NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

sâmbătă, 8 august 2009

CINE SEAMĂNĂ VÎNT, CULEGE FURTUNĂ!


Ieri, ONU făcea constatările pe care le-am făcut demult în legătură cu Afganistanul: nuca tare milenară. Pentru că pe afgani poţi să-i supui fizic, dar mental, niciodată! Organizaţia Naţiunilor Unite şi-a exprimat preocuparea vineri în legătură cu dificultăţile mari cu care se confruntă personalul umanitar care lucrează în Afganistan, temîndu-se că situaţia din domeniul securităţii se va înrăutăţi şi mai mult odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale din 20 august, relatează AFP. „Cea mai mare problemă cu care se confruntă în prezent comunitatea din domeniul umanitar este de a nu putea accede într-o mare parte din ţară'', a explicat coordonatorul ONU în Afganistan, Robert Watkins, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva. Potrivit declaraţiilor lui Watkins, aproximativ 58 % din teritoriul afgan este considerat ca fiind de un nivel de risc ''de la mediu la extrem'' pentru personalul umanitar, comparativ cu doar 10 % în urmă cu doar un an. ''Acesta creşte constant din 2004. Sîntem în prezent într-un moment de vîrf şi sperăm că această situaţie nu va dura'', a insistat Watkins.

Violenţele din Afganistan au atins în ultimele săptămâni cote nemaiîntîlnite din 2001, cu două săptămîni înainte de alegerile prezidenţiale, ce au loc pentru a doua oară în istoria ţării. Un raport al ONU dat publicităţii vineri indica 1.000 de civili ucişi în primele şase luni ale anului, respectiv cu un sfert mai mult decît în aceeaşi perioadă a anului 2008. Watkins estimează că violenţele vor continua înainte şi, s-ar putea, şi după alegeri, după cum vor fi interpretate rezultatele scrutinului. Din cauza deteriorării situaţiei din domeniul securităţii, agenţiile umanitare ale ONU au fost nevoite să se adreseze organizaţiilor neguvernamentale pentru a-şi livra ajutorul alimentar către cele 7,2 milioane de persoane. Şi chiar aceste organizaţii neguvernamentale întîmpină ''dificultăţi'' şi trebuie ''să facă apel la organizaţiile afgane locale''. Consecinţa este că ONU ''are un control mai mic'' asupra modului în care este oferit acest ajutor, a recunoscut Watkins, estimînd că aceasta pune ONU într-o situaţie ''foarte jenantă'', dînd dreptate criticilor Organizaţiei mondiale! ONU este un organism ce trebuie reformat. Misiunile pe care le întreprinde ar putea fi executate mai rapid şi cu 40-60% mai ieftin de companiile din industria păcii!

Pe de altă parte, angajamentul Marii Britanii în Afganistan ar putea continua încă 30-40 de ani, a estimat viitorul comandant şef al armatei britanice, generalul David Richards, într-un interviu publicat astăzi în Times şi citat de AFP. „Rolul armatei britanice va evolua, dar procesul complet ar putea lua între 30 şi 40 de ani', a declarat generalul Richards, care îşi va prelua atribuţiile la sfîrşitul lunii august. În timp ce trupele britanice au fost angajate în Afganistan pe termen mediu, NATO nu are absolut nicio şansă să se retragă complet şi Marea Britanie îşi va juca rolul său în această ţară, a adăugat el, fără a completa că în cazul unei retrageri, Alianţa s-ar face de rîs! 9.100 de militari britanici sînt dislocaţi în prezent în cadrul Forţei internaţionale a NATO în Afganistan ISAF. În total, 195 de britanici au fost ucişi din 2001 în această ţară. România are în Afganistan peste 1000 de militari!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu