NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

marți, 15 februarie 2011

FORMUZAL, ÎNCREMENIREA ÎN PROIECT, MOLDOVA ŞI RADIO TOMBUKTU

Cam lung titlul, dar nu am găsit altă rimă! Pentru că, rar am întîlnit atîta contradicţie în gesturi. Să o iau cu ghinişorul...

Unimedia scria iwri că Mişcarea "Novaia Găgăuzia" va fi de acum încolo partid politic şi se va denumi "Edinîi Bugeac" sau, în traducere, "Bugeacul Unit". Partidul "Edinîi Bugeac" va avea orientare de stînga şi o poziţie oficială pro-rusească! În martie va avea loc primul Consiliu de partid, în cadrul căruia va avea loc alegerea preşedintelui formaţiunii politice. Obiectivul declarat al noului partid format este reprezentarea intereselor găgăuzilor şi bulgarilor în Legislativul de la Chişinău. "Novaia Găgăuzia" a pledat anterior pentru acordarea limbii ruse statut de a doua limbă de stat în Găgăuzia. În prezent , "Novaia Găgăuzia" are 16 mii de membri. Liderul mişcării este primarul oraşului Comrat, Nicolae Dudoglo, contracandidatul lui Mihail Formuzal în alegerile başkanului Găgăuziei. Asta da mişcare politică de viitor, venită cam tardiv de tărziu din partea lui Dudoglo. Dar, constat că respectă un tipar, cel al "Edinîi"! O fi ceva? Habar nu am.

Cert este că, ministrul moldovean de externe, Iurie Leancă, un diplomat cu mare experienţă, spune cu subiect şi predicat, într-un interviu, că e timpul ca Traian Băsescu să mai renunţe la placa aia stricată cu alipirea Moldovei la "pachetul Balcanilor de Vest". Pentru Moldova, cel mai bun lucru este acum Parteneriatul Estic! Acest lucru a fost susţinut pe tot parcursul anului trecut de reprezentantul UE la Chişinău, Kalman Miszei. Eu am scris săptămîna trecută de acest subiect, iar informaţiile din teritoriu, de la firul ierbii, sînt pe acest "şenal"! Din păcate, habar nu am dacă decidenţii politici au decis să nu mai asculte nici un singur raport al "societăţii civile" şi nu numai, şi să facă doar cum îi duce tărtăcuţa. Şi nu prea îi duce, cînd e vorba de politică "naţională"!!!

Partea haioasă e că, după ce timp de un an de zile Radio România şi-a exprimat intenţia de a deschide o subredaţie la Chişinău, un radio african vine şi-şi face loc, perfid, pe piaţa media lui Gorincioi: Radio Tombuktu. În 2010, intrarea Radio România pe piaţa moldavă s-a blocat în momentul în care deputatul liberal Bodrug şi-a exprimat dorinţa de a retransmite emisiunile postului şi chiar de a realiza o parte din producţia autohtonă. Se zvonea atunci că banii ar venii de la Românii de pretutindeni, conduşi de Eugen Tomac, etc. O întreagă îmbîrligătură pe care Doamna Maria Ţoghină, PDG al SRR a refuzat-o din start! Radio România şi-a cîştigat, în ultimii ani, prestigiul de post neafiliat politic, echidistant, imparţial, corect, profesionist! Ori, să dai un astfel de instrument media pe mîna unuia ca Bodrug era ca şi cum ai face pe faţă politica Partidului Liberal, iar anul viitor, în 2012, politica PDL în Republica Moldova cunoscută drept "maşina de voturi portocalii"! Zona este deosebit de sensibilă, iar Dudoglo şi-a făcut partid, Klimenko spune că ruşii ar cere emigrarea, iar alegerile prezidenţiale din Transnistria ar avea "marfă electorală" consistentă!

Iată, însă, că Bodrug se reorientează. După ce a pus pe picioare portalul arena.md, împreună cu Bodişteanu, care este şi preşedintele asociaţiei importatorilor de patrol din Moldova, unii spun că are chiar legături cu exploatările de gaz din Sudul republicii (vă amintiţi de entuziasmul cu care s-a scos sîrma ghimpată!!!) şi chiar este proprietarul Eu TV şi Alt TV, care retransmite B1TV la Chişinău, au angajat o vedetă de televiziune să preia managementul retransmisiei postului de radio din Tombuktu, Afrika! Se spune "că chiar" PDG-ul postului mamă va merge săptămîna asta la Chişinău pentru a discuta cu echipa politicianului liberal Bodrug, detaliile. După cum arată echipa afrikană, aş îndrăzni să cred că e implicată armata - după modelul Egipt! -, dar că nici fostul preşedinte interimar nu este străin de aceste manevre. Şi totul se întîmplă tocmai cînd Lupu pierde teren în faţa Doamnei Natalia Gherman, viceministrul afacerilor externe, fiica fostului preşedinte Mircea Snegur, ne-angajată politic, propusă de "societatea civilă" ca viitor preşedinte al Moldovei, în locul lui Marian Lupu, neagreat nici de PCRM şi nici de PLDM. De altfel, cele două partide au avut consultări şi, se pare, au agreat varianta Gherman! Şi o guvernare PLDM-PCRM ar fi posibilă, dacă PCRM rămîne la ideea de a gestiona doar mi nisterele sociale. Şi nici Bruxellul nu s-ar opune unei soluţii care ar aduce stabilitatea politică! PLDM ar susţine şi candidatura lui Dodon la primăria Chişinău, dacă şi PCRM ar susţine acţiunile lui Filat împotzriva lui Plohotniuc, care au şi debutat cu epurarea oamenilor magnatului PDM din vămi! Pe acest fundal, PL se dă legat pe mîna lui Bodrug! Mare nenorocire! Cît despre România...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu