NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

marți, 13 decembrie 2011

FALAFEL DIN DEFICIT

Traian Băsescu a băgat România în chingile Pactului European, dar a dat o fugă la Ankara să se asigure că are un debuşeu şi un partener cu creştere economică solidă şi serioasă, în afara Uniunii Europene de care ţara noastră e prea dependentă. România şi Turcia vor coopera mai strîns în politica externă şi vor acţiona coordonat în acţiuni de securitate, în special în lupta anti-teroristă, a declarat la Ankara, preşedintele Traian Băsescu. Preşedintele României a semnat în acest sens un parteneriat strategic cu omologul său, de asemenea fiind stabilită extinderea cooperării economice. Trebuie menţionat că în ciuda aparenţelor, România este primul partener economic al Turciei în Balcani şi al doilea în regiunea Mării Negre, iar cele două ţări sînt partenere în cîteva proiecte strategice în domeniul energiei. El a mai spus ca, pe primele 9 luni ale anului, volumul schimburilor economice între România şi Turcia a depăşit 3,5 miliarde de euro. Şi ca să rămînă cabotin pînă la capăt, preşedintele Traian Băsescu a declarat după convorbirile avute cu omologul său turc, Abdullah Gül, că "România susţine fără rezerve aderarea Turciei la Uniunea Europeană", ca şi cum de asta are nevoie Turcia acum, iar spectaculoasa transformare în lider regional puternic nu se datorează tocmai poziţiei NON UE a Turciei!

Prezicători, astrologi, analişti din toată lumea dau deja buluc în paginile ziarelor, ca să ne "ghidoneze" prin meandrele concretului an în care vom intra peste cîteva zile. E bine de spus, chiar de la început, că e o pro blemă, pe cer, cu ceva "retrograd" şi dacă e retrograd e de nasoale!, că cică în anul 2012, pe 21 a doişpea, la 21 şi doişpe minute vine sfîrşitul lumii!, că Iranul - mai relaxat de anul electoral 2012 din Europa, Rusia şi SUA, îşi arată muşchii, inclusiv pe cei de la creier, că UE îşi numără cu mînuţa tremurîndă firfiricii de euro - pe care i-ar schimba urgent în mărci dacă nu ar urechea-o mămica Merkel- în timp ce înjură şi blestemă printre dinţi ziua în care s-a încurcat cu România şi Bulgaria!, că cele două Coreei vor bătaie dacă "Steaua sus răsare" la graniţă, că Rusia face gît, că NATO nu prea ştie ce face (nici măcar în Afganistan!), iar jandarmul mondial vede negru în faţa ochilor!

În tot acest amalgam de imagini, încercam la începutul acestui an, 2011, şi eu, o previziune mai modestă şi spuneam că pariez pe Turcia, al cărei model economic şi politic mă fac să cred că în 10 ani ţara va fi cel mai important actor politic din regiunea Mării Negre şi Orientului Mijlociu! Analiştii economici, citaţi de BBC, consideră că puterea economică se deplasează dinspre Vest spre Est, iar aceasta va duce la modificări în evoluţia economiei mondiale. Economist Intelligence Unit, amintea despre riscurile care nu ne lasă să doarmim şi acestea "ar trebui să vă ţină nedormiţi şi pe voi"! Creşterea economiei în ţările emergente, coincide cu slăbirea celei din Vest, în special în UE, şi va avea ca rezultat "un colaps al consensului, al modului în care sistemul monetar global va continua să evolueze" a spus Robert Ward, directorul EIU. Tensiunile vor rezulta în războiul valutelor, în care economiile importante se orienteză să devalorizeze propria valută pentru a creşte competitivitatea. Acest lucru face viaţa grea pentru ţările mici. Riscul ridicat de deflaţie în SUA, a dus la pornirea tiparniţei de bani. Un risc suplimetar vine şi din presiunea inflaţionistă care apare în China şi în alte ţări din Asia.

Pe acest fundal, deloc prietenos, ministrul de finanţe din Turcia, Mehmet Simsek, citat de AFP, a declarat că parlamentul de la Ankara a adoptat proiectul de buget care este axat pe continuarea austerităţii financiare şi menţinerea tendinţei de creştere. Turcia este ţara care a ieşit cel mai repede din criza globală, mondială, şi creşterea sa este exemplară! Bugetul pe 2011 prevedea, de exemplu, un deficit de circa 16,5 miliarde de euro, în contradicţie flagrantă cu recomandările FMI! Economia turcă a ieşit dintr-o gravă recesiune în ultimul trimestru al lui 2009, cu un PIB în creştere cu 6 la sută, după o contracţie de patru trimestre. Aceasta a progresat cu 5,5 la sută în cel de al treilea trimestru al lui 2010 în ritm anual, conform datelor oficiale. Este cel de al patrulea trimestru consecutiv de creştere. Creşterea a fost de 11,8 la sută în primul trimestru al lui 2010 şi de 10,2 la sută în cel de al doilea. Deci, creştere şi prosperitate PE DEFICIT! La aceste "detalii" economice am putea adăuga o radicalizare a discursului politicii externe, în special în relaţia cu Israelul, cu beneficii economice în zona Asiei Centrale. Turcia, ţară cu aproape 73 de milioane de locuitori şi a 17-a economie mondială, are una dintre cele mai mari rate de creştere din lume. Se pare că aceste cifre l-au trimis pe Băsescu la Ankara imediat după semnarea pactului cu diavolul, la Bruxelles!

Criza europeană, în ciuda baletului reuniunii de la Bruxelles, este cea care îi îngrijorează pe analiştii citaţi de BBC. "Dacă Spania se va prăbuşi, va fi o veste proastă nu doar pentru Europa, ci pentru întreaga lume" ceea ce ar duce la prăbuşirea zonei euro. "Dacă zona euro intră în colaps, cazul Lehman Brothers va arăta ca o reuniune la un ceai" , consideră Robert Ward.

România clamează un deficit de 0,3%, dar priveşte cu jind spre platourile cu rahat şi falafel din deficit bugetar. E clar, e din alt film!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu