NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

vineri, 6 februarie 2009

Rata cancerului creşte cu 200% în Kosovo


Cea mai veche şi prestigioasă publicaţie din Belgrad, Politika, acuză autorităţile sîrbe şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii de trecerea sub tăcere a faptului că în Kosovo se înregistrează o creştere a ratei îmbolnăvirilor de cancer cu 200%.

"Kosovo a devenit un mic Hiroshima", susţine publicaţia citată de Agerpres, şi reluată de cotidianul românesc „Adevărul”, precizînd că investigaţiile întreprinse din anul 2000 în 112 de localităţi din regiune au scos la iveală creşterea de două ori a nivelului radiaţiilor gamma şi beta. Potrivit Politika, zona cea mai afectată de uraniul sărăcit al bombelor utilizate în timpul atacului furibund al NATO din 1999, se află în vestul provinciei Kosovo, unde de la începutul misiunii KFOR sînt desfăşurate forţele italiene. Anchete privind îmbolnăvirea suspectă şi chiar moartea militarilor italieni care au servit în misiunile din Balcani, au fost deschise anii tecuţi chiar la nivelul Brigăzii Sarde „Sassari”, dar rezultatele nu le cunosc.

După cum relevă rezultatele cercetărilor efectuate de medicii principalului spital din Kosovska-Mitrovica, în acest orăşel divizat etnic s-a înregistrat creşterea cea mai dramatică de îmbolnăviri de cancer, pînă la 200%, în comparaţie cu perioada anterioară bombardamentelor NATO din 1999. În unele regiuni din Serbia, scrie Politika, rata cazurilor de îmbolnăvire de cancer a crescut de atunci de patru ori.

Studii mai puţin complete au fost efectuate şi în cazul bombardamentelor cu uraniu sărăcit în Iraq şi Afganistan. Basra este regiunea din Iraq în care incidenţa cancerului, îndeosebi la copii, a crescut de 8 ori în ultimii ani.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu