NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

luni, 23 februarie 2009

סיירת



Motto: „Singurul lucru necesar pentru triumful răului este ca oamenii buni să nu facă nimic”!Edmund Burke (1729-1797)

Situaţia de securitate din România pare scăpată de sub control, în ultimele săptămîni. Dacă mai punem la socoteală şi violenţele, agresiunea şi ura la care sînt supuşi conaţionalii noştri din Italia, pot spune, fără să greşesc, că Statul Român se dovedeşte incapabil să-şi apere cetăţenii. Şi atunci, vine întrebarea, pe care probabil mulţi secui şi-o pun: la ce bun un asemenea stat? La modul ideal, modelul poate fi oferit de... Israel care din 1948 este supus unor presiuni uriaşe în ceea ce priveşte lupta pentru apărarea propriilor cetăţeni. Şi cred, fără să greşesc, că Israelul este un model de urmat atît în ceea ce priveşte organizarea unităţilor speciale, cît şi în ceea ce priveşte voinţa politică de a-şi proteja cetăţenii. În spaţiul ex-Yugoslav, Tigrii lui Arkan, şi în Ungaria, Garda Maghiară, au înţeles mai repede decît noi că dacă statul nu este capabil să-şi protejeze cetăţenii, o vor face singuri. Moartea handbalistului român Marian Cosma a dovedit că o colaborare între cele două organizaţii poate avea rezultate pozitive, tardive, din păcate, pentru „Păsărilă”!

Dar, mi se pare interesant de povestit, succint, ce au atît de „special” unităţile speciale ale structurilor de forţă israeliene. Unităţile de forţe speciale ale armatei israeliene sînt desemnate în general prin denumirea sayeret, în ebraică סיירת, în titlul materialului, termen ce semnifică unitate de recunoaştere. În general, sînt unităţi ce aparţin brigăzilor operative combatante sau structurilor centrale, specializate în lupta de comando, operaţiuni speciale, lupta contra-teroristă şi care dispun de o tehnică mai complexă decît cea a armatei regulate. Sayeret Matkal, în ebraică סיירת מטכ"ל , Unitatea 269 Recunoaştere a Statului Major General, este considerată unitatea de elită a armatei israeliene. Se subordonează serviciului militar de informaţii Aman şi are ca misiune principală recunoaşterea în spatele liniilor inamice, strîngerea de informaţii şi lupta contrateroristă. A fost înfiinţată în anul 1957 de către Avraham Aman din veterani ai Brigăzii de Paraşutişti şi ai Unităţii 101 şi a avut ca model Serviciul Special Aerian (SAS) al Marii Britanii. Existenţa unităţii a fost ani de-a rîndul un secret bine păzit. Viitorii membri erau aleşi datorită legăturilor personale ale comandanţilor. Începînd cu anii 80, a fost înfiinţat un centru special de pregătire (Gibush), în cadrul căruia potenţialii membri sînt monitorizaţi constant de către medici şi psihologi, pe parcursul a multor zile în care sînt privaţi în mod constant de somn, odihnă şi hrană. După primirea în cadrul unităţii, militarii urmează un curs de pregătire timp de 8 de luni, perioada în care sînt instruiţi în diferite domenii (arte marţiale, folosirea armelor individuale, orientare în teren, recunoaştere, camuflare, culegere de informaţii, transmisiuni, explozibili). În cadrul Sayeret Matkal au fost recrutaţi şi au activat mai mulţi politicieni israelieni importanţi, precum Ehud Barak, Benjamin Netanyahu, Shaul Mofaz, Moshe Yaalon, Danny Yatom sau Avi Dichter. Sayeret Matkal este cunoscută mai puţin din poveşti şi filme şi mai mult din operaţiunile remarcabile la care a participat. A fost parte în toate războaiele duse de către Israel cu vecinii săi arabi (Egipt, Iordania, Siria, Liban), capturînd sau distrugînd instalaţii şi poziţii strategice de importanţă deosebită.

Shayetet 13, în ebraică: שייטת 13 , Flotila 13 este unitatea de comando naval a marinei militare israeliene (asemănătoare cu unitatea Navy SEAL DEVGRU). Împreună cu Sayeret Matkal este considerată elita armatei israeliene, avînd ca misiune principală combaterea terorismului şi operaţiunile speciale în mediu maritim. Antrenamentul constă în instrucţie de infanterie, paraşutism şi pregătire de specialitate la baza navală Atlit. Cursanţii sînt instruii în plasarea minelor pe cala navelor inamice, navigaţie, explozibili sau deplasarea cu ajutorul vedetelor rapide Snunit. Arma folosită în special de catre militarii Shayetet 13 este carabina americană M4A1, dar şi pistolul mitralieră AK 47.

