NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

duminică, 8 februarie 2009

O PERIOADĂ NEAGRĂ ! ŞI GREA!!!


Statele Unite vor domina lumea şi în următorii 100 de ani, susţine George Friedman, fondatorul Strategic Forecasting Inc. (Stratfor) într-o carte apărută recent pe piaţa americană. "America este cea mai puternică ţară din lume din punct de vedere economic, militar şi politic şi nu există nici un fel de concurenţă reală la acest lucru", afirmă Friedman, a cărui agenţie este denumita adeseori CIA din umbră. E la fel de adevărat, nu totdeauna previziunile STRATFOR s-au adeverit în totalitate, dar lansarea în piaţă a unor afirmaţii au putut forţa viitorul în direcţia dorită! Firava Europă nu poate pune probleme serioase robustei Americi (vezi foto!). Autorul susţine că Rusia şi China nu sînt deloc ameninţări importante la adresa SUA, iar războaiele neconvenţioanale (atacuri cu maşini-capcană, bombe în valize etc) nu merită să fie menţionate aproape deloc. În schimb, Friedman crede că Turcia şi Japonia sînt statele ce vor juca roluri importante pe scena mondială. Istoria secolului 21 va fi concentrată în jurul a două forţe opuse, susţine autorul: "Una va fi cea a statelor de rangul al doilea care vor forma coaliţii pentru a încerca să frîneze şi să controleze Statele Unite. A doua putere va fi America care va acţiona pentru a preveni formarea unor astfel de alianţe”.
Previziunile pe următoarea sută de ani sînt, în opinia mea cam fanteziste. Ele reprezintă mai mult dorinţa lăuntrică a autorului decît o realitate geo-politică. Realitatea se află, însă, la Casa Albă! M-am bucurat sincer de instalarea acestui preşedinte negru, pacifist şi blajin. Mi-e greu să cred, însă, că doar simpatia populară a fost motorul care l-a propulsat pe Obama în postura de cel mai puternic om al planetei! Că oculta mondială, grupurile de interese sau chiar mafia nu ar fi contribuit la ascensiunea sa... Ce spun eu poate fi o blasfemie! Dar, e bine să suflăm şi în iaurt!

Pînă una alta, America se confruntă cu multiple probleme din interior şi din exterior. În interior, criza economică trece peste umanismul preşedintelui şi lansează la tv zeci de campanii împotriva mncitorilor străini. Pe plan extern, pacifismul lui Obama îi bucură pe unii şi îi întristează pe alţii care aveau, în America, un duşman preferat şi tradiţional. Aiman Al-Zawahiri, numărul 2 în ierarhia Al-Qaida îl provoacă pe proaspătul preşedinte care a declarat încă de la instalare că se va ocupa mai atent de talibanii din Afganistan şi Pakistan. Din păcate, în ciuda măririi considerabile a sumelor oferite în compensaţie, Kîrgîzstanul va închide baza aeriană americană de pe teritoriul său. Lansarea satelitului iranian, primul, o isterizează şi mai mult pe doamna Clinton, inteligenţa malefică a administraţiei Obama. Să nu uităm că semnătura doamnei Clinton se află pe actul de livrare al gazului ucigaş folosit de Saddam Hussein în kurdistan în timpul războiului cu Iranul! E clar că femeia a ştiut că nu vinde acadele copiilor gazaţi de Saddam, dar acum încearcă să vîndă castraveţi grădinarului! Iranul şi Iraqul au semnat un acord de exploatare comună a petrolului, în timp ce oficialii israelieni avertizează că Statul Evreu mai are la dispoziţie un singur an, 2009, să atace Iranul. Puţin mai sus, pe hartă, Rusia, Belarusul, Armenia, Kazahstanul, Tadjikistanul, Uzbekistanul şi Kirghizstanul au semnat actul de constituire a Organizaţiei Tratatului de Securitate Comună şi şi-au pus armatele, şi interesele, împreună! Aproape de Casa Albă, chiar fostul vicepreşedinte american avertizează (!?) că Statele Unite pot fi victimele (sau beneficiarele?) u nui atac nuclear sau biologic din partea reţelelor teroriste!

După părerea mea, în ciuda declaraţiilor făcute la instalare de Obama, America nu va lăsa garda jos! Mai ales acum, cînd pe fondul crizei internaţionale izbucnirea unor conflicte este mai posibilă ca niciodată, iar remodelarea lumii mai dorită ca oricînd! Pe de altă parte, lorzii războiului din întreaga lume, nu vor cere ajutor de şomaj! E clar, Lumea trece printr-o perioadă neagră!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu