NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

miercuri, 13 aprilie 2011

NU CONTEAZĂ CĂ E MICĂ, IMPORTANT E SĂ FIE VIOAIE!


Toată presa moldavă scrie despre retragerea susţinerii politice a PLDM pentru Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, şi intrarea acestuia la Curtea Supremă de Justiţie. Chiar şi prietenul meu, Victor Nichituş, care, într-un excelent remember, îl numeşte pe Tănase "ultimul romantic din politica moldovenească"! Cred, sincer, că Victor are dreptate, mai ales că ştiu că Alexandru - un partener de dialog absolut remarcabil, cu o cultură generală solidă, un limbaj fluent şi jovialitate!!! - s-a numărat printre tinerii are au intrat în politică, în primele zile de libertate ale Moldovei, înfiinţîndu-şi un partid. Romantic şi atunci! Fostul prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat a prezentat, voalat, motivele despărţirii sale de partidul de casă al premierului Vlad Filat, lăsînd să se înţeleagă că există mari divergenţe de opinie (şi de morală, zic eu!) între cei doi! Tănase a acuzat lipsa de reforme în justiţia de la Chişinău, care şi astăzi, în hăhăiala europeană de pe malul Bîcului, îi apără pe infractorii economici, autoritarismul din interiorul PLDM şi multe alte lipsuri!

Oricît credit i-aş da lui Alexandru, nu pot să nu remarc, cu amărăciune, că vremea bunelor intenţii în politică a trecut! Lorzii sînt înlocuiţi, cu multe aplauze, de bişniţari ordinari, sau futangii trecuţi de 60 de ani. Filat, care numai prost nu e!, a mirosit trenul de viitor şi s-a instalat, comod, la clasa "prima"! Trendul e limpede: dacă viitorul e al întreprinderilor mici şi mijlocii (uşor de finanţat, de gestionat, de plasat pe nişe de piaţă) atunci, cu siguranţă, e şi al statelor mici şi mijlocii! Moldova se înscrie exact în acest tipar "de afacere" mică, chiar de familie, pe care Filat (cu sprijinul inteligenţilor) o gestionează cu măiestrie, asta în timp ce amorţită, la soare, întinsă pe burtă, Moldova crede că a venit vacanţa peste ea! La fel se desenează şi politica internă: o coaliţie mare, Alianţa pentru Integrare Europeană, în care mai oftezi şi cînd te freacă partenerul, e greu de urnit, greu de stăpînit. Alta este situaţia cînd "mînuieşti" un partid, mic în comparaţie cu dita-i coaliţia, dar, extrem de viril pe scena publică! Plăcerea e mai intensă şi în cascadă! Că Filat se transformă, treptat, într-un mic Szarko-Berlusconi de Bîc o spun chiar ultimele declaraţii de dragoste ale lui Smirnov, care a aflat şi el, tardiv de tîrziu, că Filat are "bilele umflate" şi de la Bruxelles şi de la Moscova, iar după gimnastica de la Palanca, Kievul stă liniştit între ele şi dă o probă de bună credinţă faţă de primul-ministru moldovean! Orală!

“La ora actuală, în foarte multe situaţii, decid sacii cu bani şi nicidecum nu decid membrii de partid", spunea Tănase în emisiunea Lorenei Bogza. Şi "para-ndărătul" cum se spune la Bucureşti, capitala europeană a şpăgii! Nu contează că deciziile guvernamentale pe care le iei pot afecta siguranţa naţională a micii feude. Aşa se întîmplă de doi ani la MInisterul Apărării, condus de liberalul Vitalie Marinuţă, un general crescut în spiritul militar american, care îşi apără subordonaţii în şedinţele de guvern, chiar dacă acest lucru îi place, sau nu lui Vladimir Filat! Anul trecut, bugetul militar al Republicii Moldova a fost de aproximativ 18,3 milioane de dolari, fiind cel mai mic din Europa. În 2008, încă pe vremea cînd Vladimir Voronin era preşedintele-acrobat al Moldovei, Ministerul Apărării de la Chişinău, împreună cu Armata Naţionala, şi-a asumat 34 obiective de parteneriat cu NATO în cadrul Parteneriatului pentru Pace. "Colaborarea cu NATO, pe segmentul militar, se desfăşoară în limitele statutului de neutralitate a Moldovei şi se axează, în principal, pe ridicarea nivelului de interoperabilitate a Armatei Naţionale cu forţele Alianţei în soluţionarea situaţiilor de criză ce pot interveni pe continentul european”, a declarat recent ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă. În aceste condiţii, dacă situaţia o impune, Vladimir Filat nu vrea să aibă surpriza ca din banii aprobaţi cu stiloul lui scump, armata lui Marinuţă să-l trimită în Gibraltar pe vajnicul premier. Nici ca Alexandru Tănase să apuce să-l judece pentru niscai fapte de corupţie, că aşa zice Europa! E suficient că venerabilul Constantin Tănase îl critică în "Timpul". Asta nu face bine la ten! Dar, şi-a asumat democraţia şi acum trebuie să mai înghită şi pastile de stomac dacă vrea să facă bani grei! Vremea televizoarelor color vîndute la Iaşi s-a terminat! Chiar şi cea a ţigaretelor e pe ducă! Poate, se găseşte el ceva, cu siguranţă. Într-o ţară mică, dar vioaie, ca Moldova, lucrurile se pot rezolva mai uşor, ca în familie. Sau ca în partid!... Vorba aia: la vremuri noi, tot... noi!

Un comentariu:

  1. Excelent comentariu Mario.Am gustat nu numai analiza, ci și ironia și mai ales obida corespondentului care cunoaște bine și oamenii și locurile. Iar o parte din suflet l-a lăsat în locurile pe unde a fost peregrin.

    RăspundețiȘtergere