NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

vineri, 6 ianuarie 2012

103 jurnalisti au fost ucisi in lume in anul 2011

103 jurnalişti au fost ucişi, pe parcursul anului trecut, în intreaga lume, în timp ce îşi făceau meseria, arată datele prezentate de Institutul Internaţional al Presei, cu sediul la Viena, potrivit AFP, citat de HOTNEWS.RO. "Cu 36 de jurnalişti ucişi, America Latină este cea mai periculoasă regiune din lume", spun reprezentanţii Institutului Internaţional al Presei. Mexicul este cea mai riscantă ţară, cu 10 jurnalişti omorîţi în 2011, pe locul al doilea fiind Iraq - cu 9 jurnalişti ucişi. Orientul Mijlociu ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai periculoase regiuni din lume, 21 de jurnalişti pierzîndu-şi viaţa aici, inclusiv pe fondul revoltelor din lumea arabă. Şi în Africa de Nord, 8 jurnalişti au fost ucişi, pe fondul revoltelor din "Primavara arabă". 17 jurnalişti si-au pierdut viaţa în Asia - cele mai periculoase ţări fiind Pakistan (6 victime) şi Filipine (4 victime). "Din nefericire, probabilitatea ca vinovaţii pentru aceste crime să fie aduşi în faţa justiţiei este zero", spun reprezentanţii Institutului Internaţional al Presei.

Anul 2009 rămîne cel mai "negru" la acest capitol, cu 110 jurnalişti morţi în timp ce îşi făceau meseria, iar anul 2011 este pe locul al doilea. În 2001 spre exemplu, numărul jurnaliştilor ucişi a fost de 55. În plus, în anul 2011, un număr de 40 de ţări figurează drept foarte periculoase, un record pentru ultimul deceniu, în condiţiile în care, în trecut, pe această listă se înscriau doar 19 ţări, mai scrie Hotnews.ro.

Cu toate acestea, evoluția evenimentelor care au alcătuit agenda ultimilor ani a impus în mass media ca, pe lîngă acuratețea și credibilitatea informațiilor prezentate, viteza de reacție să fie unul dintre criteriile care valorizează relatarea unui eveniment. Jurnalismul de tip breaking-news a devenit astfel o prezență constantă în programele specializate, iar mijloacele tehnice accesibile în prezent fac posibilă relatarea de la un eveniment sau altul aproape fără nici o opreliște. În aceste condiții, pentru Radio România – care este, fără îndoială, una dintre cele mai puternice corporații media românești – coagularea unui corp profesional de elită, specializat pentru acoperirea națională a evenimentelor deosebite, este un deziderat nu doar realizabil, ci și pe deplin justificat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu