NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

sâmbătă, 13 august 2011

AIE BÎZÎIE RĂU LA URECHEA RUSIEI UNITE

Mă uit ca bou la tot ce se întîmplă în Moldova, oarecum mai detaşat după ce am fost "pasat" de oamenii de bine care doresc un viitor luminos etc, etc. Să mă ia dracu pe mine dacă înţeleg de ce a pierdut PCRM-ul alegerile? Şi dacă-mi aduc aminte de ziua de 9 mai 2010, cînd la Memorial au fost peste 200.000 de oameni, indiferent ce vor spune „agenţiile independente”! PCRM este singurul partid serios de la Chişinău! Să mă explic:

La nivelul Alianţei pentru Integrare Europeană, niciodată lucrurile nu au mers bine. Cînd era bătrînul Urechean pe acolo, îi mai îmbrobodea, îi mai tempera, împăciuitor, dar "degrabă profitoriu", cum ar spune cronicarul. Dovadă şi postul călduţ de la Curtea de Conturi care, dacă peste Moldova nu vine un tsunami japonez, îi asigură o bătrîneţe liniştită şi o înmormîntare cu afet de tun şi salve! Primul preşedinte post-comunist, românul liberal Mihai Ghimpu, după ce şi-a exercitat mandatul cu curaj şi demnitate, a hotărît să tracă în spatele "generaţiei pragmatice". Astăzi, liberalismul pe unde scurte şi românismul "trade and fairy" produc "bani pentru partid" după metoda băsesciană deja brevetată în România, iar Mihai Ghimpu se mai regăseşte, doar ca principal susţinător al lui Marian Lupu, actualul preşedinte interimar. Sigur, statura îl recomandă pentru această demnitate, chiar şi pregătirea politică, mai are probleme doar cu aliaţii de guvernare care nu înţeleg să renunţe la "pohta ce-au pohtit" de dragul liderului (formal!) al Democraţilor moldoveni, apropiaţi de PSD-ul românesc. Scriam încă de anul trecut că bătrînul vulpoi politic Diacov pregăteşte un nou lider în prsoana magnatului Vlad Plahotniuc. Astăzi, după ce previziunile s-au adeverit, sînt voci care spun tare că Plahotniuc şi-ar dori şi funcţia de preşedinte de republică. Acuma, ar trebui să fiu jegos să-l acuz pe omul de afaceri de mai ştiu eu ce, de vreme ce primul ministru, liderul PLDM, Vlad Filat nu face nici un secret din faptul că ar dori să fie liderul unei republici prezidenţiale în care să fie şi premier şi preşedinte. Poate chiar să conducă precum la propria firmă, la discreţie, fără să dea socoteală Cabinetului, sau Parlamentului, sau cetăţenilor. Dorinţa de putere şi de înavuţire a lui Filat este atît de mare, încît gesturile pe care le face sînt greu controlabile. Precum „dialogul” cu Başkanul găgăuz… Aştept momentul în care îl vor lăsa nervii!

Pe partea stîngă, a opoziţiei, noul lider al PCRM va fi, cu siguranţă, Iurie Muntean! El aduce partidului acel front revoluţionar pierdut în perioada regimului Voronin! Fost sportiv de performanţă, charismatic, bun vorbitor şi ataşat de analiza economică, Iurie Muntean poate duce PCRM în VIITORUL guvern al Moldovei, construit în mintea lui Vlad Filat ca o alianţă între PLDM şi PCRM pentru a da lovitura de graţie trioului democrat Plahotniuc-Diacov-Lupu, în următoarea perioadă, sau după alegerile anticipate ce vor avea loc probabil, pentru a treia oară! Citiţi Kommersant şi veţi vedea despre ce vorbesc! Sigur, Iura va avea nevoie de marketing! Onestitatea nu duce la nimic! Îmi amintesc o dispută între Stalin şi Troţki. Ultimul îi reporşa gruzinului că a profitat de boala lui Lenin pentru a ajunge la putetre, iar Stalin i-a răspuns revoluţionarului de profesie că DA, ca să nu profite Troţki de moarte sa! Cred că Muntean NU profită de „moartea” lui Voronin, dar este mai îndreptăţit decît Dodon, care a stat, pînă acum, să vadă în ce parte curg apele! Muntean este tînăr, hotărît şi experimentat. Poate să se desprindă de arhitectura clasică, comunistă, şi să fie o surpriză plăcută electoratului comunist din Moldova! Eu pariez pe Muntean ca lider!

Şi dacă aveţi creier, şi muşchi, îmi veţi da dreptate!

În stînga Nistrului, agitaţie mare odată cu apropiatele alegeri din republica separatistă. Să ne înţelegem, nu am nimic cu dorinţa de auto-guvernare, dar chiar şi dictaturile au democraţia lor! Iar Igor Smirnov, care de patru mandate împărăţeşte peste limba de pămînt dintre Moldova şi Ukraina nu se dă dus, în ciuda retragerii totale a sprijinului de către tandemul Medvedev-Putin! Citesc în presă că opoziţia de la Tiraspol, care îl susţine pe candidatul la alegerile prezidenţiale din decembrie, Anatolie Kaminski, favoritul Moscovei, a iniţiat acţiuni „antiprezidenţiale” în raioanele regiunii transnistrene, menite să-l convingă pe "dinozaurul" separatist Smirnov să renunţe la o nouă candidatură, pentru un nou mandat, al cincilea! Potrivi dniester.ru, miliţia transnistreană a intervenit în forţă între tinerii, membri ai mişcării „Proriv”. Membrii organizaţiei „Proriv” au instalat corturi în mai multe localităţi ale regiunii, oferind trecătorilor publicaţii cu conţinut critic la adresa actualului lider, Igor Smirnov. „Proriv” face parte din partidul „Obnovlenie”, care a înaintat candidatura liderului formaţiunii, Anatolie Kaminski, la postul de preşedinte. Kaminski este susţinut direct de Moscova, mai exact, de partidul de guvernămînt „Edinnaia Rossia”, care îi oferă sprijin în campania electorală.

Transnistria este o regiune geografică din Republica Moldova situată pe malul stîng al rîului Nistru. Numele de Transnistria desemnează şi aşa-numita Republică Moldovenească Nistreană, regiune separatistă aflată de jure în componenţa Republicii Moldova. Autorităţile separatiste ale RMN controlează teritoriul Republicii Moldova aflate la est de rîul Nistru, cu excepţia a şase comune, precum şi municipiul Tighina şi două comune la vest de Nistru. Regiunea are o populaţie majoritar slavă, care se teme de reunificarea cu România. Populaţia regiunii la recensămîntul din 1989 era de 546.000 de locuitori. La recensămîntul din 2004, procentele de populaţie în fîşie arătau astfel: Moldoveni (Români): 32%; Ucrainieni: 29%; Ruşi: 30%; Bulgari, Găgăuzi, Evrei, Germani, Belarusi, Polonezi şi alţii: 8%. Transnistria are 147 localităţi dintre care: 1 municipiu, 9 oraşe, 69 comune şi 68 sate. Suprafaţa regiunii este de 3362,33 km², iar PIB-ul, de 1,182 miliarde USD, adică 3.030USD pe cap de locuitor.

În dreapta Nistrului, Partidul Democrat al lui Marian Lupu are, la rîndul său, relaţii strînse cu partidul premierului Putin! Ceea ce înseamnă că dacă Lupu rămîne preşedinte şi Kaminski reuşeşte să-l învingă pe Smirnov, Moscova va rămîne cu un ochi vigilent în Moldova, indiferent de direcţia pe care o va lua această ţărişoară. Să mă explic, scurt şi vulgar! "Cioroiul" Voronin a avut tupeul, demult, să respingă soluţionarea crizei Transnistriene şi să-l trimită pe Vladimir Putin înapoi, la Moscova, după ce acesta se pieptănase, parfumase şi spălase pe dinţi ca să vină la Chişinău. Afrontul a fost uriaş. Şi cum în zilele noastre nu mai poţi să dai buzna cu puşcociul pe străzi şi să-l razi pe micuţ de pe caldarîm, nici chiar la Chişinău, în mintea Omului de la Kremlin s-a născut dorinţa de răzbunare. Aşa l-a crescut pe Marian Lupu (l-au crescut bine!), dizidentul comunist care a creat o nouă stîngă în Republică. Lupu a fost preferatul lui Ghimpu pentru funcţia de preşedinte, pe care l-a avut alături la summit-ul CSI de la Chişinău. Ba, mai mult, Lupu s-a comportat ca un şef de stat, folosind reşedinţa oficială la întîlnirea cu Dimitri Medvedev! Ceea ce, nu-i puţin lucru! Sper că nu-şi imaginează nimeni că într-un spaţiu ex-sovietic un lider apare aşa, pur şi simplu, din neant, ca o "emanaţie" a unei revoluţii de conştiinţă, eventual! De aceea, Lupu avea nevoie de instrucţiuni de la sursă, mai ales în ceea ce priveşte răspunsul la obrăzniciile lui Filat. La fel cum Vlad Filat a apărut brusc ca om politic, şi deşi cuvintele îi porneau greu din gură, şi-a tras partid şi a făcut şi scoruri de pomină! Filat este, însă, un produs al altei "firme"... Şi el, tot după instrucţiuni la sursă, în timpul negocierilor, mai ales despre cît să cedeze în faţa lui Marian Lupu! Problema este acum, dacă obraznicul Filat va răsturna scenariile în care Marian Lupu, preşedinte, va ajunge la o înţelegere cu Anatolie Kaminski, preşedinte...

Marian Lupu este partenerul Edinaia Russia, partidul premierului-preşedinte Putin. Vladimir Putin. Agentul 001 al Noii Rusii, aflată, în mod firesc, într-un proces de consolidare a frontierelor, a vecinătăţilor, a intereselor şi puterii, după o perioadă de re-găsire a propriei identităţi, îl susţine deschis şi pe Kaminski, urmaşul fostului preşedinte al Sovietului Suprem de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, liderul celui mai influent partid - Obnovlenie. Este semnalul că Moscova s-a cam săturat de Igor Smirnov şi de gîndirea lui încremenită în perioada Războiului Rece. La fel ca în cazul lui Voronin, sînt convins că Kremlinul l-a "crescut" pe puternicul oligarh ca înlocuitor a lui Smirnov, la momentul potrivit. Iar Narîşkin a promis, la un moment dat, la Chişinău, un "avans al negocierilor în problema transnistriană". Evident, aceste negocieri vor avea loc la nivel de preşedinţi, între Marian Lupu şi Anatolie Kaminski, sub atenta "mediere" a Rusiei Unite, un partid cu un alt tip de gîndire, modern, adaptat rapid noului secol, al "informaţiilor calde". În aceste condiţii, încă premierul Vlad Filat şi, pe cale de consecinţă, AIE bîzîie rău în urechile Rusiei Unite.


Un comentariu:

  1. Problema e că tot aceste articol se bizuie pe păreri personale şi nu pe dovezi.
    Marian Lupu a devenit dizident în PCRM nu după refuzul lui Voronin de a accepta planul lui Putin, ci după evenimentele din aprilie 2009. Iar dacă Ghimpu îl susţine pe Lupu e fiindcă există o înţelegere între membri AIE, care a fost necesară pentru înfrîngerea comuniştilor, şi Ghimpu e tipul de om care respectă înţelegerile făcute. Cîtă vreme populaţia nu a votat cu peste 50% pentru Partidul Liberal şi nici nu sînt semne că o să o facă la viitoarele alegeri, Ghimpu înţelege că trebuie susţinuţi şi oameni care nu aparţin acestui partid.

    RăspundețiȘtergere