NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

marți, 23 noiembrie 2010

UN VOT PENTRU MOLDOVA!


Duminică, Moldova votează. Pentru a cîta oară? Alegerile parlamentare din Republica Moldova ar putea fi o şansă pentru Europa Occidentală de a-şi extinde valorile spre est, învăţînd din propriile greşeli pe care le-a făcut în fostele ţări sovietice precum Georgia şi Ucraina. Sau, foarte simplu, o şansă de a se ţine de cuvînt cu toate promisiunile şi vorbele mari rostite imediat după 7 aprilie 2009! În caz contrar, alegerile ar putea declanşa o nouă revoluţie populară, datorită tinerei generaţii nerăbdătoare să clintească imobilismul de la Chişinău, precum cea de la 7 aprilie 2009. Sau, mai rău, dacă ar fi să-l credem pe Vladimir Putin (şi nu am nici un motiv să nu-l cred!), există şi varianta unui nou Kîrgîzstan!

În aprilie 2009, o mulţime de tineri protestatari au luat cu asalt clădirea Parlamentului, scandînd lozinci anti-comuniste şi fluturînd steaguri ale UE. Ei ar putea s-o repete în această duminică, dacă lucrurile nu vor merge după placul lor. După ce am revenit acasă, m-am întîlnit deseori cu tineri moldoveni. Ei vor standarde europene de viaţă implementate în republica Moldova. "Sîntem sătui şi obosiţi de comunism", spun ei. Cînd comuniştii au cîştigat aproximativ 50 la sută din voturi în aprilie 2009, informaţia s-a răspîndit rapid, şi studenţii au ieşit în stradă. A fost o revoltă a unei întegi generaţii! Trebuie să fim foarte corecţi: Indiferent cine va ajunge la putere în Republica Moldova, nu va putea imediat să facă din ţara un paradis economic. Realitatea e că, oricine ajunge la putere, după alegeri se va confrunta cu o situaţie foarte dificilă, dar cu ajutorul promis de UE şi de vecinii săi, ţara ar putea să arate mai europeană!

Nu vreau să fac nici o referire la partidele politice din Moldova. Nici dacă ar trebui, sau nu să fie reformate. Nici dacă Mişcarea DA ar fi trebuit să fie mai activă. Nici cît de implicate sînt serviciile secrete din Ukraina, România, Ungaria şi, evident, Rusia în viaţa politică moldavă. Vreau doar să spun că duminică, Moldova dă încă un test important. O ţară mică are nevoie de o politică externă mare. Dar, o politică externă mare, în acest spaţiu, nu se poate construi fără valori democratice şi europene. Occidentul ar trebui să susţină mai activ dorinţa de schimbare a socitetăţii moldoveneşti, a modului de viaţă, exercitînd presiuni asupra liderilor politici pentru a-şi îmbunătăţi calităţile de conducere. O politică pentru oameni!, asta mi-aş dori să văd la Chişinău!

Pentru asta, primul pas este cabina de vot. Votul fiecăruia contează. Şi din ţară, dar şi din afara Moldovei. Studenţii, oriunde se vor afla ei duminică, ar trebui să ofere un vot. Un vot pentru Moldova!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu