NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

vineri, 7 august 2009

WEEK-END DE FOC LA CHIŞINĂU


Se anunţă un week-end de foc pentru cele 4 partide ne-comuniste de la Chisinau care continuă să discute în vederea demarării negocierilor. Preşedintele PLDM, Vlad Filat, ne anunţa la ultima conferinţă de presă că luni, 10 august, va fi făcut anunţul cel mare, iar liderul PL, Mihai Ghimpu, ne-a asigurat acum 2 zile că discuţiile sînt finalizate în proporţie de 99,9%. Că discuţiile merg cu frîna de mînă trasă, pare din ce în ce mai evident. Se pare că preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, nu a reuşit să-i găsească pe cei 8 deputaţi comunişti care să voteze alături de Coaliţie la alegerea Preşedintelui Republicii Moldova! Pe de altă parte, Vlad Filat aducea în discuţie cuvîntul „şantaj”, fără să explice la ce şi la cine se referea. Să fie vorba de preluarea postului de prim-ministru, cu riscul de a fi scos din Parlament în cazul răsturnării guvernului? Analistul Oleg Cristal aminteşte astăzi, pe blogul său, că pe 3 februarie, în prima campanie electorală din acest an, PLDM a lansat programul de guvernare şi echipa viitorului guvern liberal-democrat. Un program complex, bine scris şi o echipă cu profesionişti. În calitate de prim-ministru PLDM îl propune pe liderul formaţiunii, Vlad Filat. Acum preşedintele PLDM spune că "are dreptul să aleagă şi alege funcţia de preşedinte al Parlamentului".
Cert este că aseară, departe de ochii presei, cei 4 lideri s-au întîlnit cu reprezentantul UE la Chişinău, Kalman Mizsei, şi cu reprezentanţii Băncii Mondiale şi FMI pentru a se asigura, probabil, de sprijinul acestor organisme financiare internaţionale în sprijinirea viitorului guvern.
De departe, însă, bomba vine de la Mark Tkaciuk, considerat eminenţa cenuşie în Partidul Comuniştilor. Domnia sa spune că, în şedinta fractiunii deputatilor Partidului Comunistilor, au discutat despre “susţinerea candidaturii coaliţiei de dreapta la funcţia de preşedinte al ţării.” Potrivit lui, o decizie finală va fi luată în cel mult două săptămîni, la şedinta Comitetului Central al PCRM. Pînă atunci, preşedintele Vladimir Voronin şi Mark Tkaciuk pleacă în vacanţă, la mare, lăsîndu-i la fiert, la foc mic, pe liderii celor 4 partide necomuniste de la Chişinău.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu