NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

vineri, 2 martie 2012

DUPĂ 200 DE ANI, UN SEMN

Mîine, 3 martie, la Iaşi, are loc şedinţa comună ale guvernelor României şi Moldovei, iar cei doi colegi de facultate, premierii Mihai Răzvan Ungureanu şi Vladimir Filat se vor întîlni, din nou. Poate, e un semn! Cum un semn poate fi şi faptul că fostul nostru coleg, actualmente independent, fotoreporterul Ioan Emilian (Bebe) Istrate a semnat miercuri, la Chişinău, alături de zeci de personalităţi ale spaţiului moldovean şi românesc, declaraţia comună de constituire a Consiliului Unirii. Prin aceasta, se cere recunoaşterea de către politicienii de pe ambele maluri ale Prutului a dreptului românilor de a fi din nou împreună, într-un singur stat, scriu Timpul.md şi Union.md. Consiliul Unirii este o organizaţie de larg consens naţional, care îşi propune să continue efortul Consiliului Naţional al Unirii, fondat la 1 decembrie 1991, ca act de voinţă al unui grup de parlamentari de la Chişinău şi Bucureşti, şi care se declară deschis persoanelor fizice, partidelor politice, asociaţiilor, fundaţiilor şi altor entităţi ale societăţii din întreg spaţiul românesc de pe ambele maluri ale Prutului, precum şi din comunităţile româneşti existente în toată lumea. Consiliul Unirii va promova ideea unităţii naţionale româneşti şi va depune eforturi pentru a convinge guvernanţii de la Chişinău, de la Bucureşti şi factorii politici decidenţi din Vest că această unitate românească înglobează şi interesele strategice ale lumii euroatlantice”, punctează declaraţia. Anul 2012 este un an simbol – se împlinesc 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus. "Noi, cei care pledăm pentru revenirea teritoriilor istorice româneşti la Patria-mamă România, vrem să le redăm conaţionalilor încrederea că viaţa lor, împreună cu fraţii români, va fi una bună, sigură, iar copiii lor vor avea un viitor demn. Unirea trebuie să fie opera noastră, în baza voinţei românilor şi a Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova", se mai arată în declaraţie. Alături de reşiţeanul nostru, Declaraţia a mai fost semnată, printre alţii, de: Mircea Druc, membru-fondator şi preşedintele CNU-CNR (Chişinău-Bucureşti 1991- 1992), fondat la 1 decembrie 1991, ca act de voinţă a unui grup de parlamentari de la Chişinău şi Bucureşti; Ilie Ilaşcu, ex-deputat în Parlamentele de la Chişinău şi Bucureşti, ex-deţiniut al regimului separatist de la Tiraspol; Alexandru Moşanu, membru de onoare al Academiei Române, preşedintele Parlamentului care a proclamat Independenţa, redactor-şef-fondator al revistei de istorie şi cultură ”Destin Românesc”, Republica Moldova; Val Butnaru, publicist, scriitor, director al portalului www.union.md, Republica Moldova.

Un analist politic specializat în descifrarea „Estului” spunea, la un moment dat, că dacă Rusia ar vrea să facă României un mare rău, ca reacţie la declaraţiile belicoase de la Cotroceni în ultimii cinci ani şi la înţepăturile de ţînţar aşezat pe gîtul unui elefant, atunci ar forţa unirea Republicii Moldova cu România! Rezultatul ar fi: un spaţiu geo-politic fluid şi instabil, o crevasă economică şi socială între Europa şi Caucaz! Cum politica externă comună a Uniunii Europene este doar o colecţie de ambiţii şi frustrări naţionale, nimeni şi nimic nu ar împiedica acest gest istoric. Planul Rusiei se bazează pe refuzul unirii, atît din partea Chişinăului – unde aproape 60% dintre cetăţeni regretă destrămarea Uniunii Sovietice -, dar şi al Bucureştiului – acolo unde curajul politic şi ambiţia gesturilor cu adervărat istorice rămîne undeva în nădragi! Surpriza „regizorilor” ar fi cu adevărat mare dacă doi lideri politici de pe cele două maluri ale Prutului ar hotărî, peste noapte, acest gest, singurul, de altfel, care ar putea rescrie, reparatoriu, noua istorie a României Mari, cu o importanţă geo-strategică uriaşă în acest spaţiu vecin cu fluida şi imprevizibila Ukraină! Recent, Evgheni Şevciuk, noul lider transnistrean, susţinte că Unirea dintre România şi Republica Moldova este ireversibilă. Şevciuk afirmă că anumite cercuri de la Moscova sînt dispuse să facă concesii Chişinăului, în problema transnistreană, pentru a stopa „procesul de reunificare a Moldovei cu România”. Declaraţia a fost făcută la Moscova, în cadrul unei conferinţe internaţionale, transmite 24h.md. "Aceştia, din păcate se înşală, deoarece şi administraţia de la Bucureşti, şi cea de la Chişinău acţionează în prezent de pe poziţiile unionismului camuflat, iar Moldova deja este ancorată serios în sfera de influenţă a României”, a declarat Evgheni Şevciuk, în cadrul conferinţei la Moscova. Acum, grupul Actiunea-2012, o alianţă care reuneşte mai mult de 30 de ONG-uri din România, spune că independenţa Republicii Moldova ar trebui sacrificată în numele reunificării. Unificarea este subiect TABU la Chişinău şi în dreapta politică, în timp ce stînga comunistă cîştigă masiv capital electoral pe această temă!

Iniţiativa de mîine a guvernelor celor două state româneşti nu este privită cu ochi buni de opozanţii ideii unioniste. Deşi executivul de la Bucureşti a mai participat la şedinţe comune cu guvernele din Ungaria şi Bulgaria, întîlnirea de la Iaşi este tratată cu suspiciune de Moscova şi slugile ei din capitala Republicii Moldova. Mai ales că are loc în 2012, cînd se împlinesc 200 de ani de la momentul în care Imperiul Ţarist a rupt Basarabia din teritoriul Moldovei, moment tratat cu isterie în presa moscovită, care invocă “pericolul” reunificării românilor de pe ambele maluri ale Prutului. În acest timp, rusofilii de la Chişinău ameninţă cu trecerea la acţiuni radicale, în contextul amplificării mişcărilor de protest faţă de guvernul Filat şi blocajului politic din Parlament, în privinţa alegerii preşedintelui. Partidul Social Democrat din Moldova, condus de rusofilul Victor Şelin - stăpînul absolut al cinematografelor! - declară că "din Guvernul Republicii Moldova, cei mai mulţi sînt cetăţeni români, care au dat jurământ de a servi intereselor statului vecin, un stat ostil. În aceste condiţii, şedinţa comună a Guvernului Republicii Moldova şi România, constituie o ameninţare la adresa securităţii naţionale în Republica Moldova şi este un afront la statutul suveran al instituţiilor statale din ţară”.
“Partidul Social Democrat din Moldova declară că, în cazul desfăşurării şedinţei comune a Guvernului Republicii Moldova şi Guvernul din România, la Iaşi, vom lua măsuri pentru a interzice intrarea în Republica Moldova a cetăţenilor români care au participat la această şedinţă, precum şi anularea tuturor deciziilor aprobate, incompatibile cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova”, ameninţă partidul lui Şelin.

Pe de altă parte, România nu are nici forţa economică şi nici INTELECTUALĂ de a se uni cu Republica Moldova. Să fie, oare o nouă intenţie electorală a lui Traian Băsescu, "prin referendum", că tot se pricepe la manevra asta, fapt ce i-ar şterge toate păcatele, de la flotă la dezastrul naţional? Strict legal este posibil, dacă acolo şi aici, au loc referendumuri, iar rezultatul iese 50 % plus unu. Pînă acum, societatea civilă nu a făcut nimic în acest sens, nu a avut o poziţie unică, cetăţenii par neinteresaţi de subiect, iar politicienii privesc acest gest istoric ca pe un cartof încins! Ar mai fi ceva... Dacă Preşedintele e agent de influenţă rus care, din cînd în cînd, mai pune gaz pe foc în relaţia României cu Rusia, via Republica Moldova? Sau, poate fi doar "român verde"? Eu cred că puţin din fiecare!

2 comentarii:

  1. interesant,mai ales ultima ideie, insa este putin probabil, altfel n-ar avea sens instalatiile de la deveselu.este putin probabil ca ele sa fie un cal troian. inactiunile tradeza imposibilitatea sau impotenta deci este raul mai rau.germanii au platit foarte scump pentru unire dar au facuto.miscarea cu cetateniile pentru moldoveni este foarte buna si ea cred ca va darezultate pe viitor daca va fi folosita inteligent.

    RăspundețiȘtergere
  2. Viitorul e deschis... si e facut de Oameni Mari! Cei doi de mai sus mai au inca sa ne demonstreze ca Sunt Capabili sa construiasca un Viitor Frumos pentru tarile lor! Oricum, initiativa e de apreciat! Numai bine

    RăspundețiȘtergere