NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

miercuri, 27 aprilie 2011

DESPRE PUTERE (DINCOLO DE APARENŢE)


În această seară, de la ora 20 şi un sfert, voi vi alături de prietenul meu, Daniel Botgros, la emisiunea "Dincolo de aparenţe", produsă şi realizată la singura televiziune din Banatul de Munte, BANAT TV! Vom discuta despre PUTERE, deşi acest cuvînt, şi conceptul desemnat de el, nu este pe deplin înţeles şi nici utilizat corespunzător. Vorbim despre puterea unei naţiuni, puterea autorităţilor, puterea cuvîntului, puterea societăţii, puterea presei! Însăşi "reuniunea" din această seară este UN element de putere: prietenia care ne leagă peste ani şi faptul că din 1988, împreună, am fost contemporani cu evoluţia mass-media în judeţul Caraş-Severin, şi am rămas! Mai există un al treilea personaj, nu spun jurnalist ci "lucrător media" (e o formulă europeană unanim acceptată!), care a pornit ca reporter şi despre a cărui evoluţie poate doar DNA-ul să se pronunţe!

Dar, ce înseamnă PUTERE? Extraordinar de sintetic, puterea înseamnă RESURSE, STRATEGII ŞI... REZULTATE! Doar analizînd, fiecare în propriul fotoliu, fiecare element în parte ne putem da seama dacă deţinem, sau nu, PUTEREA. Şi cînd vorbim de Naţiune şi Stat, celor trei alemente pomenite anterior îi mai adăugăm unul - esenţial, după părerea mea! -: PRESTIGIUL! În ciuda globalizării, deocamdată, referenţialul în studiile internaţionale de securitate îl reprezintă "statul naţiune"! Ultimele evoluţii între Franţa şi Italia, generate de criza refugiaţilor africani şi punerea în discuţie a Spaţiului liber european, Shengen, ne duce cu ideea la Forţa şi Importanţa Statului Naţiune! Securitatea este definită ca securitate naţională, iar modelul operaţional al acesteia cuprinde, în primul rînd, o viziune clară asupra interesului naţional, dar şi o evaluare a resurselor. Interesul naţional al statului naţiune are consistenţă atîta timp cît în construcţia sa sînt integrate o serie de aşteptări şi deziderate sociale, numite "valori": bunăstare, libertate, securitate, identitate (Ionel Nicu Sava, "Studii de securitate", Ed. Centrul român de studii regionale, 2005, pag.155). Pe de altă parte, valorile ţin de structura culturii. Prin urmare, INTERESELE sînt expresia unei cristalizări istorice a resurselor ideaţionale, a stilului de gîndire colectiv transferat instituţiilor politice care administrează chestiunile unei epoci (I.N.Sava, op.cit). Cu alte cuvinte, putem spune că sursa creşterii securităţii şi statalităţii este plasată în cultura naţională, pentru că mecanismele interne culturale sînt capabile să ofere modele alternative. Fondul cultural al unei naţiuni este sursa creşterii sale!

Dacă ne uităm la statul-naţiune România, ce vedem? O încremenire în proiect! O societate anomică incapabilă să se mişte, dar să evolueze! O ţară, localizată în spaţiu, dar anacronică şi atemporală, pe care, pare, că nici Apocalipsa nu o va ajunge decît peste 100 de ani, distanţa care ne separă de lumea civilizată! Lumea îşi face o retrospectivă pentru a se putea pregăti de viitorul "joc". România dezvoltă discuţii sterile, de secol 19, la toate nivelurile administraţiei. Avem o ţară mult prea polarizată social, conform specialiştilor. Clasa de mijloc este reprezentată de doar 3-5 procente, în timp ce ocupăm locul 2, după Rusia, în ceea ce priveşte numărul de oligarhi! Racordarea noastră cu Occidentul, spre care tindem, este inexistentă: infrastructura rutieră nu există, nici după 20 de ani, iar cea feroviară este o glumă proastă: viteza medie de deplasare a mărfurilor, pe calea ferată românească este de doar... 27 km/h! După 20 de ani de bulversare a sistemului de învăţămînt, constatăm că avem o slabă calitate a educaţiei pe "relaţii internaţionale", deci, nu avem specialişti care să comunice cu omologii lor de la Est de Szeged! Ne lipsesc şi studiile prospective în toate domeniile, dar "cunoaşterea" şi "expertiza", resursele nr.1 în societatea sec.21, sînt date, sistematic, la oparte! Priviţi în jur şi veţi constata că marea majoritate a "elitei" e construită pe loialitate şi nu pe competenţă! Aici, la noi, "elita" spune: Banatul de Munte, pentru că liderul judeţului, Sorin Frunzăverde, spune Banatul de Munte, şi nu pentru conceptul istoric al Banatului. Un Banat pe care ungurii - atît de blamaţi! - l-au construit pe MERITOCRAŢIE, altfel decît Transilvania! Meritocraţia este neimportantă, important este, doar, să te pliezi pe discursul briliant al Liderului!

Este România un stat puternic? Deloc! România este generator de insecuritate, iar factorii sociali care o generează sînt: sărăcia, subdezvoltarea, mortalitatea, scăderea demografică, bolile, epidemiile, alimentaţia articficială! Sigur, ca şi cum nu ar fi fost suficient, PRESA este considerată VULNERABILITATE în noua Strategie de Securitate Naţională! Corect! PRESA ESTE o vulnerabilitate, însă NU pentru că RealitateaTV cîrcoteşte împotriva lui Traian Băsescu, ci pentru că, în decursul anilor, a fost PARTE la îngenunchierea poporului român, fără atitudine, sau cu o atitudine complice cu tagma jefuitorilor! Puterea Presei a pactizat cu fărădelegile Puterii Militare, Puterii Politice, Puterii Economice, Puterii Comerciale şi Puterii Societale, în loc să opună rezistenţă şi să vină cu SOLUŢII alternative, CONSTRUCŢII alternative, politice şi sociale!

Este mai mult decît evident, că trăim Apocalipsa! Sfîrşitul unei lumi tihnite, în ultimii 30 de ani, pe putregaiul căreia, se naşte o altă lume, o altă orînduire, despre care nimeni nu poate să spună, cu exactitate, cum va arăta! Singura certitudine pe care o putem avea este lipsa de certitudine! Acest malaxor istoric este prielnic revoluţiilor şi reformelor structurale profunde. Dacă mă întrebaţi pe mine "reformele profunde" clamate de Guvernul Boc sînt echivalente cu măzgălitul tramvaielor cu vopsea revendicate ca un mare curaj al găşculiţei de cartier de periferie! Serios vorbind, în ultimii 20 de ani, România a avut parte doar de RĂUFORME! O reformă profundă ar trebui să înceapă din administraţie, cu desfiinţarea prefecturilor, instituţii mamut, total inutile, moştenite dintr-o istorie socialistă franceză, anacronice şi energofage, prin reforma Ministerului de Interne cu separarea poliţiei şi jandarmeriei de pompieri şi protecţia civilă, prin parteneriatele public-private, prin renunţarea la hăituirea permanentă a cetăţeanului, prin schimbarea atitudinii, prin şcoală, spital, respect. Poate sînt total tîmpit! Cer prea mult. Dar, despre toate astea, în această seară, alături de Dan Botgros, la Dincolo de aparenţe, într-o demonstraţie de putere. A prieteniei!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu