NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

vineri, 18 martie 2011

"Elita" ce trebuie "Belită"!


Trăim acum o teribilă criză de leadership, dar şi o teribilă criză de identitate. Elita conducătoare actuală nu va mai exista, sper, în cîţiva ani, în orice caz nu sub forma de astăzi. Multe feţe vor dispare de pe scenă, cîţiva vor supravieţui, iar alţii vor dori să exprime societatea aşa cum se formează în chinurile noutăţii. Că liderii europeni sînt doar nişte golani "j"mekeri devine tot mai clar, pe zi ce trece. Băsescu nu se dă în lături de la golănii de port, Berlusconi gagicăreşte ca la 18 ani, iar Sarkozy se bucură de "plăcerile" lumeşti şi de banii unor alţi "interlopi" aflaţi la conducere, dar în Africa. Sigur, nu sînt singurii, dar sînt cei mai reprezentativi pentru arealul geo-politic în care ne mîncăm viaţa zi de zi! Degeaba ministrul francez de Interne, Claude Gueant, a respins acuzaţiile lui Saif Al-Islam privind finanţarea de către Libia a campaniei lui Nicolas Sarkozy din 2007. „Sarkozy trebuie să dea mai întîi înapoi banii pe care i-a luat din Libia pentru a-şi finanţa campania", a declarat Saif Al-Islam pentru Euronews. „Avem toate detaliile şi documentele bancare privind transferul banilor şi vom face în curînd totul public", l-a ameninţat Saif pe Sarkozy. De aceea, Sarko îl vrea mort pe Ghaddafi şi a votat cu două mîini, în Consiliul de Securitate, "zona de interdicţie aeriană" împotriva Libiei, care înseamnă, de fapt, atacarea aeriană a oricărei instalaţii militare, la sol, care ar pune în pericol aviaţia agresoare, inclusiv aeroporturi etc. Gestul nu e singular. Berlusconi a scăpat, rînd pe rînd, de aliaţii politici care l-au sprijinit, acum Bossi fiind un paria, iar Liga Nordului mai are puţin şi va fi scoasă în afara legii! La noi, Băsescu este renumit pentru comportamentul de "scorpion" care ucide şi "consumă" aliaţii din propriul partid. Doar Angela merge mai departe, ca să parafrazez titlul unui film românesc cu Dorina Lazăr în rolul principal!

Într-o Europă fără lideri şi fără orizont, tinerele generaţii, umilite de o perspectivă a recesiunii, se îndreaptă încet, dar sigur, spre universul individualist al anilor '90 şi 2000. Potrivit unor statistici publicate la Bruxelles, tinerii între 20-40 de ani rămîn o sursă valoroasă de forţă de muncă, din păcate subestimată şi sufocată. Situaţia crizei de leadership se datorează şi faptului că "Elita" politică actuală a alungat noile generaţii, departe de centrele de decizie, cu excepţia cazului în care aparţin unei mari "familii". Acest imobilism social a avut efecte negative asupra scenei politice şi administraţiei publice, în România, dar şi în Europa, unde predomină "Familiile" şi "Famigliile"! A afectat, de asemenea, mediul afacerilor: mica piaţă naţională este obsedată de neoliberalismul importat şi nu exploatează caracterul original al economiei româneşti tradiţionale (întreprinderi mici, administraţii mici...). Rezultatul se vede: carteluri, corupţie, un stat cu monopol al clanurilor şi distrugerea claselor defavorizate. România şi Europa îşi sacrifică copiii pentru păcatele unei "elite" inutile, ajunsă, de multe ori la putere, pe banii ticăloşilor. Negri sau portocalii!

Un comentariu:

  1. Traim o criza de identitate dar si o criza de lipsa de bun simt, de asteptari si de speranta! Sa ramanem optimisti si sa speram ca viitorul ne va pregati ceva mai bun! :)

    RăspundețiȘtergere