Sayeret Yahalom este o unitate de genişti specializată în folosirea explozibilor (demolări, dezamorsări, geniu). Operează, deseori, împreună cu Sayeret Matkal şi Shayetet 13. Foloseşte în activitatea sa în mod frecvent roboţi teleghidaţi (pentru dezamorsări), precum şi buldozere blindate (pentru demolări). Este compusă din trei subunităţi :
YAEL - demolări, detonări de precizie, operaţiuni de geniu maritim,
YACHSAP - dezamorsări de mine, bombe şi dispozitive explozive artizanale,
SAMOOR - găsirea şi distrugerea tunelurilor şi depozitelor de arme şi explozibili folosite de către terorişti. Ar putea găsi şi armele de la Ciorogîrla!

Sayeret Shaldag - unitatea specială 5101 a Forţelor Aeriene Israeliene. Are ca misiune principală vizualizarea ţintelor aviaţiei cu ajutorul laserelor de mare precizie, în vederea bombardării lor. Secundar, unitatea mai îndeplineşte şi misiuni de recunoaştere, precum şi contraterorism şi salvare de ostatici. Se află situată la baza forţelor aeriene de la Palmahaim şi are în compunere între 40 şi 50 de militari, dotaţi, în general, cu arme de asalt M 16 sau M4A1, precum şi pistoale calibrul 9 mm Sig Sauer sau Glock, precum şi puşti cu lunetă Mauser SR 82/66, atunci cînd execută misiuni contrateroriste.

În afară de aceste unităţi, care se subordonează structurilor centrale, comandamentele teritoriale şi brigăzile operative au propriile lor unitati sayeret. Astfel, Brigada de Paraşutişti, zanhanim, şi cele trei brigăzi de infanterie (Nahal, Golani şi Givati) dispun de cîte o unitate de forţe speciale, de mărimea unui batalion, formate din trei companii specializate :
- PALHAN - Plugat Heil Handasa, specializată în detonări şi folosirea de explozibili;
- PALSAR - Plugot Siyur, specializată în recunoaştere;
- PALNAT - Plugat Neged Tankim, specializată în lupta antitanc.
În ultimul timp, din cauza transformării ameninţărilor, la nivelul acestor unităţi se observă o tendinţă de omogenizare a acestor specializări şi transformarea în forţe de luptă contrateroristă urbană!

Sayeret Golani , supranumiţi “Tigrii Zburători, a fost creată în 1951 ca pluton de cercetare a Brigăzii 1 Golani. Încă de la înfiinţare s-a dovedit a fi o forţă redutabilă, acţionînd pe tot teritoriul Israelului şi în afara graniţelor!

Sayeret Egoz este o unitate specială aparţinînd Brigăzii Golani. Are ca misiune, lupta contraguerillă în Teritoriile Ocupate (Fîşia Gaza şi Cisiordania). De asemenea, execută şi misiuni de recunoaştere în Liban.

Sayeret Nahal este unitatea de recunoaştere a Brigăzii Nahal. Zona de responsabilitate include cele mai violente oraşe din Teritoriile Ocupate, precum Jenin, Tulkarem şi Nablus. Are la activ cel mai mare număr de atentate dejucate din toată armata israeliană. Membrii subunităţilor PALHAR şi PALSAR sînt decoraţi, în special, pentru rolul lor în cea de-a doua Intifada.

Sayeret Givati , cunoscută anterior sub numele de "Vulpile lui Samson", are ca zonă de acţiune Fîşia Gaza. A fost înfiinţată în 1983 şi este una din cele mai active unităţi din punct de vedere operaţional.

Sayeret Duvdevan are ca zonă de responsabilitate Malul Vestic al Iordanului şi are ca misiune combaterea terorismului şi luările de ostateci. Militarii Sayeret Duvdevan acţionează de cele mai multe ori deghizaţi în arabi, ei cunoscînd la perfecţie limba, obiceiurile şi tradiţiile din zona în care îşi desfăşoară misiunea. De asemenea, cu ajutorul imaginilor luate din satelit şi de către avioanele-spion fără pilot, ei stăpînesc la perfecţie topografia cartierelor din oraşele palestiniene. Armamentul folosit constă, în principal, din pistoale mitraliera Uzzy, datorită dimensiunilor mici ce permit ascunderea lor cu uşurinţă sub haine.
Sayeret zanhanim este o forţă de comando ce aparţine de Brigada de Paraşutişti, capabilă să poarte şi să execute misiuni speciale aeropurtate. Sayeret zanhanim dispune de o putere de foc impresionantă, de la arme de asalt M 16, M4 şi AK 47 pînă la mortiere şi lansatoare de grenade reactive.

Am descris cît mai succint cu putinţă un angrenaj menit ca prin acţiunile pe care le desfăşoară să asigure securitatea şi liniştea poporului israelian. Şi, un amănunt interesant: oameni politici de forţă au fost membri ai acestor comandouri, trupe speciale sau servicii de informaţii israeliene, aflaţi TOT ÎN SLUJBA POPORULUI! Poate e de învăţat ceva...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu