost una greşită şi că demnitari ai statului moldav, precum Filat sau Lupu, au stat - vorba Regelui Carol (către Brătianu) - "cu două luntre în cur", sau cu un ochi la făină şi altul la slănină, spre Maica Rusia sau spre Ţara Mamă (de remarcat că odrasla Moldova are "părinţi lesbieni"!).

Partidul Democrat al lui Marian Lupu are relaţii strînse cu partidul Edinaia Russia, partidul premierului-preşedinte Vladimir Putin! Ceea ce înseamnă că dacă Lupu rămîne preşedinte plin , Moscova va rămîne cu un ochi vigilent în Moldova, indiferent de direcţia pe care o va lua această ţărişoară. Să mă explic, scurt şi vulgar! "Cioroiul" Voronin a avut tupeul, demult, să respingă soluţionarea crizei Transnistriene şi să-l trimită pe Vladimir Putin înapoi, la Moscova, după ce acesta se pieptănase, parfumase şi spălase pe dinţi ca să vină la Chişinău. Afrontul a fost uriaş. Şi cum în zilele noastre nu mai poţi să dai buzna cu puşcociul pe străzi şi să-l razi pe micuţ de pe caldarîm, nici chiar la Chişinău, în mintea Omului de la Kremlin s-a născut dorinţa de răzbunare. Aşa l-a crescut pe Marian Lupu (l-au crescut bine!), dizidentul comunist care a creat o nouă stîngă în Republică. Lupu a fost preferatul lui Ghimpu pentru funcţia de preşedinte, pe care l-a avut alături la summit-ul CSI de la Chişinău. Ba, mai mult, Lupu s-a comportat ca un şef de stat, folosind reşedinţa oficială la întîlnirea cu Dimitri Medvedev! Ceea ce, nu-i puţin lucru! Sper că nu-şi imaginează nimeni că într-un spaţiu ex-sovietic un lider apare aşa, pur şi simplu, din neant, ca o "emanaţie" a unei revoluţii de conştiinţă, eventual! De aceea, Lupu avea nevoie de instrucţiuni de la sursă, mai ales în ceea ce priveşte răspunsul la obrăzniciile lui Filat. La fel cum Vlad Filat a apărut brusc ca om politic, şi deşi cuvintele îi porneau greu din gură, şi-a tras partid şi a făcut şi scoruri de pomină! Filat este, însă, un produs al altei "firme"... tot, însă, cu ochii după Vladimirul de la Kremlin. Şi el, tot după instrucţiuni la sursă, în timpul negocierilor, mai ales despre cît să cedeze în faţa lui Marian Lupu!

Aceasta este imaginea de ansamblu în Republica Moldova, limpede ca lumina zilei, deşii unii încearcă să-şi ascundă incompetenţa, cosmetizînd cuvintele ultra scurte! PCRM va fi noul partid de guvernămînt în Moldova! Eu pariez pe Iurie MUntean!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu