NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

duminică, 4 ianuarie 2009

GAZUL DIN GAZA


Sîmbătă spre duminică noaptea, adică 3 spre 4 ianuarie, am asistat, în direct, la a doua fază a conflictului israeliano-palestinian din Gaza: invazia terestră, anunţată cu momentul deschiderii frontierei de la Rafah pentru cetăţenii străini. Deşi a difuzat o „ediţie specială”, Antena 3 a tratat subiectul mai mult amatoristic, trimisul special al postului la frontiera cu Gaza fiind mai mult decît depăşit de situaţie, în tragismul evenimentelor reuşind să stîrnească hohote de rîs prin „ciudăţeniile” debitate: „... israelienii au nişte arme speciale care aruncă instalaţii luminoase...” Se referea la proiectile de iluminare trase de orice armată din lume, pe timp de noapte, cu aruncătoarele de pe blindate sau tancuri!

Am schimbat canalul. Rău am făcut! Realitatea tv seamănă, uneori, cu o televiziune bolnavă de nervi. Adelin Petrişor, aflat într-o postură curioasă, altfel decît îl cunosc: în spatele mesei, şi nu în linia întîi, comentînd transmisiunile lui Cristi Zărescu şi informaţiile venite în flux, corectînd cu delicateţe inexactităţile şi afirmaţiile politice ale fostei senatoare liberale Norica Nicolai, cîndva în comisia de apărare, şi încercînd să facă faţă tonului obraznic, gargarisit şi tîmp al Cristinei Şincai.

Cea mai enervantă invazie la care eu am asistat! Domnişoara Şincai, „fac-totum”-ul emisiunii Fabrica a stricat o ediţie specială care prin prezenţa lui Adelin şi liu Jabar avea o garanţie în ceea ce priveşte calitatea informaţiilor. Obsedată de propria voce, turuind miliarde de tîmpenii pe minut, fătuca are impresia că ştie tot şi că se pricepe la tot. O bănuiam demult de prostie, dar asaltul din Gaza mi-a confirmat bănuiala. O logoree de neoprit s-a revărsat valuri (ca şi în alte dăţi! Specificul duduiei!) asupra invitaţilor întrerupţi de zeci de ori. A întrerupt de atîtea ori, a debitat prostii cu carul, a revenit la subiecte logice, repeta obsesiv întrebarea dacă Israelul va avea de suferit sancţiuni din partea comunităţii internaţionale, încît, la un moment dat, nu am mai ştiut dacă vorbeşte despre Fîşia Gaza sau despre întreruperea furnizării gazelor spre Ukraina. Oricum, ambele subiecte departe de puterea ei de a înţelege! Pe ecran, rualu imagini de tot felul. Trupele israeliene regulate, speciale şi din rezervişti, fie aşteptau să intre în luptă (vezi foto blog!), fie erau în formaţie gata să pătrundă în dispozitiv, sau, FS erau demult în Gaza! Postul mai transmitea imagini de la punctul de frontieră Rafah şi... cu militari români în Iraq! Nici o legătură cu Gaza, pentru liniştea celor de acasă, dar, probabil că dădeau bine în cadru! Adelin Petrişor a fost, încă o dată, un erou!

Spectacolul războiului trăit prin procură a continuat duminică. Postul cu pricina găzduieşte, în direct, un medic palestinian din Gaza City care povesteşte că de zeci de ore stă în spitalul central, lipsit de facilităţi, medicamente şi materiale medicale, încercînd să-i ajute pe răniţii din explozii. Întrebarea „cheie” vine de la francofona postului, Laura Chiriac: „Reuters transmite că în acest moment a fost bombardat un mall în centrul oraşului, ce puteţi spune?” Doctorul, cu mult bun simţ, în ciuda tensiunii crescute, îi repetă jurnalistei că stă de zeci de ore închis în spital şi nu poate să spună ce se întîmplă în diverse locuri din oraş. Guguştiuca Şincai revine pe la ora 15 cu ştiinţa că în Gaza se află mai mulţe zeci de cetăţeni români. Într-o avalanşă de cuvinte inutile îl întreabă pe Iulian Chifu, invitat în platou: „Ce fac românii noştri acolo”? Omul, rămîne siderat neştiind dacă guguştiuca glumeşte sau e chiar proastă foc! Românii din Gaza sînt familii mixte, românce căsătorite cu palestinieni, copiii acestora etc.

Cu, sau fără, pupezele de la Realitatea Tv şi indiferent de partea cui va fi victoria, cert este că Fîşia Gaza se va întoarce în evul mediu.

Un comentariu: