NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

vineri, 16 martie 2012

TIMOFTI, NOUL PREŞEDINTE AL REPUBLICII MOLDOVA

Nu, nu este vorba despre simpaticul amic de la ProTv, sport, Nicu Timofti, ci de judecătorul Nicolae Timofti, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii. "Integrarea europeană a Republicii Moldova trebuie să devină o idee care să unească societatea Republicii Moldova, care în prezent este divizată pe criterii politice, etnice şi culturale, a declarat, în plenul parlamentului de la Chişinău, candidatul la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Referindu-se la politica externă a Republicii Moldova, el a mai spus că trebuie să fie una echilibrată, iar Republica Moldova să devină un cap de pod care să lege Vestul de Estul Europei. "Politica externă echilibrată şi eficientă trebuie să devină cartea de vizită care ne va ajuta să deschidem toate uşile", a declarat Nicolae Timofti. În privinţa reglementării conflictului transnistrean, el s-a pronunţat în favoarea soluţionării acestuia pe cale paşnică, în cadrul formatului de negocieri 5+2. Nicolae Timofti a accentuat şi inadmisibilitatea prezenţei militare străine (ruse) pe teritoriul Republicii Moldova şi s-a pronunţat în favoarea transformării misiunii de pacificare de pe Nistru într-o misiune civilă sub mandat internaţional.

Biroul Permanent a decis, joi seara, ca şedinţa specială a Parlamentului Republicii Moldova pentru alegerea preşedintelui să aibă loc la ora 08.00, după ce anterior, preşedintele parlamentului Marian Lupu anunţase că aceasta se va desfăşura la ora 15.00. Modificarea orei are loc în contextul în care comuniştii au anunţat proteste de amploare în centrul Chişinăului, începînd de astăzi de la prînz pînă spre miezul nopţii, iar presa de la Chişinău, maestră în lansat zvonuri şi dezinformări, a vehiculat posibilitatea unor ciocniri cu poliţia. În acelaşi timp, un grup de foşti poliţişti a anunţat că va organiza o contramanifestaţie în sprijinul Alianţei pentru Integrare Europeană. Marian Lupu, interimarul la Cotroceniul lor, de pe malul Bîcului, vorbeşte despre o posibilă nouă scindare a Comuniştilor. Unicul candidat la funcţia supremă în stat este Nicolae Timofti, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, propus de Alianţa pentru Integrare Europeană. Pentru susţinerea acestei candidaturi s-au pronunţat oficial 59 de deputaţi,evident reprezentanţii în Parlament ai Alianţei pentru Integrare Europeană şi deputatul independent, fost PLDM, Mihai Godea. Pentru a fi desemnat preşedinte, Nicolae Timofti trebuie să fie votat de minim 61 de deputaţi. Din informaţiile pe care le am, la ora la care scriu acest text, Igor Dodon, un alt personaj care a cochetat cu funcţia supremă în stat, a anunţat că grupul socialiştilor va vota în favoarea propunerii AIE. În aceste condiţii, Timofti obţine 62 de voturi şi este noul preşedinte al Republicii Moldova!

Criza politică durează de aproape trei ani şi a fost determinată de eşecurile repetate în alegerea preşedintelui ţării. Un semn de slăbiciune al Alianţei pentru Integrare Europeană, divizată de interese economice, de partid, şi de lupta pentru putere şi influenţă care nu i-a oferit posibilitatea să anihileze duşmanul comun, Partidul Comuniştilor. Şase tentative de alegere a şefului statului, toate eşuate, în această perioadă! Judecătorul Nicolae Timofti, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, propus de AIE, reprezintă o soluţie de consens a celor trei partide din Alianţă, după ce mai multe tentative de a-l alege pe liderul Partidului Democrat, actualul preşedinte al parlamentului şi şef interimar al statului, Marian Lupu, au eşuat. Decizia de a propune un candidat apolitic a fost luată şi după ce Alianţa anunţase organizarea unui referendum constituţional pentru simplificarea procedurii de alegere a preşedintelui, dar a renunţat la scurt timp după ce iniţiativa a fost criticată de opoziţie şi reprezentanţi ai societăţii civile, existînd pericolul ca referendumul să eşueze, aşa cum s-a mai întîmplat o dată, în septembrie 2010.

Alegerea preşedintelui are loc în contextul unor neînţelegeri tot mai vizibile în interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană, semnalate de observatori şi presa de la Chişinău. Premierul Vladimir Filat, care a visat la un moment dat la puterea absolută prin transformarea Republicii Moldova în Republică prezidenţială, în care el să deţină şi funcţia de preşedinte şi cea de premier, a declarat în repetate rînduri că doreşte remanieri guvernamentale, ceea ce a provocat nemulţumirea partenerilor din Alianţă. În acelaşi timp, Partidul Liberal rămîne fără funcţia de preşedinte al parlamentului, care urma să-i revină dacă Marian Lupu era ales şef al statului. De altfel, liderul liberalilor Mihai Ghimpu chiar şi-a acuzat partenerii de alianţă de trădare. Nu ştiu să va spun dacă PL a rămas şi fără piaţa din Chişinău, pe care o disputa aprins cu PLDM!

Comuniştii, ca orice opoziţie respectabilă, protestează, mitingesc şi cer dizolvarea parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate. PCRM consideră că parlamentul funcţionează ilegal deoarece nu a reuşit pînă acum să-l aleagă pe şeful statului şi au depus o cerere la procuratură în care îi acuză pe deputaţi şi în special pe Marian Lupu de uzurpare a puterii în stat. Comuniştii vor protesta astăzi, în centrul Chişinăului. Guvernul a anunţat măsuri sporite de securitate, iar un canal de televiziune apropiat comuniştilor a anunţat că Vlad Filat şi Marian Lupu s-ar pregăti să fugă în România. Şi încă nu s-a terminat "jinul din butii"!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu